Η πολυπλοκότητα του έργου του Άλφονς Μούχα στο Μουσείο του Λουξεμβούργου

Το Μουσείο του Λουξεμβούργου αποτίνει φόρο τιμής στον Άλφονς Μούχα (Alphonse Mucha), τον καλλιτέχνη που ταυτίστηκε με το κίνημα Art Nouveau, με μια έκθεση που αναδεικνύει την καλλιτεχνική, πολιτική και πνευματική πολυπλοκότητα του έργου του.

Η αναδρομική αυτή έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 27 Ιανουαρίου 2019, συγκεντρώνει όχι μόνο τις αφίσες που τον έκαναν διάσημο, αλλά και τους πίνακες ζωγραφικής, τις εικονογραφήσεις, τις φωτογραφίες, τα κοσμήματα και τα γλυπτά του.

Η πολυπλοκότητα του έργου του Άλφονς Μούχα στο Μουσείο του Λουξεμβούργου

Γεννημένος το 1860 στη Μοραβία, ο Μούχα μετακομίζει στο Παρίσι το 1887 όπου σπουδάζει στις Ακαδημίες Ζυλιέν και Κολαρόσσι, ενώ συγχρόνως κάνει εικονογραφήσεις σε περιοδικά και διαφημίσεις. Τον Δεκέμβριο του 1894, γνωρίζει τη μεγάλη Γαλλίδα ηθοποιό του θεάτρου, Σάρα Μπερνάρ (Sarah Bernhardt) για την οποία σχεδιάζει μία αφίσα για ένα θεατρικό έργο στο οποίο πρωταγωνιστεί. Τη 1η Ιανουαρίου 1895, η διαφήμιση της Γκισμόντα εμφανίζεται στους δρόμους της πόλης και μέσα σε μία νύχτα γίνεται διάσημη. Η Μπερνάρ είναι τόσο ικανοποιημένη που κλείνει συμβόλαιο έξι χρόνων με τον καλλιτέχνη. Ο Μούχα δημιούργησε πολυάριθμους πίνακες, αφίσες, διαφημίσεις και εικονογραφήσεις βιβλίων καθώς και σχέδια για κοσμήματα, χαλιά, ταπετσαρίες και θεατρικά σκηνικά σε ένα ύφος που έγινε γνωστό ως Art Nouveau.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Έκθεσης το 1900 στο Παρίσι, ξεκινά ένα νέο κύκλο, «Το Έπος των Σλάβων», πάνω στον οποίο θα δουλέψει για τα επόμενα 30 χρόνια. Ο κύκλος αυτός απεικονίζει την ιστορία και τον πολιτισμό των Τσέχων και γενικά των σλάβων και χαρακτηρίζεται από το ανθρωπιστικό του πνεύμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος