Η Βρετανίδα εικαστικός ‘Αννα Ντουμιτρίου (Anna Dumitriu) εξακολουθεί να «παντρεύει» την τέχνη με την επιστήμη και την τεχνολογία.

Τα «υβριδικά» έργα ΒιοΤέχνης (BioArt), τα οποία, μεταξύ άλλων, συνδυάζουν την τέχνη με την μικροβιολογία (αλληλουχίες DNA, βακτήρια, αντιβιοτικά κ.α.) συνθέτουν τον «φάκελο» με τις πρωτότυπες δημιουργίες της Ντουμιτρίου.

Ρούχα, υφάσματα και άλλα αντικείμενα διακοσμημένα με υπερ-βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, είναι τα πιο πρόσφατα δημιουργήματα της Βρετανίδας καλλιτέχνιδας, στόχος της οποίας είναι να επισημάνει -με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο- τις επιπτώσεις που έχουν οι λοιμώδεις νόσοι στην κοινωνία και τους κινδύνους που κρύβει η αυξανόμενη αντίσταση των μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά.

Σε ένα έργο της, με τίτλο «Makde Do and Mend», η ‘Αννα Ντουμιτρίου παρουσιάζει ένα μετάξι που έχει ενσωματωμένα βακτήρια E.coli, γενετικά τροποποιημένα με τη νέα ισχυρή τεχνική CRISPR, προκειμένου να αφαιρεθεί ένα γονίδιο που τους χαρίζει αντίσταση στα αντιβιοτικά, (έτσι ώστε τα βακτήρια να επανέλθουν στην προ αντιβιοτικών εποχή).

Ένα άλλο έργο της Ντουμιτρίου, το κάλυμμα «MRSA Quilt», εστιάζει στον υπερ-ανθεκτικό χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (MRSA), που εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα στα νοσοκομεία όλου του κόσμου. Το ύφασμα περιέχει τόσο τα συγκεκριμένα βακτήρια, όσο και μια βαφή που τα αναγκάζει να γίνονται μπλε.

Ένα άλλο ρούχο της περιέχει DNA από το νεκρό μυκοβακτήριο της φυματίωσης, ενώ μια άλλη δημιουργία της («Sequence Dress») είναι η προβολή πάνω σε ένα φόρεμα ενός ψηφιακού χάρτη με την αλληλουχία του πλήρους γονιδιώματος του βακτηρίου του χρυσίζοντος σταφυλόκκοκου, με βάση ένα μικροοργανισμό που ελήφθη από το σώμα της ίδιας της Ντουμιτρίου.

Το Μουσείο Ιστορίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα φιλοξενήσει την έκθεση της Ντουμιτρίου, με τίτλο «ΒιοΤέχνη και Βακτήρια» (BioArt and Bacteria) από το τέλος Σεπτεμβρίου 2017 μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: