Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People) – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου- ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη σημερινή «γιορτή» με αφορμή την «Ημέρα ελληνικής γλώσσας».

Με ένα μήνυμα και μια εικόνα, νέοι και παιδιά της ομογένειας καλούνται να επικοινωνήσουν την ελληνική γλώσσα σε όλο τον κόσμο με αναρτήσεις τους σε έντυπα και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Σε ανάρτησή της, η ΓΓΑΕ αναφέρει: «Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε την ελληνική γλώσσα να ταξιδέψει!» και καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στη δράση με τον εξής τρόπο: «Μεταφράστε το μήνυμα στη γλώσσα της χώρας που ζείτε και αναρτήστε το σε έντυπα, σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, κ.ά. χρησιμοποιώντας τα επίσημα #ημέρα_ελληνικής_γλώσσας & #greeklangday. Στείλτε ένα αντίγραφο στο: [email protected] & [email protected]».

Το μήνυμα έχει ως εξής: «Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή, η ψυχή του πολιτισμού. Μια ψυχή όλο φως, που διαχέεται σε όλη τη Γη, διαθλάται σε πολλές άλλες γλώσσες, αντανακλά την ιστορία της ανθρωπότητας. Κι όπως χωρίς φως δεν υπάρχει ζωή, έτσι και χωρίς γλώσσα δεν υπάρχει πολιτισμός. Σε αυτή τραγούδησε ο Όμηρος, σε αυτή δίδαξαν οι αρχαίοι τραγικοί, σε αυτή έγραψαν οι σύγχρονοι ποιητές. Σε αυτή τη γλώσσα ο άνθρωπος προσπάθησε να φτιάξει ένα σύστημα δικαίου, να συνυπάρχουμε όλοι οι άνθρωποι μαζί, κι έτσι γεννήθηκε η Δημοκρατία. Σε αυτή ο άνθρωπος ανέπτυξε τη φιλοσοφία, την επιστήμη, την τέχνη. Ακόμη και σήμερα όταν μια γλώσσα μιλάει για φιλοσοφία, επιστήμη και τέχνη δανείζεται λέξεις από την ελληνική γλώσσα. Αν για κάποιον λόγο οι ελληνικές λέξεις μια μέρα αποφάσιζαν να φύγουν, δεν θα ήταν μόνο οι Έλληνες που δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν και να συνομιλήσουν. Σε όλες τις γλώσσες, ιδίως σε τομείς όπως η φιλοσοφία και οι επιστήμες, θα έπεφτε σκοτάδι. Γιατί η ελληνική γλώσσα είναι φως, το φως του πολιτισμού. Ένα φως όλο ψυχή».

Το κείμενο είναι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, ενώ τη σχετική εικονογράφηση έχει αναλάβει ο Χρήστος Δήμος. Οι δημιουργοί είναι υποψήφιοι για το Βραβείο Άντερσεν 2018 και πρεσβευτές Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Μ. Κόκκινος: «Τα ελληνικά είναι οικουμενική γλώσσα γιατί ο πολιτισμός μας είναι οικουμενικός» (audio)

Μοιράσου το άρθρο: