Ένα Ινστιτούτο αφιερωμένο στον Τζιακομέττι στο Παρίσι

Πρόκειται για ένα από τα πολυαναμενόμενα καλλιτεχνικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2018. Το Ίδρυμα Τζιακομέττι θα εγκαινιάσει στις 21 Ιουνίου, ένα ινστιτούτο, μόνιμο χώρο αφιερωμένο στον Αλμπέρτο Τζιακομέττι (1901-1966), στην περιοχή Μονπαρνάς στο Παρίσι. Η μόνιμη έκθεση του ινστιτούτου θα περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή από γύψινα εκμαγεία, 90 έργα ζωγραφικής, 2.000 σχέδια, 2.000 φωτογραφίες, όπως και πήλινα ημιτελή έργα του Ελβετού γλύπτη και ζωγράφου που έχουν αποκατασταθεί.

Η Κατρίν Γκρενιέ, διευθύντρια του Ιδρύματος και του Ινστιτούτου δήλωσε: «η ιδέα μας ήταν να εφεύρουμε ένα νέο μοντέλο ιδρύματος ανοιχτό στο κοινό, αφιερωμένο στην τέχνη, την έρευνα και την παιδαγωγική».

Το Ινστιτούτο θα φιλοξενήσει πολλές εκθέσεις οι οποίες θα έχουν σκοπό να αναδείξουν το έργο του Τζιακομέττι, αλλά και την περίοδο, τους καλλιτέχνες και τους συγγραφείς της εποχής του που τον επηρέασαν. Έτσι, η πρώτη έκθεση θα επικεντρωθεί στο εργαστήριο του καλλιτέχνη όπως το αποτύπωσε ο Ζαν Ζενέ. Η εγκατάσταση θα βασίζεται σε ένα κείμενο που έγραψε ο Γάλλος συγγραφέας για τις εντυπώσεις του από την επίσκεψη στο εργαστήριο του Τζιακομέττι. Μια άλλη έκθεση θα αποκαλύψει τους κρυμμένους θησαυρούς του ιδρύματος μέσα από φωτογραφίες που απαθανάτισαν τα έργα του καλλιτέχνη.

Με περίπου 350 γλυπτά, 90 έργα ζωγραφικής και πάνω από 5.000 σχέδια, λιθογραφίες και σημειωματάρια, το Ίδρυμα διαθέτει την πλουσιότερη συλλογή έργων του Tζιακομέττι στον κόσμο, με την ευθύνη διαφύλαξης, αποκατάστασης και εμπλουτισμού, καθώς και ένα μεγάλο αρχείο που περιλαμβάνει την αλληλογραφία του καλλιτέχνη και φωτογραφίες.

ΠΗΓΗ: LeMonde

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος