“Μουσείο” αφιερωμένο στις φωτογραφίες selfies θα ανοίξει στο Λος Άντζελες

Προκειμένου να διερευνήσουν την ιστορία των selfies και να απαντήσουν στο γιατί οι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να αναπαράγουν εικόνες του εαυτού τους, ο Τόμι Χόντον, σχεδιαστής escape rooms (δωματίων απόδρασης) και ο Ταΐρ Μαμέντοφ, σεναριογράφος και ηθοποιός, αποφάσισαν να ιδρύσουν το “μουσείο” αφιερωμένο στις φωτογραφίες που βγάζουμε συνήθως με το κινητό μας και στις περισσότερες περιπτώσεις αποτυπώνουν το δικό μας πορτραίτο, αλλά και στις selfies που είναι ομαδικές.

Αφορμή για τη δημιουργία της ιδιαίτερης έκθεσης στο “μουσείο” ήταν η πληροφορία ότι, περισσότεροι άνθρωποι βγάζουν selfies με τη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι στο Λούβρο στο Παρίσι, απ’ όσους βγάζουν φωτογραφία το ίδιο το έργο τέχνης.

Το πρωτότυπο “μουσείο”- 8.000 τετραγωνικών μέτρων- θα ανοίξει τις πύλες του, με μια έκθεση-έκπληξη στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια από τον επόμενο μήνα.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει όχι μόνο τη νέα, «ναρκισσιστική» σύμφωνα με πολλούς, τάση τις εποχής, αλλά και την ιστορία του πορτραίτου και της αυτοπροσωπογραφίας μέσα στην ιστορία.

Από την εποχή των πορτρέτων των προϊστορικών σπηλαίων μέχρι τη σημερινή εποχή των θανάτων που συνδέονται με selfies, οι επισκέπτες μπορούν να δουν να ξετυλίγεται μπροστά τους μια ιστορία άμεσα σχετιζόμενη με την ανθρώπινη ψυχολογία σε διάφορες εποχές, καθώς και με την εξέλιξη της τεχνολογίας σε συνάρτηση με τις ανθρώπινες ανάγκες (πραγματικές ή «επινοημένες») που μπορούν να ικανοποιηθούν με τη χρήση αυτής.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται αυτοπροσωπογραφίες – έργα τέχνης του 21ου αιώνα, selfies στον καθρέφτη από τη Ζακλίν Κένεντι της δεκαετίας του 1960, φωτογραφίες φαγητών από το Instagram, εμβληματικές selfies από ουρανοξύστες κ.α.

Οι ενότητες του “μουσείου” χωρίζονται ανάλογα με τα δύο τμήματα της έκθεσης: Το πρώτο είναι ένα timeline της selfie από την πρώτη ζωγραφιά σε σπήλαιο έως το Facebook και τις κάμερες των κινητών. «Αν δεν είχαμε social media η selfie ίσως δεν θα είχε απογειωθεί», ανέφερε ο Τόμι Χόντον σύμφωνα με την εφημερίδα «The Guardian». «Μπορείτε να βγάλετε selfie με Polaroid, αλλά αν δεν μπορείτε να τη μοιραστείτε ή να την ανεβάσετε γρήγορα, τι αντίκτυπο θα έχει;», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης παρουσιάζεται μια σειρά από σύγχρονους καλλιτέχνες που έχουν δημιουργήσει έργα τέχνης εμπνευσμένα από την κουλτούρα των selfies, αλλά τα ονόματά τους δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Από την έκθεση βέβαια, δεν παραλείπεται η αναφορά στις «μοιραίες», επικίνδυνες selfies που οδήγησαν ορισμένους ριψοκίνδυνους ανθρώπους στον θάνατο. Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από δυστυχήματα που συνδέονται με selfies. Με αυτή και με τόσες άλλες αφορμές, οι υπεύθυνοι της έκθεσης ελπίζουν να εγείρουν ερωτήματα, αλλά και να δώσουν απαντήσεις στο γιατί τελικά οι άνθρωποι βγάζουν selfies.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ The Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος