Νέα αρχαιολογικά ευρήματα του 5ου αιώνα π.Χ στην ακρόπολη της αρχαίας Πάφου

H αρχαιολογική μονάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου (υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Μαρίας Ιακώβου) εντόπισε και ανασκάπτει, στο οροπέδιο Χατζηαπτουλλά, ένα χιλιόμετρο ανατολικά του ιερού της Κυπρίας Αφροδίτης, στην ακρόπολη της αρχαίας Πάφου (Κούκλια), ένα σύνθετο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα, το οποίο είχε ανεγερθεί στις αρχές του 5ου αιώνα π.X. από τη βασιλική δυναστεία της Πάφου για τη διαχείριση οικονομικών πόρων.

Το αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα κατά μήκος της Βόρειας πλευράς του οροπεδίου και οι παραγωγικές και αποθηκευτικές μονάδες του αναπτύσσονται σε διαζώματα εξωτερικά του τείχους της Ακρόπολης, το οποίο έχει αποκαλυφθεί σε μήκος 65μ.

Έξι ξεχωριστές μονάδες και διάδρομοι επικοινωνίας του συμπλέγματος ανασκάπτονται μέχρι αυτή τη στιγμή. Όπως εξηγεί η κα Ιακώβου, η λίθινη τοιχοποιία διατηρείται σε ύψος δύο μέτρων και οι επιχώσεις έχουν συμβάλει στη διατήρηση των εργαστηριακών εγκαταστάσεων, στις οποίες εντοπίστηκαν μύλοι, λεκάνες, ελαιοπιεστήρια, βαρίδια, αγωγοί, κ.α.

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα του 5ου αιώνα π.Χ στην ακρόπολη της αρχαίας Πάφου

Τα οστά ζώων, οι σπόροι, τα κουκούτσια ελιάς, άνθρακες, σκωρία και άλλα αρχαιο-περιβαλλοντικά δεδομένα που αναλύονται θα επιτρέψουν την διεξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με το οικονομικό μοντέλο της αρχαίας πολιτείας.

Όπως προκύπτει από τις ανασκαφές, η Μονάδα 1 του συμπλέγματος ήταν ως επί το πλείστον αποθηκευτική. Σε αυτήν εντοπίστηκε  μεγάλος αριθμός θραυσμάτων από αμφορείς (κυρίως κρασιού), οι οποίοι φανερώνουν το εύρος των εμπορικών επαφών της Αρχαίας Πάφου από την αρχή της Κυπρο-Κλασικής περιόδου (τέλος 6ου αι. π.Χ.). Οι Μονάδες 3 και 4 φαίνεται πως λειτουργούσαν για την παραγωγή λαδιού.

Η ολοκλήρωση της ανασκαφής των Μονάδων 2, 5 και 6, καθώς και του διαδρόμου επικοινωνίας στα ανατολικά, που επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτές, αποτέλεσε στόχο των ανασκαφών του 2018. Στη Μονάδα 2 εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα κογχυλιών πορφύρας.

Η μελέτη των κογχυλιών από την Δρ Δήμητρα Μυλωνά, ειδική επιστήμονα, βοήθησε στην επιβεβαίωση της υπόθεσης ότι, ενώ η εξαγωγή της πολύτιμης χρωστικής από τον αδένα των κογχυλιών είχε ολοκληρωθεί σε παρακείμενες εγκαταστάσεις, οι οποίες αναζητούνται, τα κογχύλια είχαν συγκεντρωθεί για δευτερογενή επεξεργασία και χρήση.

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα του 5ου αιώνα π.Χ στην ακρόπολη της αρχαίας Πάφου

Από τις ανασκαφές προέκυψε επίσης ότι, οι Μονάδες 5-6 του αρχιτεκτονικού συμπλέγματος αποτελούν τμήματα μιας ενιαίας βιομηχανικής εγκατάστασης, που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δυο παράλληλους τοίχους κάτω από τους οποίους διέρχονται λίθινοι αγωγοί, οι οποίοι συνδέονται με λίθινο λουτήρα στη Μονάδα 6. Με τη χρηματοδότηση που έχει προσφέρει το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντης στο πρόγραμμα Παλαιπάφου για το 2017-2018, διεξήχθησαν δειγματοληψίες μικροσκοπικών αναλύσεων αμύλων και φυτολίθων, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στο αρχαιοπεριβαλλοντικό εργαστήριο Wiener της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες από την ανασκαφή/Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος