Σε ηλικία 77 ετών έφυγε από τη ζωή. στη Ρώμη, έπειτα από μακρά ασθένεια, ο κορυφαίος Ιταλός σκηνοθέτης της δεκαετίας του ’70, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι.

Ο Μπερτουλούτσι είχε βραβευθεί με τον «Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα» στο φεστιβάλ Καννών, το 2011. Ήταν διεθνώς γνωστός στον κινηματογραφικό κόσμο κυρίως για τις ταινίες: «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας» (1987), «Το Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι» (1972) «Ο Κομφορμίστας» (1970), «Κάποτε στη Δύση» (1968), «Ο Μικρός Βούδας» (1993), «Τσάι στη Σαχάρα» (1990) κα.

Σε ηλικία 20 ετών, ο σκηνοθέτης και διανοούμενος απέσπασε το λογοτεχνικό βραβείο Βιαρέτζιο, ενώ στον κινηματογράφο εργάσθηκε αρχικά ως βοηθός του Πιέρ Πάολο Παζολίνι και δημιουργός ντοκιμαντέρ. Όπως αναφέρεται και σε άρθρο της εφημερίδας «La Repubblica», το «φαινόμενο Μπερτολούτσι» εξερράγη το 1972 με το έργο «Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι», το όλο σκάνδαλο που δημιουργήθηκε και φυσικά τη σχετική λογοκρισία. Από την Ιταλική εφημερίδα γίνεται λόγος για «μεσαιωνική πυρά στην οποία πέταξαν το φιλμ». Η ταινία, πάντως, έδωσε διεθνή φήμη στον σκηνοθέτη.

Το 1987 η ταινία « O Τελευταίος Αυτοκράτορας» απέσπασε οκτώ Όσκαρ. Το 2003 με το «Οι Ονειροπόλοι», ο Μπερτολούτσι «επιστρέφει» στο 1968, αλλά σε μια εντελώς ιδιωτική διάσταση με τρεις νέους, οι οποίοι, ενώ το Παρίσι φλέγεται, ανακαλύπτουν την σεξουαλική τους ταυτότητα.

Το 2012, ο Ιταλός σκηνοθέτης γυρίζει το τελευταίο του έργο στην Ρώμη, «Εγώ και εσύ». Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι έζησε, κατά κύριο λόγο, στη Ρώμη και στο Λονδίνο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ La Repubblica

AP /Gregorio Borgia, αρχείο

Μοιράσου το άρθρο: