Η Ελλάδα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στον φωτογραφικό διαγωνισμό Wiki Loves Monuments – Η Βικιπαίδεια αγαπά τα μνημεία 2016.

«Η Βικιπαίδεια αγαπά τα μνημεία» είναι ο μεγαλύτερος φωτογραφικός διαγωνισμός του πλανήτη και στοχεύει στην καταγραφή των μνημείων και τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές.

Για τον διαγωνισμό του 2016 που πραγματοποιείται από την 1η έως την 30η Σεπτεμβρίου, συμμετέχοντες από περισσότερες από 40 χώρες θα φωτογραφίσουν δεκάδες χιλιάδες μνημεία, έτσι ώστε να τα διαμοιραστούν στους ιστοτόπους της Wikimedia.

Στην Ελλάδα ο διαγωνισμός κατ΄εξαίρεση ξεκίνησε την 8η Σεπτεμβρίου και ώρα 00:01, καθώς έπρεπε να διασφαλιστεί ότι ο κατάλογος των μνημείων που συμμετέχουν έχει ολοκληρωθεί και ότι η προώθηση του διαγωνισμού έχει γίνει όπως πρέπει.

«Το Wiki Loves Monuments δίνει μια μοναδική ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους να ανακαλύψουν την τοπική τους κληρονομιά και να την μοιραστούν με όλον τον κόσμο μέσω της Wikipedia», λέει η Λίλυ, μια από τις οργανώτριες του διαγωνισμού.

Προκειμένου να γίνει εφικτός αυτός ο διαγωνισμός, έπρεπε να ξεπεραστούν διάφορα εμπόδια σε επίπεδο νομοθεσίας, ιδίως σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στην ελευθερία πανοράματος – τη δυνατότητα λήψης και δημοσίευσης εικόνων ή βίντεο καλλιτεχνικών έργων που είναι μόνιμα τοποθετημένα σε δημόσιο χώρο, χωρίς παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων που μπορεί να ισχύουν για αυτά τα έργα.

Εκτός από την Ελλάδα, για πρώτη φορά στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν και το Μπαγκλαντές, η Γεωργία, η Μάλτα, το Μαρόκο, η Νιγηρία, το Περού, η Νότια Κορέα και η Τουρκία.

Από το 2010 που γίνεται ο διαγωνισμός έχουν ανέβει περισσότερες από 1,5 εκατ. φωτογραφίες.

Οι νικητήριες εικόνες/πολυμέσα στο ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού αγωνίζονται αφενός για χρηματικά βραβεία για τους 3 πρώτους νικητές, ενώ για τις 10 πρώτες θέσεις θα δοθεί επίσης και από ένα πόστερ με την εικόνα με την οποία συμμετείχαν.

Ο νικητής του διεθνούς σκέλους θα έχει να επιλέξει μεταξύ ενός χρηματικού βραβείου 1.000 € ή μιας υποτροφίας έως 2.000 € για το συνέδριο Wikimania 2017 που θα γίνει στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Πηγή: blog.wikimedia.org

Μοιράσου το άρθρο: