Στο Mουσείο Mοντέρνας τέχνης της Νέας Υόρκης θα βρίσκεται, για τις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων, ένας δίσκος των Beatles (με Χριστουγεννιάτικες ερμηνείες του συγκροτήματος) που κυκλοφόρησε το 1969 στο Ζάγκρεμπ , για περιορισμένο αριθμό θαυμαστών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού της Κροατίας, HRT, το μουσείο αποφάσισε να εκθέσει το δίσκο, λόγω του εξωφύλλου του, που αποτελεί ένα ξεχωριστό έργο τέχνης.

Ο δίσκος «Happy Christmas» της εταιρείας Jugoton δόθηκε, πέρυσι, ως δωρεά, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, μαζί με την ευχετήρια κάρτα για τα μέλη του Φαν Κλαμπ των Beatles στο Ζάγκρεμπ (BFC), από τον εκδότη του, Βέλικο Ντέσποτ, ιδρυτή και επικεφαλής του φαν κλαμπ στην πρωτεύουσα της Κροατίας. Το περίτεχνο εξώφυλλο του δίσκου σχεδίασε ο γραφίστας, Μιχαΐλο Αρσόφσκι.

Η επιμελήτρια του Μουσείου Τεχνών και Επαγγελμάτων της Κροατίας, Κοράλικα Βλάγιο, ανέφερε σχετικά: «Είναι θαυμάσια είδηση! Επιβεβαιώνει ότι οι σχεδιαστές είναι πολύ καλοί, αλλά δυστυχώς η επιβεβαίωση έρχεται αργά, τη βλέπουμε με μεγάλη ιστορική καθυστέρηση».

Ο Ντέσποτ, ήταν ο πρώτος και μοναδικός δημοσιογράφος της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που συνάντησε τους Beatles, το 1967, όταν ηχογραφούσαν το άλμπουμ τους «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band».

Το Φαν Κλαμπ των Beatles στο Ζάγκρεμπ (BFC) ιδρύθηκε από τον 20χρονο, τότε Βέλικο Ντέσποτ το 1968 ως επίσημο παράρτημα των Επίσημου Φαν Κλαμπ των Beatles από το Λίβερπουλ, κάλυπτε όλη τη Γιουγκοσλαβία και αργότερα πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

Στην αρχή της καριέρας τους, κάθε Χριστούγεννα, οι Beatles ηχογραφούσαν ειδικό δίσκο μόνο για τα μέλη των Φαν Κλαμπ τους. Σύμφωνα και με τον Ντέσποτ, το Φαν Κλαμπ του Ζάγκρεμπ έστελνε δωρεάν σε κάθε μέλος του το 1968-1971 τους Χριστουγεννιάτικους δίσκους των Σκαθαριών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: