ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ,

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Μολονότι υπάρχει δόση ιδιοτελούς υστεροβουλίας το βιβλίο «Έργα και ημέρες του φοιτητή Αλέξη Τραυλού» δεν παύει να είναι ένα ακόμη μυθιστόρημα σε τελευταία ανάλυση.

Διαδραματίζεται σε συγκεκριμένη εποχή και περιοχή: έχει ήρωες, πρωταγωνιστές, δεύτερο- και τριταγωνιστές και κομπάρσους. Περιγράφει και σχολιάζει τεκταινόμενα σε βάθος που προσδιορίζει η διεισδυτικότητα του μυαλού κάθε ανθρώπου που υπογράφει τα κείμενά του.

Ο ήρωας στο προκείμενο είναι ο φοιτητής της Ιατρικής Αλέξης Τραυλός, ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος του 114 και του 15% για την Παιδεία, της προδικτατορικής γενιάς του ’60 με άλλα λόγια. Σκηνικό το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα αμφιθέατρα, τα κυλικεία. Τα φοιτητικά στέκια επίσης, τα κομματικά γραφεία και τα καφενεία, όπου σύχναζε ο φοιτητόκοσμος εκείνης της εποχής.

Ο Τραυλός διαθέτει μαχητικότητα, καθοδηγητικές ικανότητες και ευχέρεια λόγου ένα κι ένα για να ποντάρουν επάνω του οι κομματικοί μεγαλοπαράγοντες της περιοχής. Οι επιδόσεις του στα μαθήματα πενιχρές, αιτία η παρατεταμένη του αποχή. Το καλό το παλικάρι ανακαλύπτει άλλα περάσματα ωστόσο. Ο λόγος για ανήθικες σχέσεις συναλλαγής ανάμεσα σε υποτίθεται άτεγκτους, απλησίαστους καθηγητές με πολιτικούς, οικονομικούς, στρατιωτικούς και εκκλησιαστικούς μεγαλοπαράγοντες. Αντάλλαγμα για διευκολύνσεις στις εξετάσεις, ειδικά όσων προσέφευγαν στις υπηρεσίες των πολιτικών, η μετατροπή σε υποχείριά τους. Κάπου εκεί σκαλώνει το πάρε-δώσε του Τραυλού και της παρέας του μαζί τους, με αναμενόμενα αποτελέσματα και συνέπεια την προσφυγή τους στις υπηρεσίες ενός είδους φοιτητικού υποκόσμου προκειμένου να παρακάμψουν τον σκόπελο «εξετάσεις».

Το ίδιο διάστημα προκύπτει ειδύλλιο ανάμεσα σε Τραυλό και αξιόλογη συμφοιτήτριά του διαθέτουσα κάλλος, προσωπικότητα και προωθημένη κουλτούρα και από πλούσια οικογένεια. Σε ατμόσφαιρα ζοφερή εξαιτίας κυρίως υφέρπουσας βίας αλλά και αστυνομικών αυθαιρεσιών και τραμπουκισμών παρακρατικών οργανώσεων, η σχέση τους γίνεται όλο και πιο απαραίτητη στον Τραυλό, την ίδια ώρα που οι αυξημένες πολιτικές και συνδικαλιστικές του ενασχολήσεις ευνοούν την εμφάνιση επικίνδυνων ψυχοσωματικών φαινομένων. Η αγαπημένη του εμφανίζει ταυτόχρονα αμφιλεγόμενη, αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, την οποία η κρατούσα τότε κουλτούρα δεν αποκλείεται να θεωρούσε αυτονόητη. Υπήρχαν άλλωστε οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τον Τραυλό ώστε να κατακτήσει μελλοντικά περίοπτη θέση στο πολιτικό, κοινωνικό και, γιατί όχι, στο οικονομικό στάτους της εποχής. Το δίλημμα για εκείνον έπαιρνε τώρα χαρακτήρα δραματικό. Θα έβλεπε το μέλλον του με τα μάτια ενός προσώπου με το οποίο τον συνέδεε σχέση εξάρτησης πια ή θα ξέκοβε μια και καλή τόσο από εκείνην όσο και από τα στέκια, τους φίλους, από ανθρώπους που αγάπησε και τον αγάπησαν; Αυτά, μέχρι που ένα γεύμα εφιαλτικό τούς έδωσε τέλος…

«Ένα βανάκι τους περίμενε μπροστά στο κατάστημα Γεωργικών Συνεταιρισμών. Είχε φροντίσει ο θείος Ορέστης. Ο Πιπερόπουλος οδηγός. Θα φτάναν στη Σαλονίκη όλοι μαζί. Όλοι μαζί θα φτάναν στη Σαλονίκη».

Υ.Γ.: Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο στην προδικτατορική γενιά του `60. Τη γενιά των αγύριστων κεφαλιών, που της χρωστάει η δημοκρατία.

Ντίνος Οικονόμου


Το μυθιστόρημα του Ντίνου Οικονόμου Έργα και ημέρες του φοιτητή Αλέξη Τραυλού κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη (σελ.: 432, τιμή: 16,96 €).

Παρουσίαση του βιβλίου από τον συγγραφέα στο Πρώτο Πρόγραμμα και στη Βιβλιοθήκη του Πρώτου μπορείτε να ακούσετε εδώ.

 
 
 
 
 
 
 
 

Ο Ντίνος Οικονόμου γεννήθηκε το 1938 στη Φλώρινα. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ήταν διευθυντής και έπειτα επιστημονικός σύμβουλος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Το 1962 διετέλεσε πρόεδρος των φοιτητών της Θεσσαλονίκης και από το 1996 έως το 2002 πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Κατά καιρούς συνεργάστηκε με αθηναϊκές εφημερίδες, δημοσιεύοντας άρθρα και χρονογραφήματα.
To Έργα και ημέρες του φοιτητή Αλέξη Τραυλού είναι το όγδοο βιβλίο του στις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία:

   

 • Θα πεθάνεις, αν χρειαστεί, 2014
 • Θα πεθάνεις, αν χρειαστεί (ePUB), 2014
 • Το σπασμένο τακούνι, 2010
 • Το σπασμένο τακούνι (ePUB), 2010
 • Το μνημόσυνο της χελώνας, 2008
 • Η πλαγιά με τα νίφαστρα, 2006
 • Ένας περιπτεράς και ταχυδρόμος, 1999
 • Περίπτωση μολότωφ, 1996
 • Το Μαναφούκι, 1995

Μοιράσου το άρθρο: