Ένα μουσείο στη Σουηδία τιμά την αποτυχία !

Τι κοινό έχουν ένα πλαστικό ποδήλατο, το άρωμα Harley Davidson, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι Donald Trump; Είναι όλα εκθέματα του Μουσείου Αποτυχίας που άνοιξε πρόσφατα στη σουηδική πόλη Helsingborg και που παρουσιάζει πάνω από 70 αποτυχημένα αλλά καινοτόμα-για την εποχή-προϊόντα, αποδεικνύοντας ότι τα λάθη αποτελούν μέρος της δημιουργικής διαδικασίας.

Ο διευθυντής του μουσείου, συλλέκτης και οργανωσιακός ψυχολόγος, Δρ. Σάμιουελ Γουέστ θεωρεί ότι η αποτυχία είναι απαραίτητη για την καινοτομία. «Ας αποδεχτούμε την αποτυχία ως σημαντικό μέρος της ανάπτυξης του νέου ή του καινοτόμου…Η πλειοψηφία των καινοτόμων έργων αποτυγχάνει και το μουσείο παρουσιάζει αυτές τις αποτυχίες για να προσφέρει στους επισκέπτες μια συναρπαστική εμπειρία μάθησης» εξηγεί ο Γουέστ σε συνέντευξή του στο CNN.

Ορισμένα από τα αντικείμενα που εκτίθενται αντιπροσωπεύουν το τέλος μιας εποχής. Όπως η θήκη για DVD από τη γνωστή αμερικανική αλυσίδα βιντεοκλάμπ Blockbuster. Η πρόκειται για άστοχες ιδέες όπως το στυλό μάρκας BIC μόνο για γυναίκες, ή η Coca-Cola BlaK, μια έκδοση του αναψυκτικού που κυκλοφόρησε το 2006 με άρωμα καφέ, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι Donald Trump από το 1989 και ένα αντρικό άρωμα Harley Davidson. Πολλά από τα αντικείμενα είχαν μικρό χρόνο ζωής.

Η ιδέα για το μουσείο γεννήθηκε όταν ο Γουέστ επισκέφτηκε το Μουσείο Διαλυμένων Σχέσεων που βρίσκεται στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Επιπλέον, το ενδιαφέρον του για την ψυχολογία της αποτυχίας, τον οδήγησε να ξεκινήσει τη συλλογή του και σύντομα να ιδρύσει το μουσείο με χρηματική βοήθεια από το σουηδικό πρακτορείο καινοτομίας, Vinnova. Ο Γουέστ συνεχίζει να συλλέγει αντικείμενα ενώ είναι παράλληλα ερευνητής καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο του Lund και εκπαιδεύει τις εταιρείες σε θέματα καινοτομίας μαθαίνοντάς τους πώς να αποδέχονται την αποτυχία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος