«Ένα Μουσικό Ταξίδι από το Ρεμπέτικο στο Λαϊκό σε εννέα όγδοα»

Tην Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, στις 8μμ στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου 18 και Νεότητος), ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού», διοργανώνει μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση.

Τίτλος της είναι «Ένα Μουσικό Ταξίδι από το Ρεμπέτικο στο Λαϊκό σε εννέα όγδοα», διοργανώνει ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού».

«Ένα Μουσικό Ταξίδι από το Ρεμπέτικο στο Λαϊκό σε εννέα όγδοα»Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: “Είναι ένα ταξίδι που κρατάει από το 1922 έως το 1952 χωρισμένο σε τρεις περιόδους που, κατά σύμπτωση, αντιστοιχούν περίπου στις τρεις δεκαετίες.
Ξεκινάει τη δεκαετία του 20 με τον ερχομό από τα παράλια της Μικράς Ασίας των προσφύγων που με τα μπογαλάκια τους στους ώμους, όλο και κάποιοι έκρυβαν μαζί με την εικόνα της Παναγίας και την κουλτούρα τους, ένα βιολί , ένα ούτι ή μια αρμόνικα.

Φτωχοί, ταλαίπωροι, ξεκληρισμένοι έβγαζαν από μέσα τους τη μελαγχολία και τη νοσταλγία τους με έναν αμανέ οι γυναίκες του ΚΑΦΕ – ΑΜΑΝ και οι άντρες με την κατσαρή φωνή και τα πολλά επιφωνήματα.
Η δεκαετία του 30 είναι η χρυσή εποχή του ρεμπέτικου. Δεσπόζει ο σεβάσμιος Μάρκος Βαμβακάρης και δίπλα του κι άλλοι ισάξιοι. Τα ρεμπέτικα τραγούδια είναι τα τραγούδια των πληγωμένων ψυχών, των απλών, των φτωχών, των χωρίς ανταπόκριση ερωτευμένων. Μέσα από τους καπνούς και τα πιοτά, βγαίνουν επάνω όλα τα μεράκια, οι τόνοι γίνονται πιο δραματικοί, σμίγει το κέφι με το παράπονο”.

«Ένα Μουσικό Ταξίδι από το Ρεμπέτικο στο Λαϊκό σε εννέα όγδοα»Επίσης στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως: “Η τρίτη περίοδος, από το 1940 έως το 1952, είναι η εποχή που ο Τσιτσάνης μας δώρισε τα καλύτερα τραγούδια του. Είναι ο μάγος αυτής της εποχής, ο οποίος μετέβαλε το ρεμπέτικο σε λαϊκό, μίλησε για τον έρωτα με τρυφερότητα κοριτσιού και έπαιξε μπουζούκι με τέλειο τρόπο, πλούτισε το λαϊκό με δυσκολόπαικτα ταξίμια και άλλα μελωδικά κοσμήματα. Τα τραγούδια του Τσιτσάνη είναι μελαγχολικά, ευγενή, ενάρετα και κατανυκτικά.

Από κοντά του ο Τσουανάκος, ο Χιώτης, ο Καλδάρας, ο Μητσάκης και άλλοι. Πρόθεσή μας δεν είναι να κάνουμε μια επιλογή από μια ανθολογία λαϊκού τραγουδιού. Σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε αυτές τις τρεις περιόδους που έχουν ορατά διαχωριστικά όρια και τις συνθήκες και τα βιώματα μέσα από τα οποία εκφράστηκαν. Τα τραγούδια της κάθε περιόδου έχουν τον τόπο τους, το χρόνο τους, τον ήχο τους, τους ανθρώπους που τα δημιούργησαν και αυτούς που τα απολαμβάνουν μέχρι σήμερα…”.

Παίζουν οι μουσικοί:
• Γιώργος Αντώνης: Τραγούδι, Κρουστά
• Στέλιος Χρυσανθόπουλος: Βιολί, Μπουζούκι
• Μιχάλης Χρήστου: Μπουζούκι, Μπαγλαμά
• Αποστόλης Σταθόπουλος: Κιθάρα
• Τάσος Νατσούλης: Μπουζούκι
• Χάρης Νικολάου: Κιθάρα
• Πάνος Λέττας: Ακορντεόν
• και η Ηλιάνα Πασπαλά: Τραγούδι
Την παράσταση υπογράφει ο Ροδόλφος Σταματίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος