Προβολή ταινιών για το προσφυγικό στη Νέα Ιωνία

Στο Δημοτικό Κινηματογράφο “ΑΣΤΕΡΑΣ” Ασκληπιού 4 (όπισθεν ΟΤΕ), στη Ν. Ιωνία Αττικής με ώρα έναρξης στις 8μμ θα προβληθούν την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου ταινίες σχετικές με το προσφυγικό ζήτημα, με ελεύθερη είσοδο.

Πριν τις προβολές θα γίνει πολύ μικρή εισαγωγή για τις ταινίες που θα προβληθούν. Αναλυτικά:

20.10 – 20.25 Ο Μοχάμεντ πάει Σχολείο (15΄), Παρασκευή Ζαγγογιάννη και Σταύρος Καραβασίλης

Τη σχολική χρονιά 2016-17 στη Λέσβο δόθηκε η δυνατότητα σε παιδιά πρόσφυγες να εγγραφούν και να φοιτήσουν σε δηµοτικά σχολεία. Η κάμερα εισβάλει στην τάξη υποδοχής ενός δημοτικού σχολείου στη Μυτιλήνη και καταγράφει τις δυσκολίες και τους ενθουσιασμούς του Μοχάμεντ από την Παλαιστίνη, στην προσπάθεια του να μάθει την ελληνική γλώσσα, να μιλάει, να διαβάζει, να γράφει. Παρακολουθούμε τις αλληλεπιδράσεις με τη δασκάλα του, Νίκη, τη συμμαθήτρια του Αναστασία από το Λίβανο, τους συμμαθητές του της Δ’ τάξης και αναρωτιόμαστε «Ποιος θα μπορούσε να στερήσει το σχολείο από το Μοχάμεντ;».

20.25 – 20.45 Το Όνομά μου είναι Σουλτάν (20min), Αλέξης Ρίζος και Σοφία Τούμπα

Ξεριζωμένος από τα 6 του χρόνια,ο Σουλτάν μεγαλώνει στην προσφυγιά. Στα 28 έχει πια τη δική του οικογένεια. Με τη γυναίκα και τα δύο παιδιά τους παίρνουν τη μεγάλη απόφαση. Το ταξίδι για τη Σουηδία είναι μακρύ επίπονο και επικίνδυνο. Μα στον προορισμό μια ακόμα μεγάλη αγωνία τους περιμένει.

20.50 -21.00 Το Ματς (10min), Μαρίνα Τομαρά

21.00 – 21.10 συζήτηση με τον σκηνοθέτη

«Το ματς» είναι μία ταινία μικρού μήκους που σκιαγραφεί το πορτρέτο του Riswan, ενός νέου μετανάστη από το Πακιστάν, ο οποίος ζει στην Ελλάδα εδώ και δέκα χρόνια. Μετά από ένα δύσκολο ταξίδι, έφτασε σε μια χώρα διαφορετική, όπου οι άνθρωποι μιλούσαν μια γλώσσα ακατανόητη, ο καθημερινός αγώνας της επιβίωσης ήταν απαιτητικός και σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι γυναίκες φορούσαν τζιν και μίνι. Ξεπερνώντας τις δυσκολίες, σήμερα έχει καταφέρει να ιδρύσει τη δική του ομάδα κρίκετ την οποία, όχι τυχαία, ονόμασε «Οι φίλοι». Μαζί τους μοιράζεται το πιο διασκεδαστικό κομμάτι της ζωής του, το παιχνίδι, αλλά καθώς ο αγώνας δεν σταματάει ποτέ, σε λίγο ο Ρισβάν φεύγει για το Πακιστάν για να μπει σε νέες περιπέτειες, αυτές του γάμου.

21.15 – 21.30 Για μια Χούφτα Ελευθερία (12min), Τέρπανδρος Πατσελής.

Ο Αμπτούλαχ 28 χρονών πρόσφυγας από την Καμπούλ-Αφγανιστάν βρίσκεται στην Μυτιλήνη από τον Δεκέμβριο του 2016. Είναι ένας από τους 4345 ήρωες του στρατοπέδου συγκέντρωσης της Μόριας στην Λέσβο, δημοσιογράφος στο επάγγελμα. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την χώρα του, την γυναίκα και το νεογέννητο μωρό του γιατί υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των γυναικών της πατρίδας του για μόρφωση με αποτέλεσμα να εξοριστεί και να βρεθεί στο νησί, μιας και η ζωή του κινδύνευε από τους Ταλιμπάν.

Ο ίδιος συνεχίζει ακόμα και εδώ το έργο του, βοηθάει γυναίκες που έχουν υποστεί λεκτική και σωματική βία μέσα στους χώρους του Καρά Τεπέ και Μόριας, διδάσκει σε παιδιά ηλικίας 7-16, Φαρσί και Παστουν και άλλους πρόσφυγες να καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα με τα χαρτιά του ασύλου

Μια Διεθνής Πολιτιστική Δράση για το Προσφυγικό σε 5 Χώρες

Το Διεθνές Ίδρυμα Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας Anna Lindh Foundation και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση StoryDoc, σε συνεργασία με Μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς από την Τουρκία, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη και την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe σχεδίασαν μια 12μηνη δράση σε πέντε πόλεις υποδοχής προσφύγων από τη Συρία, με στόχο τη δημιουργία ενός πολυεθνικού δικτύου ενεργών πολιτών για την πολιτιστική υποδοχή των προσφύγων. Οι πρώτες πόλεις ανάπτυξης του σχεδίου ήταν: Μυτιλήνη, Σμύρνη, Αμάν, Τύρο και Ραμαλλα.

Ο σχεδιασμός προέβλεπε ομάδες πολιτών στις πέντε πόλεις να προσεγγίσουν τους πρόσφυγες στις κρατικές δομές φιλοξενίας, αλλά και στις δράσεις υποστήριξης προσφύγων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με στόχο να κατανοήσουν τους ανθρώπους, να γνωρίσουν το διαφορετικό πολιτιστικό απόθεμά τους, να αναπτύξουν διαύλους αλληλοκατανόησης και αμοιβαίου σεβασμού.

Το αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας θα αποτυπωθεί σε 10 ντοκιμαντέρ, μικρής διάρκειας, τα οποία θα δημιουργήσουν οι πολίτες των χωρών υποδοχής με πρωταγωνιστές πρόσφυγες, αλλά και ντόπιους εθελοντές ή πολίτες, οι οποίοι συμμετέχουν στις δράσεις Υποδοχής των προσφύγων.

Στην Αθήνα

Η εκδήλωση συμμετοχής στα εργαστήρια στη Λέσβο, από ερασιτέχνες κινηματογραφιστές κατοίκους της Αθήνας και το ενεργό ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας της Ελληνικής Δημοκρατίας να χαρακτηρίσει πιλοτικό το πρόγραμμα στη Λέσβο και να ενθαρρύνει σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης να πάρουν μέρος οδήγησε τους οργανωτές στην επέκταση του προγράμματος και στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοικτά Σχολεία με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Περιφέρεια Αττικής.

Επίσης το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέλαβε υποστηρικτής επικοινωνίας του εγχειρήματος υπό την Αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Σχεδιασμού Επικοινωνίας για το Προσφυγικό. Ως στόχος του προγράμματος στην Αττική τέθηκε να παραχθούν επιπλέον 10 ταινίες μικρού μήκους με την ίδια θεματολογία.

Ο μεγάλος αριθμός προσφύγων, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής, δημιούργησε νέες εκπαιδευτικές ανάγκες τις οποίες κάλυψε με δωρεά του το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υποστηρίζοντας συγκεκριμένα την υλοποίηση των σχετικών εργαστηρίων σε Αθήνα και Λέσβο, για την παραγωγή ντοκιμαντερ από πρόσφυγες, καθώς και τη δημιουργία της ιστοσελίδας www.homenewhome.gr.

Τα εργαστήρια στην Αθήνα, διεξήχθησαν στο 8ο Γυμνάσιο, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα μέρος του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος