Με ένα επίκαιρο και πολύ ενδιαφέρον θέμα ασχολείται το φετινό 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας» το οποίο θα ανακοινωθεί επίσημα, σε ειδική εκδήλωση, στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019, στις 17:30. Την εκδήλωση αναμένεται να τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί και Εσπερίδα Αναγνώρισης Προσφοράς των έμψυχων συντελεστών της δράσης.

Το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο, που αποτελεί συνέχεια τεσσάρων πολύ επιτυχημένων διοργανώσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, σε συνεργασία με το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University, τελεί υπό την επιστημονική εποπτεία της επίκουρης καθηγήτριας Γλωσσολογίας Νικολέττας Τσιτσανούδη-Μαλλίδη. Έχει ως θέμα του:

 • τη γλώσσα του «άλλου» και την ηθική της ετερότητας.

Διερευνά θέματα που αφορούν:

 • στη γλώσσα και στην ετερότητα, αλλά και στην πολιτική της ετερότητας,
 • στην κατασκευή του άλλου μέσα από τη γλώσσα, καθώς και
 • στον διχοτομικό και ρατσιστικό λόγο στα σύγχρονα ΜΜΕ.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται:

 • στους γλωσσικούς κώδικες των κοινωνικών ομάδων του «περιθωρίου»,
 • στη γλώσσα και στη σεξουαλικότητα,
 • στην εγγραφή του «άλλου» μέσα από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση,
 • στη γλώσσα των νέων στη μεταξύ τους επικοινωνία τους και
 • στη δημόσια σφαίρα του διαδικτύου, και ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Άλλα πολύ ενδιαφέροντα κεφάλαια/θεματικές είναι:

 • οι διάλεκτοι και ο κοινωνικός στιγματισμός,
 • η διδασκαλία της ελληνικής ως μητρικής και ως δεύτερης (ξένης) γλώσσας, καθώς και
 • το θέμα της σύνδεσης της γλώσσας με την επικοινωνιακή προσέγγιση.

Ύστερα από τέσσερα χρόνια αναγνωρισμένης επιτυχίας της διοργάνωσης, το πρόγραμμα του 2019 διεξάγεται για 2η χρονιά στο νησί της Σύρου, με τη συνέργεια του Δήμου, από τις 7 ώς και τις 14 Ιουλίου 2019. Η «παράδοση» της καλλιέργειας της εξωστρέφειας και των συνεργασιών με εξέχοντες διεθνείς φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης συνεχίζεται.

Τα προηγούμενα έτη, το Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ελληνικό τμήμα), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris), το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού κ.ά. Σημαντικοί υποστηρικτές του προγράμματος είναι φέτος το Μουσείο της Ακρόπολης και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου.

H ακαδημαϊκή διευθύντρια του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, κα Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη

Aκαδημαϊκή διευθύντρια του προγράμματος είναι η επίκουρη καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Fellow του CHS-GR του Πανεπιστημίου Harvard, Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη. Σημαντικές υπηρεσίες σε ακαδημαϊκό επίπεδο προσφέρουν οι καθηγήτριες του Rio De Janeiro University κ.κ. Magali Dos Santos Moura και Fernanda Lemos De Lima.

Την ευθύνη του συντονισμού του πολιτιστικού προγράμματος έχει η δημοσιογράφος Τέτα Βαρλάμη. Τις υπηρεσίες του ως ειδικός σύμβουλος του 5ου Δ.Θ.Π. προσφέρει ο Γιάννης Μαμάης.

Το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: «Η γλώσσα του «άλλου» – Η ηθική της ετερότητας». 

Το πρόγραμμα προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές.

Πληροφορίες και υποβολή βιογραφικών/αιτήσεων εγγραφών: Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, Επιστημονικώς Υπεύθυνη Έργου: [email protected] και στο site summerschool.ac.uoi.gr

Μοιράσου το άρθρο: