Συνέντευξη στη Δώρα Χειράκη

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζει στο θέατρο ΑΤΤΙΣ, έως την Κυριακή 13 Μαρτίου, το δυστοπικό αριστούργημα του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν «Εμείς», σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου. 

Το έργο ενέπνευσε τον Τζορτζ Όργουελ για τη συγγραφή του περίφημου «1984», τον Άλντους Χάξλεϊ για τον «Θαυμαστό καινούριο κόσμο», τον Ρέι Μπράντμπερι για το «Φαρενάιτ 451» κ.ά.

Η παράσταση, που αποτελεί την 1η παγκόσμια θεατρική απόδοση του έργου του Ζαμιάτιν, παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00.

Υπόθεση

Το έργο Εμείς [Mbl] (γράφτηκε το 1921, εκδόθηκε το 1927) εξελίσσεται σε μελλοντικό χρόνο, περίπου 1500 χρόνια από σήμερα, ύστερα από έναν παγκόσμιο πόλεμο που διήρκεσε 200 χρόνια. Στη διάρκεια του πολέμου μεγάλο μέρος του πληθυσμού αφανίζεται, χώρες καταστρέφονται και τα εναπομείναντα κράτη ενσωματώνονται σε μια ολοκληρωτική πολιτεία, το Μονοκράτος. Τον απόλυτο έλεγχο κατέχει ο Ευεργέτης, πρόδρομος του Οργουελικού «Μεγάλου Αδερφού», που  συγκεντρώνει στο πρόσωπό του όλες τις μορφές εξουσίας. Οι πολίτες, η ταυτότητα των οποίων καθορίζεται αποκλειστικά από γραμματικούς και αριθμητικούς κώδικες, έχουν οικειοθελώς αποθέσει την ελευθερία τους στα χέρια του Ευεργέτη.  Το Μονοκράτος έχει κυριαρχήσει στον κόσμο και μέσω του διαστημόπλοιου «Αφομοιωτής» ετοιμάζεται να επεκταθεί και σε άλλους πλανήτες. Ο έρωτας του D- 503, κατασκευαστή του «Αφομοιωτή», για την I- 330, μια αινιγματική γυναίκα που εμφανίζεται βίαια στη ζωή του, σύντομα τον φέρνει αντιμέτωπο με την αντιστροφή όλων των αξιών που πρέσβευε μέχρι τότε, αλλά και με τον ίδιο τον (άγνωστο) εαυτό του. Η I-330 εισβάλλει στον κόσμο του Μονοκράτους ως ένας άλλος θεός Διόνυσος, επιδιώκοντας να θυμίσει στους αριθμημένους ότι η φύση του ανθρώπου είναι διπλή: ένστικτα και λογική μαζί. Το να αντιστέκεσαι στο διονυσιακό στοιχείο σημαίνει να καταπνίγεις το ήμισυ της ύπαρξής σου.

«Να χτίσουμε γεφύρια αναμεταξύ μας και με τον κόσμο, αυτών των μεγεθών, αυτού του ανθρώπινου πλούτου…»

IMG_3562

Η Ελεάνα Γεωργούλη, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ομάδας Σημείο Μηδέν, μας μιλάει για το «Εμείς», για την ηρωίδα που υποδύεται, για τους λόγους που οδήγησαν στη σύσταση της ομάδας, καθώς και για τα μελλοντικά τους σχέδια.

  -Τι πραγματεύεται το έργο;

Πρόκειται για μια φουτουριστική νουβέλα που εκτυλίσσεται στο μέλλον, περίπου 1500 χρόνια από σήμερα. Σε μια δυστοπική κοινωνία όπου απόλυτος άρχων είναι ο Ευεργέτης. Στους υπηκόους του Μονοκράτους τα ονόματα έχουν αντικατασταθεί από αριθμούς. Ύψιστος κρατικός στόχος: η μαθηματική ευτυχία που βασίζεται στην απώλεια  της φαντασίας και των συναισθημάτων.  Το έργο πραγματεύεται το χάσιμο της ταυτότητας του ανθρώπου σε ένα κόσμο σειριακών αριθμών. Το χάσιμο της επιθυμίας,  του έρωτα, της ανυπακοής και του δικαιώματος στην άρνηση του σαρωτικού «Εμείς». Γιατί το Μονοκράτος ασπάζεται το ζοφερό «Εμείς» ενός στρατού σύγχρονων δούλων. Σ’ αυτή την ομίχλη ανοίγει χώρο ο Ζαμιάτιν για να μιλήσει μέσα από μια γυναίκα, μια αντάρτισσα, και  να αντιτάξει το  «Εμείς» ως γιορτή της συλλογικότητας και της δημιουργίας, το «Εμείς» του έρωτα και της ανατροπής.

-Ποια είναι η ηρωίδα που υποδύεστε;

Υποδύομαι την Ι-330. Η Ι εμφανίζεται αιφνιδίως στη ζωή του κεντρικού ήρωα D-503 και την αναστατώνει. O D είναι κατασκευαστής του διαστημόπλοιου «Αφομοιωτής» που εκστρατεύει για να κατακτήσει το σύμπαν και να επιβάλει σε όλους τους πλανήτες την κυριαρχία του Μονοκράτους. Όλα βαίνουν καλώς μέχρι που εμφανίζεται η Ι. Τον γοητεύει με τη μυστηριώδη της ταυτότητα και τις ανορθολογικές της ιδέες. Ξεσηκώνει μέσα του το τολμηρότερο των συναισθημάτων: τον έρωτα. Ο έρωτας είναι το εργαλείο της για να τον τραβήξει στην άλλη πλευρά, αρωγό στο αντάρτικο των Μέφις, μιας μυστικής παγανιστικής κοινότητας που ζει εκτός των τειχών του Μονοκράτους και στόχο της έχει την ανατροπή του.

«Μα η επανάσταση είναι έρωτας. Είναι ο έρωτας για την ίδια τη ζωή. Ο έρωτας για την ελευθερία…»

Μπορεί ο έρωτας να αποτελέσει γενεσιουργό αιτία για μια επανάσταση;

Μα η επανάσταση είναι έρωτας. Είναι ο έρωτας για την ίδια τη ζωή. Ο έρωτας για την ελευθερία. Επανάσταση είναι το αίτημα για ελευθερία. Η ελευθερία, λοιπόν, όπως καταμαρτυρούν τα συνθετικά της είναι η πορεία προς αυτό που αγαπάς-επιθυμείς, προς αυτό που σού γεννά τον  έρωτα. Και τι είναι ο έρωτας αν όχι η φυγή από την κανονικότητα και απ’ τα δεσμά της συντήρησης. Το ξανακοίταγμα του εαυτού σου μέσα από τη μάτια του άλλου και εν τέλει η απάρνηση του εαυτού σου για τη συμπόρευση του «μαζί» και του «εμείς». Και είναι αυτή η αναπόδραστη αλληλουχία της επανάστασης είτε είναι συλλογική-κοινωνική, είτε προσωπική-υπαρξιακή.

IMG_3744

-Είστε ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Σημείο Μηδέν. Ποια ανάγκη σας οδήγησε στη σύστασή της; 

Τη θεατρική μας συνάντηση με τον Σάββα Στρούμπο – που ήταν ο πρωτεργάτης – και όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και συμμετέχουν, θαρρώ τη γέννησε το όραμα της ερευνητικής δουλειάς με κλασικά κείμενα της λογοτεχνίας και του θεάτρου, την αναμέτρηση μαζί τους καθώς επίσης την αναμέτρηση με τις αναρίθμητες ψυχοσωματικές δυνατότητες της τέχνης του ηθοποιού και του ensemble. Μας ενώνει η επιμονή, κόντρα σε μια περιρρέουσα επιταγή που εμμένει στο μικρό και το στενόψυχο, να καταπιανόμαστε με υλικά που μας υπερβαίνουν. Με τεράστια κείμενα, τεράστιους συγγραφείς και τη μαεστρία μιας τέχνης σπουδαίας, ατελεύτητης, αείροης και αειφόρου. Να χτίσουμε γεφύρια αναμεταξύ μας και με τον κόσμο, αυτών των μεγεθών, αυτού του ανθρώπινου πλούτου.

-Ποια είναι τα επόμενα θεατρικά σας σχέδια;

Συνεχίζουμε με την ομάδα τον δεύτερο κύκλο των παραστάσεων του «Εμείς», που θα παρουσιάζεται μέχρι την άνοιξη στο Νέο Χώρο του θεάτρου Άττις και ο θίασος βρίσκεται ήδη σε πρόβες για την επόμενη παραγωγή «Αποστολή, ανάμνηση από μια επανάσταση» του Χάινερ Μίλερ που θα κάνει πρεμιέρα το Μάιο του 2016.

Σκηνοθεσία-θεατρική απόδοση-σκηνική εγκατάσταση: Σάββας Στρούμπος

Μουσική: Έλλη Ιγγλίζ

Κοστούμια: Αiram Μαρία Παπαδοπούλου

Κατασκευή σκηνικού: Χαράλαμπος Τερζόπουλος

Δραματουργική συνεργασία: Μαρία Σικιτάνο

Photo credits: Αντωνία Κάντα

Video & trailer credits: Χρυσάνθη Μπαδέκα

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελεάνα Γεωργούλη, Δαυίδ Μαλτέζε, Έλλη Ιγγλίζ, Δημήτρης Παπαβασιλείου, Έβελυν Ασουάντ

INFO

Τοποθεσία: Νέος Χώρος Θεάτρου Άττις, Λεωνίδου 12, Μεταξουργείο, Αθήνα (πλησίον Μετρό Μεταξουργείο)

Παραστάσεις: Έως και τις 13 Μαρτίου 2016

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00

Διάρκεια: 90’

Πληροφορίες-κρατήσεις εισιτηρίων: 210-3225207

IMG_3447

 

Μοιράσου το άρθρο: