Με την 13η ταινία του Εθνοφοβία (Ethnophobia), ο σκηνοθέτης Γιάννης Ζιόγκας μετρά πρωτιές και βραβεία, ανατέµνοντας ένα ευαίσθητο θέµα.

Ξεκινώντας  από το φεστιβάλ ταινιών Δράµας (καλύτερο βραβείο ταινίας animation), η ταινία Εθνοφοβία αποτελεί συµπαραγωγή της ΕΡΤ (πρόγραµµα Μικροφίλµ), του Αλβανικού Κέντρου Κιν/φου και της Magicon Productions (η εταιρεία δραστηριοποιείται από το 1993 στον τοµέα παραγωγής ταινιών), σε σενάριο του Πέτρου Κοσκινά και παραγωγή Μανώλη Σακκαδάκη και Ίριδας Ζιόγκα. Η Εθνοφοβία µετρά ήδη 130 διεθνείς συµµετοχές και 24 βραβεία σε φεστιβάλ.

Τον Ιούνιο παρουσιάστηκε στο επίσηµο διαγωνιστικό τµήµα του πιο διάσηµου φεστιβάλ animation, του Annecy της Γαλλίας.

Η Εθνοφοβία θα προβάλλεται από σήμερα, 7 Δεκεμβρίου, στις Ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες πριν από την μεγάλου μήκους ταινία animation «Εγω, ο Κολοκυθάκης».

Μικροί και μεγάλοι φίλοι μπορούν να δουν την ταινία στις παρακάτω αίθουσες: ΙΝΤΕΑΛ, ΝΙΡΒΑΝΑ, ΚΗΦΙΣΙΑ, ΝΑΝΑ, ΑΕΛΛΩ καθώς και σε όλα τα VILLAGE CINEMAS στην Αθήνα, τον Βόλο και την Θεσσαλονίκη.

Ο Γιάννης Ζιόγκας ξεκίνησε την πορεία του από το 1981 στην Ακαδηµία Καλών Τεχνών στα Τίρανα και συνέχισε στην Ελλάδα µε επιτυχηµένες, πάντα “χειροποίητες” δουλειές animation (ανάµεσά τους το The Rare Egg του 1989). Έτσι και η Εθνοφοβία µιλά για τον ρατσισµό αποκλειστικά με χαρακτήρες από πηλό και πλαστελίνη.

Λίγα λόγια για το θέμα της ταινίας:

Η επιβίωση, η σύγκρουση και η συµβίωση πάνε µαζί. Όλα συνοδεύονται από ξεσπάσµατα χαράς και πόνου ως αποτέλεσµα της εσωτερικής ανάγκης του ανθρώπου να αναζητά και να διογκώνει τις διαφορές όταν οι οµοιότητες είναι ξεκάθαρα µεγαλύτερες.

Η 15λεπτη ταινία µε µια ευφυή προσέγγιση των διαφορετικών “φυλών” και συγκρούσεων ως συγκρούσεις χαρακτήρων µε διαφορετικά χρώµατα και χρωµατικές µείξεις δίνει απολαυστικά και κωµικά αλήθειες που γνωρίζουµε, αλλά µόνο η τέχνη του animation µπορεί να αναδείξει τόσο εµφατικά.

Για τον σκηνοθέτη η Εθνοφοβία “είναι µια ταινία, που σου δίνει τη δυνατότητα να ρίξεις µια µατιά στα µαύρα βάθη της ψυχής…».

Έχοντας διαγράψει µια 36χρονη πορεία στον χώρο του animation, o Γιάννης Ζιόγκας ο οποίος εργάζεται και ως σκηνοθέτης στην ΕΡΤ, διεκδικεί πλέον την δική του θέση στον χώρο του ελληνικού animation. Νυτόν τον καιρό ετοιμάζει τους µύθους του Αισώπου σε animation µε πλαστελίνη, μια τηλεοπτική σειρά για παιδιά, μια εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την ταινία

Σχετική είδηση: «Εθνοφοβία»: Μια βραβευμένη ταινία animation από τον Γ. Ζιόγκα

Μοιράσου το άρθρο: