Μια σπάνια συλλογή με τα προσωπικά αντικείμενα της Φρίντα Κάλο θα φιλοξενηθεί από τις 16 Ιουνίου έως τις 4 Νοεμβρίου 2018, στο βρετανικό Μουσείο Βικτώρια & Αλμπερτ (V & A). Η πολυαναμενόμενη έκθεση με τίτλο “Frida Kahlo: Making her Self Up” (Φρίντα Κάλο: Επινοώντας τον εαυτό της), παρουσιάζει τα προσωπικά της αντικείμενα μαζί με αυτοπροσωπογραφίες και φωτογραφίες της, προτείνοντας μια νέα ανάγνωση της ιστορίας της ζωής της.

Ανάμεσα στα 200 εκθέματα που ταξιδεύουν για πρώτη φορά εκτός Μεξικού, είναι και ρούχα, επιστολές, κοσμήματα, καλλυντικά, φάρμακα και ιατρικοί κορσέδες που ανακαλύφθηκαν το 2004 καθώς ήταν κλειδωμένα για 50 χρόνια στο σπίτι της, το Blue House, μετά από εντολή του συζύγου της Ντιέγκο Ριβέρα.

Στην έκθεση αναβιώνει το σπίτι της Φρίντα Κάλο, το Blue House που βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης του Μεξικού, όπου γεννήθηκε, έζησε και πέθανε. Παράλληλα, διερευνά την αίσθηση της πολιτιστικής υπερηφάνειας που ένιωθε η καλλιτέχνης μετά την επανάσταση του Μεξικού. Οπως επισημαίνει το Μουσείο, η Φρίντα Κάλο επιθυμούσε να ασπαστεί μια εθνική ταυτότητα, γεγονός που την έκανε να στραφεί προς την τέχνη και τις παραδόσεις των αυτόχθονων ανθρώπων της χώρας της. Χρησιμοποίησε την εντυπωσιακή της εμφάνισή ως πολιτική δήλωση, χτίζοντας μια ταυτότητα που αντικατοπτρίζει την πίστη στη μεξικανική ταυτότητα.

Η έκθεση περιλαμβάνει 22 από τα πολύχρωμα ρούχα Tehuana που φορούσε η Κάλο, τα προ-Κολομβιανά κολιέ της, αλλά και τους ιατρικούς κορσέδες που έπρεπε να φορά για να υποστηρίζει την πλάτη της και που η ίδια είχε ζωγραφίσει.

 

Μοιράσου το άρθρο: