Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον Αμερικανό καλλιτέχνη της street art, Shepard Fairey, θα φιλοξενηθεί στο Pierres Vives που βρίσκεται στο Μονπελιέ της νότιας Γαλλίας, από στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 έως τις 13 Ιανουαρίου 2018.

Μέσα από 250 έργα, ταινίες και αντικείμενα, η έκθεση παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη εικόνα του έργου ενός καλλιτέχνη που δηλώνει ότι η ιδέα του να παίρνει ρίσκα που έχουν συνέπειες, είναι κάτι που ακόμη τον ενεργοποιεί να δημιουργεί.

Γραφίστας, ακτιβιστής, εικονογράφος, ο Shepard Fairey εμφανίζεται τη δεκαετία του 1990 στη σκηνή του skate και όντας ακόμη φοιτητής στη σχολή Καλών Τεχνών του Ρόουντ Άιλαντ, με την καμπάνια street art «Andre the Giant». Η καμπάνια αυτή γρήγορα εξελίχθηκε στο κίνημα «Obey» που σκοπό έχει να αναγκάσει τους ανθρώπους να αμφισβητήσουν τη σχέση τους με το περιβάλλον τους. Μέσα από το έργο του, ο καλλιτέχνης κριτικάρει τη χειραγώγηση των μαζικών μέσων ενημέρωσης και διερευνά τους κώδικες πολιτικής προπαγάνδας εμποτίζοντάς τους με αναφορές στην ποπ και skate κουλτούρα. Ο Fairey παραμένει ακτιβιστής και συχνά δωρίζει και δημιουργεί έργα τέχνης για να προωθήσει την ευαισθητοποίηση σε καίρια κοινωνικά θέματα.

Το 2008 δημιούργησε μια σειρά από αφίσες για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Μπαράκ Ομπάμα, συμπεριλαμβανομένου και του εικονικού πορτρέτου «Hope» που τον έκανε ευρύτερα γνωστό και που θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα πορτραίτα στην ιστορία της Αμερικής. Από τα πιο πρόσφατα έργα του είναι και το «Earth Crisis» που αναρτήθηκε στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ την παραμονή του COP 21 καθώς και η σειρά «We The People» που δημιούργησε για την πρώτη μεγάλη διαδήλωση κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: