Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει έως τις 25 Νοεμβρίου 2018- την πρώτη έκθεση φωτογραφίας του ποιητή Κώστα Ζαφειρόπουλου, με τίτλο Κώστας Ζαφειρόπουλος: «Τα Πετεινά, Πορτραίτα Αθήνα 2017».

Η έκθεση η οποία εγκαινιάστηκε στις 24 του μηνός φιλοξενείται στο αίθριο του 4ου επιπέδου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και είναι επισκέψιμη καθημερινά (και Κυριακές) από 09:00 έως 21:00, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Τα φωτογραφικά πορτραίτα του Κώστα Ζαφειρόπουλου πλαισιώνονται από την ηλεκτρακουστική σύνθεση του Κωστή Κηλύμη, γραμμένη ειδικά για την περίσταση. Στα πορτραίτα αυτά ο δημιουργός αποτυπώνει με ποιητική ευαισθησία τα εκφραστικά πρόσωπα ανθρώπων που βιώνουν δυσμενείς συνθήκες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο βλέμμα τους. Ένα βλέμμα που φανερώνει τον εσωτερικό πόνο, την αγωνία και τα βιώματά τους, δίχως να απαιτεί τη συναισθηματική συμμετοχή των άλλων.

Οι άνθρωποι που εικονίζονται στην έκθεση έδωσαν τη συναίνεσή τους για να φωτογραφηθούν και ο φωτογράφος-ποιητής παρουσιάζει τα πορτραίτα τους με κάθε σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στην αξία της ζωής.

Η έκθεση ξεκινά με μια προεπισκόπηση της χαοτικής μεγαλούπολης, της Αθήνας, και συνεχίζει με τη φωτογραφία ενός πληγωμένου περιστεριού. Από το πετεινό του ουρανού, με ευρηματικό τρόπο, ο φακός του Ζαφειρόπουλου περνά στα «πετεινά» της πόλης, δηλαδή σε ανθρώπους που μαγνητίζουν τους θεατές με την αυθεντικότητα της όψης τους και την περιπέτεια του προσώπου τους. Μέσα από την αλήθεια που αποπνέουν τα πρόσωπα αυτά απευθύνουν τελικά στους θεατές μία έκκληση φιλοξενίας, όπως εύστοχα παρατηρεί ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο οποίος προγραμμάτισε και επιμελήθηκε την έκθεση.

Κώστας Ζαφειρόπουλος: «Τα Πετεινά, Πορτραίτα Αθήνα 2017»

Hλεκτρακουστική σύνθεση: Κωστής Κηλύμης

Διοργάνωση: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Επιμέλεια: Σταύρος Ζουμπουλάκης

Αίθριο 4ου επιπέδου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Εγκαίνια: Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:30

Διάρκεια: 24 Σεπτεμβρίου – 25 Νοεμβρίου 2018

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 09:00 – 21:00 (και Κυριακές)

Είσοδος ελεύθερη

 

Μοιράσου το άρθρο: