Η Ελληνική Ραδιοφωνία γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Στις 13 Φεβρουαρίου 1946, λειτούργησε για πρώτη φορά το ραδιόφωνο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καθιερώνοντας, χρόνια μετά, την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου.

Το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016, 70 χρόνια μετά, η Ελληνική Ραδιοφωνία, γιορτάζοντας το μέσο που αγαπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο, θυμάται… και τιμά τις «φωνές» που πέρασαν από τα προγράμματά της γράφοντας μια μοναδική ραδιοφωνική ιστορία.

Η Ελληνική Ραδιοφωνία, συμμετέχοντας στους εορτασμούς της UNESCO για το 2016, διαμορφώνει το πρόγραμμα των ραδιοφωνικών σταθμών της σε ειδικές ζώνες που θα μας μεταφέρουν, με τη σύμπραξη αγαπημένων φωνών, στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον του ραδιοφώνου.

Η Ελληνική Ραδιοφωνία γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Στο Πρώτο Πρόγραμμα, το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, ο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος αφιερώνει το δίωρο 10-12 το μεσημέρι σε σημαντικούς σταθμούς και τομές για την εξέλιξη του ραδιοφωνικού Μέσου στη χώρα μας.

Στο α’ μέρος του αφιερώματος, 10-11 το πρωί, θα γίνει αναδρομή στη δημιουργία του Ραδιοφώνου στην Ελλάδα και θα αναδειχθούν στιγμές που τα ερτζιανά λειτούργησαν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, συζητώντας με τον ιστορικό Γιώργο Χατζηδάκη. Στη συνέχεια, με τη συμμετοχή του στελέχους της ΕΡΑ Μιχάλη Μεσσήνη και του Σταύρου Μπένου, πρώην δημάρχου Καλαμάτας, θα θυμηθούμε τον τρόπο που στήθηκε το 1986, μέσα σε 24ωρα από ανθρώπους της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σ’ έναν ελαιώνα της περιοχής, ραδιοφωνικός σταθμός για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κατοίκων της Καλαμάτας μετά το μεγάλο σεισμό στην πόλη.

Στο Β΄ μέρος, 11-12 το μεσημέρι, το αφιέρωμα θα αναδείξει την πλήρη ιστορία της εμφάνισης της ελεύθερης Ραδιοφωνίας στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του δημοσιογράφου Γιάννη Χρυσοβέργη, μέλους στις αρχές του ’80 των κινήσεων για την ελεύθερη ραδιοφωνία. Στη συνέχεια, θα ξετυλιχθεί η ιστορία του Τρίτου Προγράμματος, που από την ίδρυσή του, το 1954, αποτελεί μια ιδιαίτερα ποιοτική πτυχή του ελληνικού Ραδιοφώνου και θα θυμηθούμε το «φαινόμενο» λειτουργίας του Τρίτου επί Μάνου Χατζιδάκι, μιλώντας με τον Γιώργο Κουρουπό, συνθέτη και αναπληρωτή διευθυντή του προγράμματος εκείνη την εποχή. Το αφιέρωμα θα κλείσει συζητώντας για το παρόν και το μέλλον του Ραδιοφώνου στην ψηφιακή εποχή με τον Μιχάλη Κυριακίδη, δημοσιογράφο και διδάσκοντα ραδιοφωνικά θέματα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Στις 12 το μεσημέρι, ο Ανδρέας Παπασταματίου υποδέχεται τον Γιώργο Τζαβέλα, τον Γιάννη Τζαννετάκο και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, σε μια δίωρη συζήτηση για το «Ραδιόφωνο χθες σήμερα και αύριο».

Η Ελληνική Ραδιοφωνία γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Από τις 4 έως τις 5 το απόγευμα, «ζωντανεύουν» δύο Ραδιόφωνα που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ιστορία του Ελληνισμού στην πιο κρίσιμη, έκτακτη περίοδό της: ο Ραδιοσταθμός του Πολυτεχνείου και ο Ελεύθερος Ραδιοσταθμός της Πάφου (Ιούλιος 1974), από τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με το μήνυμά του διέψευσε τους πραξικοπηματίες της Κύπρου ότι ήταν νεκρός. Συγκεκριμένα, στην εκπομπή «Εκ των υστέρων», ο Δημήτρης Παπαχρήστος συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, τη «φωνή» του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Πάφου.

Στη συνέχεια της ημέρας, η μακροβιότερη εκπομπή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας επιστρέφει… Ο Πάνος Χρυσοστόμου υποδέχεται τον Γιάννη Πετρίδη και τον Κώστα Ζουγρή, από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα, στο Πρώτο Πρόγραμμα, σε σύνδεση με το Kosmos, για μια ειδική δίωρη εκπομπή αφιερωμένη σε τι άλλο; Στο Ραδιόφωνο.

H μακροβιότερη εκπομπή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας “Aπό τις 4 στις 5” επιστρέφει…. Ο Γιάννης Πετρίδης, από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα, θα βρεθεί ξανά στο Πρώτο Πρόγραμμα, σε σύνδεση με το Kosmos.

Στις 7 το απόγευμα και για μία ώρα, το Πρώτο Πρόγραμμα συνδέεται με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας 102FM για να αναμεταδώσει εκπομπή με καλεσμένο τον Γιώργο Γούσια, ο οποίος θα μοιραστεί με τους ακροατές τις δικές του «Μνήμες Ραδιοφώνου». Στην εκπομπή θα μεταδοθούν σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα από ελληνικές εκπομπές της δεκαετίας του ’50 και του ’60 της Deutche Welle, του BBC, του Ράδιο Μόσχα, του Ράδιο Πράγα, του Ράδιο Σόφια, του Radio Vaticana και της Voice of America (VoA).

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι ακροάτριες και οι ακροατές του Πρώτου Προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τις ειδήσεις «σαν άλλοτε…» με τις φωνές που άφησαν εποχή. Εκφωνήτριες και εκφωνητές όπως η Χρύσα Δημητριάδη, ο Κίμων Βρετός, ο Κώστας Γιαλλίνης, ο Αλέκος Δραγώνας, ο Αντώνης Πυλιαρός παρουσιάζουν και πάλι τα δελτία ειδήσεων της ημέρας.

Η Ελληνική Ραδιοφωνία γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου
«Το Ραδιόφωνο σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης και Καταστροφών» είναι το κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου 2016.

Στο Δεύτερο Πρόγραμμα, στις 8 το πρωί, σε σύνδεση με το Kosmos, η Ειρήνη Γιανναρά παρουσιάζει την πολυπολιτισμική πλευρά του ραδιοφώνου. Μέσα από το ειδικό πρόγραμμα του Δικτύου της EBU MusicalCaravanταξιδεύουμε με οδηγό τα τραγούδια στα ραδιόφωνα του κόσμου.

Στις 10 το πρωί, η Φεβρωνία Ρεβύνθη μάς ταξιδεύει στα μονοπάτια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.  Στις 11 επιστρέφει ένα αγαπημένο δίδυμο του Δεύτερου, η Αρχοντούλα Πέτρου και η Μαρίνα Λαχανά.

Από τη 1 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ, «καταλαμβάνουν» το μικρόφωνο του Δεύτερου ο Μανώλης Νταλούκας, ο Άκης Εβενης, ο Ηλίας Ξυνόπουλος, ο Γιώργος Πολυχρονίου, ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο Θοδωρής Σαραντής και ο Βασίλης Λούκας.

Στο κλείσιμο της ημέρας και από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα, το «Ράδιο Νοσταλγία» επιστρέφει με τις αγαπημένες φωνές του Γιώργου Παπαστεφάνου και του Αλέξη Κωστάλα.

Το «Ράδιο Νοσταλγία» επιστρέφει στο Δεύτερο Πρόγραμμα, το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, με τις αγαπημένες φωνές του Γιώργου Παπαστεφάνου και του Αλέξη Κωστάλα.

Η Ελληνική Ραδιοφωνία γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Tο Τρίτο Πρόγραμμα συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου μ’ ένα δίωρο αφιέρωμα, από τις 6 το απόγευμα, με θέμα «Τα ανθρώπινα δικαιώματα – Πρωταρχικός παράγοντας του πολιτισμού».

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, μεταδίδεται το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της Μαρούλας Ματζώρου για την Ελληνική Ραδιοφωνία με τίτλο «Ξαναδιαβάζοντας την Οδύσσεια», που παρουσιάστηκε στον διαγωνισμό Prix Europa του Βερολίνου το 2008  και περιέχει  μαρτυρίες προσφύγων στην Αθήνα, στην Πάτρα και στη Μυτιλήνη, για τη μεταναστευτική κατάσταση στον τόπο μας πριν από  8 χρόνια. Επίσης, ο δημοσιογράφος και παραγωγός Λόγου του Τρίτου Προγράμματος Κώστας Καναβούρης διαβάζει κείμενά του για το προσφυγικό, με την παρουσία της Λήδας Δημητρίου και της Όλγας Παπά, στο studio του Τρίτου Προγράμματος.

Στην ΕΡΑσπορ… «Μικρόφωνο στα γήπεδα» δίνουν οι παλαίμαχοι του αθλητικού Ραδιοφώνου της ΕΡΤ.  Στις 2 το μεσημέρι, ο Ηρακλής Κοτζιάς, ο Κώστας Μότσης και ο Γιώργος Τζαβέλλας «σκοράρουν» ξανά στις συχνότητες της ΕΡΑσπορ.

Στο Kosmos, από τις 3 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, η παραγωγός Μαρία Κουτσιμπίρη θα συζητήσει με ανθρώπους που βρέθηκαν πίσω από το μικρόφωνο σε «στιγμές έκτακτης ανάγκης και καταστροφής». Από τον σεισμό της Καλαμάτας το 1986 έως και τις ειδικές ραδιοφωνικές αποστολές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στη Μυτιλήνη και την Ειδομένη, καλύπτοντας την προσφυγική κρίση, το Ραδιόφωνο ήταν, είναι και θα είναι η έγκυρη και έγκαιρη πηγή πληροφόρησης.

 Φωνή της Ελλάδας

Στις 13 Φεβρουαρίου 1946 λειτούργησε για πρώτη φορά το Ραδιόφωνο του ΟΗΕ, καθιερώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου. Ήταν όμως λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1938, που τα βραχέα κύματα άρχισαν να συνοδεύουν την ελληνική Ιστορία…. Η Φωνή της Ελλάδας  συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου μ’ ένα δίωρο αφιέρωμα, από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, με θέμα «Η Φωνή της Ελλάδας θυμάται…», το οποίο επιμελήθηκαν και παρουσιάζουν η Νατάσα Βησσαρίωνος και ο Πέτρος Δουρδουμπάκης.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα ξεδιπλωθεί η ιστορία του σταθμού, του πρώτου Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ελλάδας, η σημασία των βραχέων κυμάτων, η πολύχρονη επικοινωνία με τους Έλληνες του κόσμου, ενώ καλεσμένοι στο στούντιο θα είναι δημοσιογράφοι και παραγωγοί που εργάστηκαν στο ιστορικό Ραδιόφωνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος