Στο πλαίσιο της τελευταίας διάλεξης του φετινού κύκλου εκδηλώσεων «Σύγχρονη σκέψη», το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, προσκαλεί έναν πολλά υποσχόμενο εκπρόσωπο της νέας γαλλικής διανόησης, τον φιλόσοφο Michaël Foessel, την Τρίτη 6 Νοεμβρίου στις 19.30.

Ο καθηγητής φιλοσοφίας στο École Polytechnique του Παρισιού, θα μιλήσει για το μέλλον της ελευθερίας προσκαλώντας μας να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τις δικές μας ελευθερίες. Τη συζήτηση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών, Γιώργος Φαράκλας.

Από το 1750 έως το 1830, η Ευρώπη διέρχεται μια περίοδο έντονης πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής. Σε αυτό το διάστημα, η Γαλλική Επανάσταση ξεσπάει ξαφνικά και φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα της ιστορικής χειραφέτησης της ανθρωπότητας. Για πρώτη φορά, η ελευθερία γίνεται το κύριο αντικείμενο της σκέψης, στη θέση του Θεού ή της φύσης, καθώς η λαϊκή κυριαρχία και η αυτονομία καθίστανται ορίζοντες της φιλοσοφίας. Για στοχαστές όπως ο Ρουσσώ, ο Καντ και ο Χέγκελ, η ελευθερία γίνεται μια ιδέα η οποία καθιστά δυνατή όχι μόνο την κατανόηση του κόσμου αλλά και την αντίληψη του νοήματος της ιστορίας.

Τι απομένει σε εμάς, σήμερα, από εκείνη την πίστη τους στην ελευθερία; Τη στιγμή που η ελευθερία διακηρύσσεται παντού, μήπως έχει χάσει το πολιτικό της νόημα; Ο φιλελευθερισμός εκφράζει πλήρως την ελευθερία ή μήπως συμβάλλει στην αποπολιτικοποίηση της στο όνομα των υποτιθέμενων αρετών της αγοράς;

Λίγα λόγια για τον Michael Fœssel

Ο Michael Fœssel έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας και σήμερα είναι καθηγητής φιλοσοφίας στην École Polytechnique του Παρισιού. Είναι μέλος του συντακτικού συμβουλίου της Επιθεώρησης Esprit και διευθύνει τη σειρά L’ordre philosophique των εκδόσεων Seuil.

Το σπουδαίο φιλοσοφικό του έργο ξεχωρίζει με βιβλία, όπως τα Après la fin du monde : Critique de la raison apocalyptique (Seuil, 2013), Le Temps de la consolation (Seuil, 2015, Ο καιρός της παρηγοριάς, εκδόσεις Πόλις), La Nuit. Vivre sans témoin (Éditions Autrement, 2017), και L’Avenir de la liberté (PUF).

Είναι σχολιαστής του Κάντ και του Πολ Ρικέρ, με ειδίκευση στη γερμανική και στην πολιτική φιλοσοφία. Η φιλοσοφική του αναζήτηση διεξάγεται στα όρια του πολιτικού και του ατομικού, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο στα αισθήματα, στο πρόβλημα του κακού, όσο στην δημοκρατία και τον κοσμοπολιτισμό.

INFO

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση. Επίσης, θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης στους φοιτητές.

 

 

Μοιράσου το άρθρο: