Η μεταναστευτική κρίση μέσα από τα κόμικς

Μια έκθεση που παρουσιάζει με έναν διαφορετικό τρόπο τη μεταναστευτική κρίση της εποχής μας, φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στη Λυών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κόμικς που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Iουνίου.

Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Πρόσφυγες» που αποτελεί πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Lyon BD Festival και του καναλιού ARTE το οποίο συμμετέχει με την ομώνυμη σειρά ρεπορτάζ που πραγματεύεται τη ζωή των προσφύγων στα στρατόπεδα της εξορίας, στο Νεπάλ, το Ιράκ, τον Λίβανο και το Τσαντ.

Η μεταναστευτική κρίση μέσα από τα κόμικς

Για αυτή την πρώτη συνεργασία μεταξύ του ARTE και του φεστιβάλ Lyon BD, η συγγραφέας Λουσί Καστέλ ταξίδεψε στη “Ζούγκλα” του Καλαί και σχεδίασε την αφίσα της έκθεσης που παρουσιάζει τις μαρτυρίες των δημιουργών κόμικς σχετικά με τις μεγάλες μεταναστευτικές κρίσεις και πώς τις έχει προσεγγίσει κατά καιρούς η 9η τέχνη.

Το πρώτο μέρος της έκθεσης παρουσιάζει φωτογραφίες κι αποσπάσματα από τη σειρά του ARTE. Το γαλλογερμανικό κανάλι έστειλε ομάδες καλλιτεχνών (σκηνοθέτες, φωτογράφους, συγγραφείς και δημιουργούς κόμικς) να επισκεφθούν τα στρατόπεδα των προσφύγων και να αφηγηθούν τις ιστορίες των ανθρώπων που ζουν εκεί μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα από αυτό του δημοσιογράφου. Το αποτέλεσμα ήταν πέντε ντοκιμαντέρ, ένα βιβλίο και ένας ιστότοπος που συγκεντρώνει και παρουσιάζει όλα τα ρεπορτάζ.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι συγγραφείς και οι σχεδιαστές κόμικς έχουν προσεγγίσει το θέμα της μετανάστευσης, από τη δεκαετία του 1960 μέχρι και σήμερα.

Η μεταναστευτική κρίση μέσα από τα κόμικς

ΠΗΓΗ: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος