Στο Ζάππειο η πρώτη υπουργική διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών

Η πρώτη Υπουργική Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών από την Ελλάδα, την Κίνα, την Αίγυπτο, τη Βολιβία, την Ινδία, την Ιταλία, το Ιράν, το Ιράκ, το Μεξικό και το Περού –10 χώρες που εκπροσωπούν μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς.

Την έναρξη των εργασιών της Υπουργικής Διάσκεψης θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 09:00.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, ο Πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει χαιρετισμό στους υψηλούς προσκεκλημένους, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις αφενός σχετικά με το ρόλο του πολιτισμού, ως παράγοντα ήπιας ισχύος και αφετέρου σχετικά με την αποτελεσματική προώθηση μιας θετικής ατζέντας συνεργασιών με σκοπό την αξιοποίηση της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Οι εργασίες του Φόρουμ θα ολοκληρωθούν με την παραχώρηση συνέντευξης Τύπου των συμμετεχόντων στις 15:15.

Εν συνεχεία, θα ακολουθήσει ξενάγηση των επισήμων στο Μουσείο της Ακρόπολης και θα παρατεθεί δείπνο στο εστιατόριο του Μουσείου.

Στόχος του συνεδρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, είναι η ανταλλαγή απόψεων για το ρόλο των αρχαίων πολιτισμών στο σύγχρονο κόσμο, τη θέση της πολιτιστικής βιομηχανίας και την αξιοποίηση του πολιτισμού προς όφελος της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Θα συζητηθούν, επίσης, η δημιουργία δικτύων επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ των κρατών που συμμετάσχουν στο φόρουμ και θα διερευνηθούν δυνητικά πεδία συνεργασίας για την οργάνωση κοινών δράσεων με γνώμονα την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κοτζιάς: Γεωστρατητικός όσο και πολιτιστικός κόμβος η Ελλάδα

Σε ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών για την πρώτη υπουργική διάσκεψη του φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερος κόμβος, τόσο γεωστρατητικός όσο και πολιτιστικός, όπου συναντούνται οι πολιτισμοί της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε χαρακτηριστικά, πως η Ελλάδα είναι χώρα ειρήνης και ασφάλειας, με μεγάλη παράδοση πολιτισμού και πρέπει και μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την ιδιαιτερότητα και αυτή την κληρονομιά και τόνισε πως η πρωτοβουλία του για το φόρουμ αρχαίων πολιτισμών «συνδέεται με την πολυδιάστατη πολιτική ήπιας ισχύος που ακολουθούμε και αφορά στην αξιοποίηση των πνευματικών, παραδοσιακών, ιστορικών, πολιτιστικών ζητημάτων».

Σκιαγραφώντας το χρονικό της πρωτοβουλίας αυτής, ανέφερε πως την προβάλλει ο ίδιος προσωπικά από τη δεκαετία του ’90 και υπενθύμισε πως την ανήγγειλε τον Οκτώβρη του 2015, μετά τη λήξη της πρώτης διάσκεψης για τον θρησκευτικό πλουραλισμό.

Επίσης, σημείωσε το ιδιαίτερο, άμεσο ενδιαφέρον που επέδειξε η Κίνα γι’ αυτή την πρωτοβουλία “Συμφωνήσαμε μαζί τους και κάναμε μαζί την πρόσκληση για το φόρουμ. Ο ελληνικός και ο κινεζικός πολιτισμός είναι δύο παράλληλοι, μεγάλοι πολιτισμοί. Ο κινεζικός πολιτισμός έχει βάλει τη σφραγίδα του στη νοτιοανατολική Ασία”, πρόσθεσε.

Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να αποκτήσει μεγάλη εμβέλεια, αναδεικνύοντας τη σημασία του πολιτισμού για την Ελλάδα.

“Στον πολιτισμό η Ελλάδα είναι μια μεγάλη δύναμη, η κληρονομιά μας είναι ιδιαίτερη και είναι ένας τομέας που μπορούμε και πρέπει να παίξουμε ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Είναι ένας τομέας που έχει να προσφέρει η Ελλάδα” διεμήνυσε, επισημαίνοντας πως τα τελευταία δύο χρόνια ο ρόλος της Ελλάδας στην Ουνέσκο είναι αναβαθμισμένος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κοτζιάς και στο λογότυπο του φόρουμ -μία υδρόγειο με ένα άστρο σε κάθε μία από τις δέκα συμμετέχουσες χώρες, που συνδέονται μαζί με μία κίτρινη γραμμή.

“Είναι ωραίο να συνδέει κανείς τις χώρες σαν σχήμα» είπε ο υπουργός, τονίζοντας το γεγονός ότι αυτοί οι πολιτισμοί, στην αρχική τους φάση, είχαν θέσει ερωτήματα για το ποιος είναι ο άνθρωπος και ποια είναι η σχέση του με τη φύση και το σύμπαν”, αναδεικνύοντας τη σημασία που απέδιδαν οι αρχαίοι πολιτισμοί στην αστρονομία.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έδωσε ένα περίγραμμα των επόμενων πρωτοβουλιών του υπουργείου Εξωτερικών.

Προανήγγειλε ακόμα, πως στις 12-16 Μαΐου θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην Κίνα, για την περαιτέρω διεύρυνση των διμερών σχέσεων. Ανακοίνωσε πως η δεύτερη διάσκεψη για την προστασία των θρησκευτικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής θα πραγματοποιηθεί στις 1-2 Νοεμβρίου στην Αθήνα, ενώ στις 22-23 Μαΐου θα διεξαχθεί στη Ρόδο η δεύτερη διάσκεψη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, είναι «υπό εκκόλαψη» μία νέα τετραμερής συνεργασία Ελλάδας, Αρμενίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος