Η Αργυρώ Μουντάκη γράφει για «Το κορίτσι του Πέτρου»

Είχα δει ή ακούσει πολλές φορές την λεκτική, σωματική ή και απλώς οπτική – των αισθήσεων- βία από παιδί σε παιδί. Συνήθως οι εκπαιδευτικοί παρεμβαίνουμε. Είναι όμως αυτό η ουσιαστική λύση; Η παρέμβαση είναι μία ενέργεια περιστολής της κατάστασης. Η πρόληψη είναι το καλύτερο, όπως σε κάθε ασθένεια, έτσι και εδώ η πρόληψη μπορεί να συρρικνώσει, μακάρι και να εξαφανίσει, το φαινόμενο.

Κάπως έτσι ξεκίνησα να γράφω «Το κορίτσι του Πέτρου». Για να μιλήσω για την σχολική βία, που πάντα υπήρχε, αλλά πρόσφατα λόγω έξαρσης του φαινομένου άρχισε να μελετάται και επιστημονικά. Η πρόληψη για μένα μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από την ανάγνωση ενός βιβλίου. Γιατί το βιβλίο διαπλάθει χαρακτήρες, καθορίζει συμπεριφορές, φτιάχνει πολιτισμό.

Και ποια θα ήταν η ιστορία μου; Ο ήρωας ή η ηρωίδα μου; Πού άραγε συναντάμε πολλά περιστατικά σχολικού εκφοβισμού; Μήπως όταν έχουμε περιπτώσεις ρατσισμού ή για να το πούμε πιο σωστά περιπτώσεις διαφορετικότητας; Έτσι είναι. Η διαφορετικότητα, σε οποιαδήποτε μορφή, θετικά ή αρνητικά, προκαλεί. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει συνδυασμός αυτών. Η ηρωίδα μου διαφέρει από πολλές απόψεις. Είναι η μικρή Αλίσα. Μια δεκατετράχρονη Πακιστανή, άρτι αφιχθείσα με την οικογένειά της στην Ελλάδα, πολύ όμορφη, με αδυναμία να μιλήσει ελληνικά και να ενταχθεί αρμονικά στην νέα της τάξη και ζωή. Οι γονείς της καταφέρνουν να επιβιώνουν κάνοντας χειρωνακτικά επαγγέλματα, όπως και ο δεκαεπτάχρονος αδελφός της. Η Αλίσα είναι η συμπάθεια του Πέτρου, του πιο δημοφιλούς παιδιού στην τάξη, ο οποίος τυγχάνει να είναι και πολύ καλό παιδί. Τα κορίτσια εξοργίζονται που η ξένη, η νιοφερμένη στην τάξη τους «παίρνει» τον Πέτρο. Μα πιο πολύ εξοργίζεται η Λουκία. Η Λουκία που δίχως να το ξέρει κανείς στην τάξη σε λίγο καιρό θα είναι κι εκείνη μετανάστρια με την οικογένειά της σε μια ξένη χώρα. Η Λουκία που θα βρεθεί στη θέση της Αλίσα, θυμώνει ακόμη περισσότερο. Οι δικοί της γονείς αν και Έλληνες θα πρέπει να μεταναστεύσουν με την οικογένεια τους στο εξωτερικό, ενώ οι Πακιστανοί γονείς της Αλίσα παίρνουν τις δουλειές των Ελλήνων γονιών της Λουκίας.
Η Αργυρώ Μουντάκη γράφει για «Το κορίτσι του Πέτρου»
Όμως η Λουκία δεν καταλαβαίνει ότι στην Ελλάδα της ύφεσης οι γονείς της δεν μπορούν να βρουν δουλειά ακριβώς επειδή είναι μορφωμένοι και με πτυχία. Οι γονείς της δεν θα ήθελαν να κάνουν τα χειρωνακτικά επαγγέλματα που ασκούν οι γονείς της Αλίσα. Η Λουκία δεν μιλάει και αυτό της μπερδεύει τον νου, την οδηγεί σε έξαρση του θυμού της που εκτονώνεται στην Αλίσα. Αλλά και η Αλίσα δεν μιλάει. Ντρέπεται, φοβάται, δεν θέλει να στενοχωρήσει τους γονείς της. Αυτό την ρίχνει μεγάλη θλίψη. Μέχρι που βρίσκει το θάρρος να το κάνει. Και τότε ξετυλίγεται ο κόμπος και οι δυσκολίες σιγά σιγά με τη βοήθεια των μεγάλων αμβλύνονται.

Η παιδαγωγική παίζει εδώ το ρόλο της. Παιδαγωγικά λοιπόν προσπαθούν οι εκπαιδευτικοί να φέρουν πιο κοντά τα παιδιά στη διχασμένη τάξη, με μια ομαδική εργασία, που ως έναν βαθμό μέσα από διεργασίες, ζυμώσεις, διενέξεις και συμφιλιώσεις λειτουργεί ως το μέσο για να εξισορροπηθούν οι καταστάσεις.
Η εικονογράφος μου, η Πέγκυ Φούρκα, πήρε το κείμενο και το έκανε δική της έμπνευση, κι έτσι ντύθηκε με εικόνες που αγάπησα και που νιώθω ότι ολοκλήρωσαν την δική μου προσπάθεια. Και αυτό το σύνολο, που με αγάπη φρόντισαν και οι εκδόσεις Μεταίχμιο το αγάπησαν και τα παιδιά πολύ, κι αυτό είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που μπορεί να πάρει ένας συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας.

Η Αργυρώ Μουντάκη:

Γεννήθηκε το 1977 στα Χανιά, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη Λογοτεχνία. Στο ίδιο πανεπιστήμιο στο τμήμα Φιλολογίας εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή με θέμα το Παραμύθι. Έχει ολοκληρώσει επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στον τομέα ΜΒΑ-TQM. Εργάζεται ως καθηγήτρια Γερμανικών στη δημόσια εκπαίδευση και έχει πολλούς αγαπημένους μαθητές. Αρθρογραφεί έντυπα και ηλεκτρονικά πάντα με θέμα τη λογοτεχνία και τους συγγραφείς. Εμφανίστηκε συγγραφικά με τη σειρά «Υπναρούδι», με ήρωα τον ομώνυμο μικρό μέρμηγκα, το 2005 από τις εκδόσεις Πατάκη. «Το κορίτσι του Πέτρου» είναι το τελευταίο της βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο (2014).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος