Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης ,Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κήρυξε την έναρξη των διήμερων εκδηλώσεων που εντάσσονται στο εθνικό σχέδιο δράσης 2019 του εκπαιδευτικού έργου Greektoys. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μέσα από το οποίο μικροί μαθητές γνωρίζουν την αρχαιότητα, μέσω των παιχνιδιών.

Το Greektoys είναι ένα εκπαιδευτικό έργο που σκοπό έχει την προώθηση της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς και ιδιαίτερα των αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών μέσω της χρήσης της τεχνολογίας. Το έργο περιλαμβάνει μελέτη και ψηφιοποίηση αρχαίων παιχνιδιών, δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο, επιμορφωτικά εργαστήρια για παιδιά και διαλέξεις για τα αρχαία παιχνίδια σε σχολεία, πανεπιστήμια, μουσεία, κτλ.

Όλα ξεκίνησαν με ένα αλογάκι

Το 2011 η ομάδα του Greektoys αποφάσισε να κάνει μια σειρά τρισδιάστατων κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστή ένα αρχαίο παιχνίδι. Έτσι γεννήθηκε ο Βαλίος, ένα αρχαίο τροχήλατο αλογάκι που μαθαίνει μέσω του παιχνιδιού στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας που δεν είναι πολύ γνωστά. Άλλοι χαρακτήρες της σειράς είναι η Λίλυ, μια μαγική κουδουνίστρα, και ο Φίλων, ένα γουρουνάκι-μπιμπερό. Το πρώτο επεισόδιο Η σβούρα βγήκε το 2013, έτος που έχει καθιερωθεί σαν ημερομηνία έναρξης του έργου Greektoys. Μετά ακολούθησαν το Φεγγαράκι μου τρελό (2014), η Άγια νύχτα (2014) και Ο Βαλίος και ο θησαυρός των Γκρίκο (2015) σε συνεργασία με το συγκρότημα Encardia.

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: