Συγκλονιστικές μαρτυρίες, ημερολόγια και τεκμήρια από το βασανιστήριο εκατομμυρίων Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, περιέχει το βιβλίο – ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη «Τα τρένα της σιωπής». Η 93χρονη σήμερα Εσθήρ Κοέν, μέλος της ισραηλίτικης κοινότητας των Ιωαννίνων, είναι η γηραιότερη επιζήσασα από το κολαστήριο του Άουσβιτς.

«Άκουγες θεέ μου… κλάματα, έβλεπες γέρους με άσπρα μαλλιά να τρέχουν… Με παρατεταμένα τα όπλα άρχισαν να ψάχνουν τις γυναίκες και τους άνδρες και πήραμε το δρόμο της καταστροφής.. Γιατί θεέ μου, γιατί; Γιατί μας πονάς τόσο πολύ;

Η μαρτυρία της συγκλονίζει… Η Εσθήρ Κοέν, η γηραιότερη επιζήσασα του Άουσβιτς, περιγράφει την πορεία θανάτου από την πατρογονική της πόλη τα Ιωάννινα, μέχρι την Πολωνία και το στρατόπεδο εξόντωσης. Ήταν άνοιξη του 43’ όταν η 17χρονη Εσθήρ επιβιβάστηκε με την οικογένεια της στα «τρένα του θανάτου» και είδε για τελευταία φορά τους δικούς της ανθρώπους, στο προαύλιο του κολαστηρίου του Άουσβιτς.

«Από τότε δεν έχω κανέναν. Ούτε τη μάνα μου, ούτε τα αδέρφια μου ούτε κανέναν».

Μαρτυρίες και καταγραφές, ημερολόγια και σημαντικά τεκμήρια για την αντίσταση του ανθρώπινου νου απέναντι στο απόλυτο σκοτάδι του ναζισμού, περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του Θωμά Σίδερη «Τα τρένα της σιωπής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος μιλάει για «ένα μήνυμα ζωής και ένα μάθημα ιστορίας».

Ο Κιου Τζων Καλέφ-Εζρά, καθηγητής Ιατρικής Φυσικής Παν. Ιωαννίνων 20.35.19 είναι ένα σημαντικό βιβλίο, που πίσω από τις παράλληλες τροχιές δυο ανθρώπων ξετυλίγει όλο το βάθος του ναζισμού…πως κατάφεραν να παραμείνουν άνθρωποι.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Τα τρένα της σιωπής» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αφιερώματος με προβολές, εκθέσεις και συζητήσεις για το Ολοκαύτωμα που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Γαβριηλίδης στον πολυχώρο Poems ‘n Crimes.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη

Μοιράσου το άρθρο: