Στους πρόποδες του Πύργου του Άιφελ λειτουργεί από το 1867 ένα ασυνήθιστο μουσείο. Πρόκειται για το Μουσείο Υπονόμων (Musée des égouts) που προσκαλεί τους επισκέπτες του να μπουν στις σήραγγες των υπονόμων κάτω από το Παρίσι και να μάθουν την ιστορία και τη λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος της πόλης.

Οι αποχετεύσεις του Παρισιού, εκτός από την αναγκαιότητά τους, προτείνουν έναν διαφορετικό κόσμο, άγνωστο, ο οποίος συχνά εμπνέει ιστορίες φανταστικές και αστικούς θρύλους. Πριν κλείσει για ανακαίνιση στο τέλος του Ιουνίου, το μουσείο προσκάλεσε τον Παριζιάνο καλλιτέχνη της street art, Codex Urbanus, να δημιουργήσει μια έκθεση. Έτσι γεννήθηκε και το «Legends souterraines» (Υπόγειοι Θρύλοι). Ο Codex Urbanus είναι γνωστός για τον παράξενο κόσμο γεμάτο χίμαιρες που έχει ζωγραφίσει σε διάφορα μέρη της πόλης.

«Η φαντασία είναι απαραίτητη στην τέχνη του δρόμου. Αυτή είναι μια διδακτική έκθεση, όλα τα έργα που έχω δημιουργήσει είναι και φανταστικά αλλά και εμπνευσμένα από πραγματικά γεγονότα», εξηγεί ο Codex Urbanus.

Ο Codex Urbanus αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες κατά τη δημιουργία των έργων καθώς έπρεπε να προσαρμοστεί σε ένα περιβάλλον με κακή μυρωδιά, υγρασία κι ελάχιστη φωτεινότητα. Προκειμένου να αντιμετωπίσει τα διάφορα προβλήματα, ο Codex Urbanus πραγματοποίησε μερικά από τα έργα του «in situ». Κάθε μία από τις δημιουργίες του καλλιτέχνη αναδεικνύει έναν υπόγειο θρύλο. Οπως για παράδειγμα η ιστορία της Ελεονόρ, της «βασίλισσας των υπονόμων», που προέρχεται από την ιστορία του κροκοδείλου που βρέθηκε σε ηλικία δύο ετών μέσα στο αποχετευτικό δίκτυο του Παρισιού το 1984.

 

 

Μοιράσου το άρθρο: