Ενενήντα χρόνια Μίκης στο Ηρώδειο

Το Φεστιβάλ Αθηνών, τιμώντας τον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή τη συμπλήρωση των 90 χρόνων του στις 29 Ιουλίου, διοργανώνει μια μοναδική συναυλία-γιορτή αφιερωμένη στο έργο και στην οικουμενική μουσική του…

Ειδικότερα, σήμερα Τρίτη 14 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει έργα του σπουδαίου δημιουργού, που σφράγισαν ανεξίτηλα τη μεταπολεμική ιστορία του τόπου μας.

Άλλωστε, κάθε νέα παρουσίαση αγαπημένων έργων του Μίκη Θεοδωράκη, όπως η μεγαλόπνοη Πρώτη Συμφωνία (1954) ή το εμβληματικό Άξιον εστί (1960-1962), καθίσταται κάτι πολύ παραπάνω από μια ευχάριστη υπόμνηση της μουσικής του. Μας χαρίζει την αναζωογονητική επανασύνδεσή μας με ήχους, μελωδίες, συναισθήματα, γεγονότα και οραματισμούς που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής και αισθητικής ταυτότητας του λαού μας.

Χάρη στην καταπληκτική μουσική που συνέθεσε σε στίχους σπουδαίων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ 1963), Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Νόμπελ 1979), έφερε στα χείλη των απλών ανθρώπων τη μελοποιημένη βραβευμένη ποίηση, που συντρόφευε τις καθημερινές στιγμές τους.

Με αφορμή τη συναυλία-αφιέρωμα, ο Μίκης Θεοδωράκης, σε επιστολή του, αναφέρει:

Πρέπει να ομολογήσω ότι αισθάνομαι άβολα που η μουσική μου θα ακουστεί σε μια εποχή που κυριαρχείται από τον μεγάλο πόνο των γερόντων που λιώνουν στις ουρές για ένα πιάτο φαΐ. Είναι επόμενο να αισθάνομαι ντροπή, ειδικά εγώ που κουβαλάω στην πλάτη μου τα ίδια χρόνια, έχω το προνόμιο να απολαμβάνω την ίδια στιγμή τη μεγάλη χαρά ενός ανθρώπου της Τέχνης, που το έργο του παρουσιάζεται σε έναν ιστορικό χώρο μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό. Το μόνο που με παρηγορεί, είναι ο συμβολισμός από την συνύπαρξη μέσα στον ίδιο Λαό του πόνου και της ελπίδας αλλά και της βεβαιότητας ότι κάποτε ο πόνος θα εξαλειφθεί, ενώ η ελπίδα θα γιγαντωθεί και θα γίνει πραγματικότητα.

Στη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, συμμετέχουν ο Γιώργος Νταλάρας, ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς και ο ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου.

Όταν ο Γιώργος Νταλάρας συνάντησε τον Μίκη Θεοδωράκη

Ο Γιώργος Νταλάρας συνάντησε τον Μίκη Θεοδωράκη στο ξεκίνημα της μουσικής του ζωής, στο Παρίσι το 1972, στη διάρκεια της δικτατορίας. Πρώτος καρπός της συνεργασίας τους ήταν τα 18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, που κυκλοφόρησαν το 1974. Ακολούθησαν τα Κόκκινο Τριαντάφυλλο και Εκείνος Ήταν Μόνος και στη συνέχεια το Ραντάρ, το 1981.

Ο Γιώργος Νταλάρας πήρε μέρος σε όλες τις μεγάλες μεταπολιτευτικές συναυλίες του συνθέτη σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό και συνεργάστηκε μαζί του επί πολλά χρόνια ερμηνεύοντας λαϊκά τραγούδια και κλασικά έργα του συνθέτη.

Σημείο-σταθμό στην καριέρα του αποτελεί το Άξιον εστί, σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη το οποίο ερμήνευσε το 1988, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη, στις δύο συναυλίες που δόθηκαν στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για την ενίσχυση της πρωτοβουλίας ανέγερσης του Μουσείου της Ακρόπολης. Έκτοτε, οι μουσικοί δρόμοι του ερμηνευτή και του συνθέτη διασταυρώθηκαν πάντοτε με επιτυχία και απέδωσαν μουσικούς… καρπούς, που παραμένουν αναλλοίωτοι στον χρόνο έως και σήμερα!

Στη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών συμμετέχουν:

  • Η Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διδασκαλία του Σταύρου Μπερή.
  • Η Χορωδία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό τη διδασκαλία του Μιχάλη Οικονόμου.
  • Η Χορωδία «Μελωδοί» υπό τη διδασκαλία του Γιώργου Ζιάκα.
  • Η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διδασκαλία – διεύθυνση της Νατάσσας Αγγελοπούλου.

Μέρος των εσόδων της συναυλίας θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό.


Info

www.koa.gr

www.greekfestival.gr

Τρέιλερ από τη συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος