“Η κουζίνα της αγάπης”: γράφει η Βασιλική Πιτούλη

ΜΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ,

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Πώς γεννήθηκε μέσα μου η «Κουζίνα της αγάπης»;

Έχω σκεφτεί πολλές φορές ότι ένα βιβλίο αρχίζει να γράφεται από τότε που γεννιέται ο ίδιος ο συγγραφέας και ίσως ακόμη πιο πριν, και αυτή η παράδοξη διαπίστωση ισχύει απόλυτα για την Κουζίνα της αγάπης. Στην ουσία είναι το όγδοο βιβλίο μου μετά από ποίηση, συλλογές διηγημάτων και τέσσερα μυθιστορήματα.

Στην Κουζίνα της αγάπης αφηγούμαι την ιστορία μιας οικογένειας που περιλαμβάνει τέσσερις γενιές γυναικών, πρόκειται δηλαδή για μια saga, με κυρίαρχο θέμα τη σχέση μάνας–κόρης και τη σχέση των αδερφών. Άραγε αυτές οι καθοριστικές σχέσεις της ζωής μας υπακούουν σε ένα «πατρόν» που είναι προορισμένο να επαναλαμβάνεται και που περιέχει απόρριψη, ανταγωνισμό, ανεκπλήρωτη αγάπη; Ή μήπως υπάρχει ελπίδα αυτό το αρνητικό, κακοφορμισμένο πατρόν να ανατραπεί και να δώσει τη θέση του σε μια πιο θετική, πιο ελπιδοφόρα και «αγαπησιάρικη» θεώρηση της ζωής που γλυκαίνει την ψυχή και δίνει νόημα στα πάντα;

Η Σύρμω είναι μια καθημερινή γυναίκα που ζει στην Αθήνα του σήμερα και βιώνει τη φτωχοποίηση που επικρατεί στην Ελλάδα. Είναι η μία από τις δύο αδερφές που είναι οι δυο ισότιμες πρωταγωνίστριες της ιστορίας, και αναζητά το παλιό βιβλίο των συνταγών της μητέρας της. Μέσα από την αναζήτηση αυτή, θα οδηγηθεί στην ανακάλυψη της προσωπικής της αλήθειας. Η Λίνα, η άλλη αδελφή, βρίσκεται στον αντίποδα, είναι πλούσια και διάσημη, όμως βιώνει κι εκείνη τα δικά της πάθη και μέσα από την ήττα της γιατρεύεται.

Η μητρότητα βρίσκεται στο επίκεντρο και απομυθοποιείται όσο της αξίζει αφού κάθε μητέρα κρύβει μέσα της και τη Μήδεια.

Στις σελίδες του βιβλίου μου η Ήπειρος κονταροχτυπιέται με τον Βόλο και τη Μικρά Ασία, που στην πραγματικότητα αποτελούν και τόπους καταγωγής μου. Ο έρωτας παίζει τον ρόλο του αλλά δεν προσφέρει λύση αφού ο έρωτας είναι πόλεμος και η αγάπη η μόνη ανακωχή. Οι γυναίκες της ιστορίας μου βιώνουν η κάθε γενιά τη δική της εποχή με τις ανάλογες αντιλήψεις, αλλά κάθε μάνα παραδίδει στην κόρη την ίδια τη σκυτάλη της ζωής, με ό,τι αυτό σημαίνει. Επί της ουσίας περιγράφω την καταδυνάστευση από τους δεσμούς αίματος όταν η μόνη λύτρωση είναι το μπόλιασμά τους με αγάπη.

Η αγάπη δεν μπήκε τυχαία στον τίτλο του μυθιστορήματος. Λειτουργεί σε αντίστιξη με την κουζίνα που είναι ένας πολύ συγκεκριμένος χώρος όπου τα πάντα μαγειρεύονται.

Η αγάπη είναι το πιο πολύτιμο απόσταγμα της ζωικής, ανθρώπινης εμπειρίας. Δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση, διότι για να αγαπήσεις τον άλλο πρέπει πρώτα να μπορέσεις να αγαπήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Να τον συγχωρέσεις για τα λάθη και τις παραλείψεις, ακόμη και για εγκλήματα. Να τον αποδεχτείς βαθιά. Η αγάπη, που είναι το πιο συγκλονιστικό συναίσθημα, είναι η τελική κατάφαση, ο τελεσίδικος γλυκασμός.

Αυτά και άλλα θέλησα να αφηγηθώ μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μου.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Βασιλική Πιτούλη

“Η κουζίνα της αγάπης”: γράφει η Βασιλική Πιτούλη
Το βιβλίο της Βασιλικής Πιτούλη Η κουζίνα της αγάπης κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Έναστρον (σελ.: 524, τιμή: 16,00 €).

“Η κουζίνα της αγάπης”: γράφει η Βασιλική Πιτούλη

Γεννήθηκα στο Βόλο από Ηπειρώτη πατέρα, είμαι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών και Γαλλικής Φιλολογίας. Έχω διδάξει στη Ριζάρειο Σχολή, στα εκπαιδευτήρια Καργάκου, σε δημόσια ΙΕΚ, στα Τοσίτσεια – Αρσάκεια Λύκεια και έχω αποσπαστεί στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Για τέσσερα χρόνια ήμουν υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης και σήμερα είμαι μάχιμη εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχω ασχοληθεί με τη μετάφραση από τα γαλλικά στα ελληνικά για το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ. Ήμουν εισηγήτρια-συντονίστρια της έκδοσης με τίτλο Αγωγή του καταναλωτή από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία τον Μάιο του ’99 στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Κατάρτισης, καθώς και υπεύθυνη βιβλιοπαρουσίασης-βιβλιοκριτικής στο περιοδικό Το δικό μας βήμα που εκδίδει η Α-Γ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής.
Στα 18 μου βραβεύτηκα σε διαγωνισμό νεανικής ποίησης που οργάνωσε η εφημερίδα Θεσσαλία. Έργα μου είναι: «Και το έρεβος να γίνεται φως» (ποιητική συλλογή, Εκδόσεις Δωδώνη 2001), «Η είσπραξη της ημέρας» (συλλογή διηγημάτων, Εκδόσεις Δωδώνη 2002), «Να με λες Άννα» (ιστορικό μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική 2005 – βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών), «Διάλογοι περί έρωτος και άλλων δαιμονίων» (Εκδόσεις Δωδώνη 2007), «Δείπνο εκ προμελέτης» (μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική 2008), «Ους ο Θεός συνέζευξεν» (συλλογή διηγημάτων κοινωνικής πραγματικότητας, Εκδόσεις Αμαρυσία 2012), «Εκάλη – Μύκονος: Διαδρομή εγκλήματος» (μυθιστόρημα, Εκδόσεις Έναστρον Μάιος 2015), «Η κουζίνα της αγάπης» (μυθιστόρημα, Εκδόσεις Έναστρον 2017). Έχω συμπεριληφθεί στη λογοτεχνική εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση (έκδοση 2009). Έχω ασχοληθεί με παρουσίαση και κριτική βιβλίων· άρθρα και διηγήματά μου έχουν δημοσιευτεί σε πολλά έντυπα και στο διαδίκτυο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος