Στην κατοικία-μουσείο όπου έζησαν ο Αμερικανός συγγραφέας Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ και η σύζυγός του Ζέλντα, στην πόλη Μοντγκόμερι, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ μπορούν πλέον να διανυκτερεύσουν οι θαυμαστές του διάσημου ζεύγους.

Με 150 δολάρια τη βραδιά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να νοικιάσουν το ανακαινισμένο «διαμέρισμα» δύο υπνοδωματίων στον δεύτερο όροφο της έπαυλης όπου έζησαν οι Φιτζέραλντ το 1931 και 1932.

Το σπίτι χρονολογείται από το 1910 και ο περίφημος χώρος των Φιτζέραλντ είναι διακοσμημένος με την τεχνοτροπία του 20ου αιώνα: Ανατολίτικα χαλιά, πολυθρόνες και διακοσμητικές λάμπες, ακόμα και μαξιλάρια  κεντημένα με ρήσεις της Ζέλντα («Εκείνοι οι άνδρες νομίζουν ότι είμαι καθαρά διακοσμητική και είναι ανόητοι που δεν με γνωρίζουν καλύτερα») συνθέτουν το «σκηνικό» με αφορμή το οποίο αναβιώνει, κατά κάποιο τρόπο, ο θρύλος του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ.

Το πικάπ με τους δίσκους της Τζαζ μουσικής και οι μανόλιες στην αυλή παραπέμπουν σε μια καθημερινότητα άλλης εποχής, στην  ιστορική συνοικία Old Cloverdale.

Τον Απρίλιο άρχισε να νοικιάζεται το «διαμέρισμα» στο κτήριο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου λειτουργεί ως μουσείο. Η διευθύντρια Σάρα Πάουέλ ανέφερε στο AP ότι ανησυχούσε μήπως οι ένοικοι, εμπνευσμένοι από το μυθιστόρημα «Ο Μεγάλος Γκάτσμπυ» που έκανε πασίγνωστο τον Φιτζέραλντ, άρχιζαν τα μεγάλα θορυβώδη πάρτι στο ιστορικό σπίτι, μιμούμενοι τις συνήθειες του μυθιστορηματικού ήρωα. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται προς το παρόν,  «οι περισσότεροι άνθρωποι που θέλουν να μείνουν εδώ πιθανώς έχουν μεγάλη αγάπη για τον συγγραφέα και το έργο του και σέβονται ιδιαίτερα την κατοικία», όπως αναφέρει η Σάρα ΜακΚάλα από τη Νότια Λογοτεχνική Διαδρομή (Southern Literary Trail) τη μοναδική λογοτεχνική διαδρομή σε τρεις πολιτείες της Αμερικής που συνδέει μυθικούς τόπους που επηρέασαν τους μεγάλους μυθιστοριογράφους και θεατρικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα.

Το ζεύγος Σκοτ και Ζέλντα Φιτζέραλντ ζούσε μια ζωή με συχνές μετακινήσεις και υπήρχαν φορές που δύο τους δεν έμεναν σε ένα σπίτι για πάνω από πέντε μήνες.

Στην οικία της λεωφόρου Φέλντερ (στο Μοντγκόμερι) ο διάσημος συγγραφέας έγραψε το μυθιστόρημα «Tender is the Night» (Τρυφερή είναι η νύχτα) ενώ η σύζυγός του συνέγραψε το «Save Me the Waltz», το μοναδικό της βιβλίο.

Το Μοντγκόμερι ήταν ο τελευταίος τόπος, όπου Σκοτ και Ζέλντα έζησαν μαζί με την κόρη τους, Σκότι μέχρι τη στιγμή που εκείνη έγινε 10 ετών  και αργότερα πήγε σε οικοτροφείο.

Η έπαυλη στα δωμάτια της οποίας έζησαν για λίγο ο συγγραφέας και η σύζυγός του έχει φυσικά τη δική της ιστορία αφού, κατά τη δεκαετία του ’80, το κτήριο λίγο έλειψε να κατεδαφιστεί και να γίνει πολυκατοικία. Και πιθανότατα δεν θα είχε σωθεί, αν ο δικηγόρος Τζούλιαν ΜακΦίλιπς και η σύζυγός του, Λέσλι δεν αγόραζαν το σπίτι για να ιδρύσουν εκεί μη κερδοσκοπική οργάνωση.

Να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, στο μουσείο Φιτζέραλντ φυλάσσεται και ένα αντίγραφο από τη βαθμολογία του συγγραφέα, όταν εκείνος φοιτούσε  στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Από το εν λόγω έγγραφό φαίνεται μάλιστα ότι, σε αρκετά μαθήματα, ο συγγραφέας είχε χαμηλούς βαθμούς.

Προσωπικά αντικείμενα, όπως ένα μελανοδοχείο, ένα πορτοφόλι, οι πρώτες εκδόσεις των μυθιστορημάτων του Φιτζέραλντ, καθώς και 11 έργα ζωγραφικής της Ζέλντα, φυλάσσονται επίσης στο μουσείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP

Μοιράσου το άρθρο: