Έφυγε από τη ζωή –στα 81 του χρόνια- ο Καλιφορνέζος μουσικός Dick Dale, εμπνευστής του χαρακτηριστικού ήχου «σερφ» στην κιθάρα, που επηρέασε το συγκρότημα των Beach Boys, και έδωσε έμπνευση για ιδιαίτερα δυνατές μελωδίες σε κορυφαίους κιθαρίστες όπως ο Jimi Hendrix και άλλοι.

Ο Dale -το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Richard Anthony Monsour – έγινε ιδιαίτερα γνωστός με το τραγούδι «Μισιρλού» («Misirlou»), ως επικεφαλής του συγκροτήματος The Del Tones στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Την είδηση για το θάνατο του «βασιλιά της σερφ κιθάρας» –το Σάββατο 16 Μαρτίου- επιβεβαίωσε και ο μπασίστας, Sam Bolle, που συνόδευε τον μουσικό στις «ζωντανές» εμφανίσεις του.

Η αιτία θανάτου του Dale δεν έγινε γνωστή. Ο ίδιος συνέχιζε τις εμφανίσεις μέχρι πρόσφατα.

Η μουσική «σερφ» -ένα από τα πολλά «παρακλάδια» της Ροκ- έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στις αρχές της δεκαετίας του 1960, με συγκροτήματα όπως οι Del Tones, Jan and Dean, The Ventures και βέβαια οι Beach Boys.

O Brian Willson, μέλος του συγκροτήματος των Beach Boys, έγραψε στο Twitter:   «Το παίξιμο τις κιθάρας του Dick είχε τεράστια επίδραση σε όλους εμάς». Οι Beach Boys συμπεριέλαβαν το τραγούδι «Μισιρλού» στο άλμπουμ τους «Surfin’ USA» το 1963.

Το «Μισιρλού/Misirlou» χρησιμοποιήθηκε ως μουσική των τίτλων της ταινίας του Quentin Tarantino, «Pulp Fiction».

Ο κιθαρίστας των Queen, Brian May, έγραψε επίσης στο διαδίκτυο:  «Αναπαύσου εν ειρήνη Dick Dale – Πατέρα της κιθάρας σερφ. Σου οφείλουμε όλοι πολλά».

Προκειμένου να δημιουργήσει έναν ξεχωριστό ήχο, που έμελλε να αποτελέσει γνώρισμα πολλών συγκροτημάτων, ο Dale συνεργάστηκε με τον Leo Fender, γνωστό κατασκευαστή ηλεκτρικών κιθάρων, ώστε μαζί να φτιάξουν ενισχυτές που υποστηρίζουν μεγάλη ένταση.

Ο Dale, Αμερικανός με καταγωγή από τον Λίβανο, γεννήθηκε το 1937 στη Βοστόνη και πέρασε την εφηβεία του στην Καλιφόρνια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ The Guardian

Φωτογραφία: AP/Richard Drew, αρχείο

Μοιράσου το άρθρο: