Στην τιμή ρεκόρ των 450,3 εκατομμυρίων δολαρίων πωλήθηκε έργο του Ντα Βίντσι

Ο πιο ακριβός πίνακας παγκοσμίως θεωρείται, πλέον, “Ο Σωτήρας του Κόσμου” (“Salvador Mundi”), έργο που φιλοτέχνησε Ο Λεονάρντο ντα βίντσι, το τελευταίο του κορυφαίου καλλιτέχνη και επιστήμονα που παρέμενε ως τώρα σε χέρια ιδιώτη.

Ο πίνακας πωλήθηκε για 450,3 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Christie’s χθες, Τετάρτη 15/11, στη Νέα Υόρκη.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών ήταν ότι ο πίνακας, διαστάσεων 65 x 45 εκατοστών, θα πωλούνταν για 100 εκατομμύρια δολάρια. Όμως, το αποτέλεσμα της δημοπρασίας, σε μια αγοροπωλησία που διήρκησε 19 λεπτά, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά την πώληση, οι υπεύθυνοι του οίκου Christie’s αρνήθηκαν να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με τον αγοραστή, καθώς και για τους άλλους πλειοδότες. Μοναδική σχετική πληροφόρηση ήταν πως οι διεκδικητές του έργου τέχνης προέρχονταν από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την «ιστορία» του έργου, αυτό πωλήθηκε αντί 45 στερλινών το 1958, πριν αναγνωριστεί ως αυθεντικός “Λεονάρντο” το 2005. Μέχρι τώρα ήταν στην κατοχή του Ρώσου εκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, εξόριστου ολιγάρχη και προέδρου της ομάδας ποδοσφαίρου του Μονακό AS Monaco. Ο μεγιστάνας φέρεται να αγόρασε το έργο αντί 127,5 εκατ. δολαρίων από τον Ελβετό έμπορο τέχνης Ιβ Μπουβιέ, ο οποίος τον είχε αγοράσει λίγο καιρό νωρίτερα αντί 80 εκατ. δολαρίων.

‘Εκτοτε, Ριμπολόβλεφ και Μπουβιέ ενεπλάκησαν σε μια δικαστική διαμάχη, στη διάρκεια της οποίας ο εκατομμυριούχος κατηγόρησε τον έμπορο τέχνης ότι πήρε υπέρογκες προμήθειες για τους πίνακες που του προμήθευε.

Οι υπεύθυνοι του οίκου δημοπρασιών αναφέρουν ότι, στη διαδικασία πώλησης του πίνακα συμμετείχαν τουλάχιστον 6 πλειοδότες. Στη μέση της δημοπρασίας έμειναν ουσιαστικά δύο επίδοξοι αγοραστές που έδιναν εντολές, μέσω τηλεφώνου, στους υπεύθυνους του οίκου Christie’s.

Τιμή εκκίνησης για τον “Σωτήρα του Κόσμου” ήταν τα 70 εκατ. δολάρια. Στη συνέχεια το ποσό αυξήθηκε 53 φορές έως τα 400 εκατ. δολάρια που έγιναν 450,3 με τις προμήθειες, τα έξοδα και τους φόρους.

Δύο πίνακες, ένας Ντε Κούνινγκ και ένας Γκογκέν που πωλήθηκαν στο πλαίσιο ιδιωτικών πωλήσεων το 2015 αντί 300 εκατομμυρίων ο καθένας, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, θεωρούνταν μέχρι τώρα οι πιο ακριβοί παγκοσμίως.

“Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα υπήρχε το “Άγιο Δισκοπότηρο” όλων των καλλιτεχνών, ένας πίνακας αυτού του καλλιτέχνη”, δήλωσε ο Φρανσουά ντε Πορτέρ, υπεύθυνος του τμήματος “Old Masters” του οίκου δημοπρασιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Kirsty Wigglesworth

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος