Γιορτάζοντας την μεγάλη γιορτή των Ιρλανδών, την εβδομάδα του Αγίου Πατρικίου, το Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 – Μετρό Βικτώρια) παρουσιάζει –Την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018– το κέλτικο ensemble Sòlastas σε ιρλανδικά παραδοσιακά τραγούδια, συνδυάζοντάς τα με την προβολή της ταινίας Song of Granite, για τη ζωή του παραδοσιακού sean-nós τραγουδιστή Joe Heaney.

Η ταινία, σε σκηνοθεσία Pat Collins, ο οποίος υπογράφει το σενάριο μαζί με τους Eoghan Mac Giolla Bhríde και Sharon Wooley, βγήκε το Νοέμβριο του 2017 στις ιρλανδικές αίθουσες και θα κάνει στις 13 Μαρτίου την πανελλήνια πρεμιέρα της. Πρόκειται για ένα σπάνιο βιογραφικό ντοκουμέντο στην ιρλανδική γαέλικη (κέλτικη) διάλεκτο της Δυτικής Ιρλανδίας και συγκεκριμένα της περιοχής Connemara (Κομητεία Galway). Το Song of Granite παντρεύει πραγματικά ντοκουμέντα από τη ζωή του τραγουδιστή, αλλά και κινηματογραφικό υλικό με ηθοποιούς, συνδυάζοντάς τα με τη γλώσσα και τα τοπία της περιοχής Connemara, όπου έζησε και μεγάλωσε ο Joe Heaney.

Η ταινία ήταν η επίσημη πρόταση της Ιρλανδίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2018, κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας στο Galway Film Fleadh (Ιρλανδία), ήταν στην επίσημη επιλογή του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας έγινε στο Φεστιβάλ SXSW 2017 στο Τέξας.

Sòlastas στα σκωτσέζικα γαέλικα σημαίνει «ο φωτισμένος».

Οι Sòlastas παίζουν worldmusic, κυρίως άγνωστα τραγούδια στην αγγλική και γαέλικη γλώσσα από Ιρλανδία, Σκωτία, αλλά και σαμανικούς σκοπούς από τη Λαπωνία, παραδοσιακή μουσική από τη Σουηδία, τα Απαλάχια Όρη, τη γυναικεία παράδοση του Χεράτ (Καμπούλ), το Αφγανιστάν, την Ελλάδα, τη θρησκευτική μεσαιωνική παράδοση της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Καταλονίας, καθώς και τη μουσική των Βαλκανίων σε δικές τους ενορχηστρώσεις βασισμένες στο ύφος του κάθε είδους.

Πολλά από τα τραγούδια είναι χωρίς τη συνοδεία οργάνων ή με όσο το δυνατό λιγότερα όργανα και η ενορχήστρωση είναι βασισμένη στην τεχνική των Sean Nós Gaelic και της σχολής των βάρδων.

Sòlastas:

Λαμπρινή Γιώτη, τραγούδι- πιάνο- ρεπερτόριο

Γιώργος Τσιμπουξής, μπουζούκι- κιθάρα

Αντώνης Πανταζής, αμερικάνικο μαντολίνο

Γιάννης Καραμανιώλας, κοντραμπάσο

Ηχολήπτης: Γιώργος Βερυκάκης

Φώτα: Γιώργος Τσιμπουξής

Βίντεο: Νεκτάριος Σταθόπουλος

Δημιουργικό: Ovalimage/Ζίνα Παπαδοπούλου

Βάση αφίσας: Λητώ Αρέτα

Πρόγραμμα

20:00 Ιρλανδικά παραδοσιακά τραγούδια από το Κέλτικο ensemble Sòlastas

22:00 Προβολή τηςταινίας «Song of Granite» (Σκηνοθεσία: Πατ Κόλινς, ΗΠΑ, 2017, Α/Μ, 105′)

Εισιτήρια: 10 ευρώ / 8 ευρώ (άτομα με αναπηρία, άνεργοι, προπώληση)

Προπώληση μέσω του δικτύου Viva.gr και στο ταμείο του Τριανόν.

Μοιράσου το άρθρο: