Αυθόρμητο, ζωντανό και αυτοσχέδιο. Το 4ο φεστιβάλ της Άμμου πραγματοποιείται φέτος στο μαγικό νησί της Μήλου (31/8-1/9). Το Φεστιβάλ της Άμμου είναι αναγνώσεις βιβλίων, λογοτεχνικές συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσική, φωτογραφία, πάρτι στην άμμο, ακόμη και μεταμεσονύχτια ενατένιση των άστρων…

Έπειτα από δύο χρόνια στη Γαύδο (2015-2016) και ένα στα Κουφονήσια (2017), η επιλογή για το 4ο Φεστιβάλ της Άμμου είναι η Μήλος. Και αυτό το καλοκαίρι οι συγγραφείς των διηγημάτων έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με το κοινό τους και να συμμετέχουν όλοι μαζί σε ένα workshop της άμμου με συγγραφείς που έχουν ήδη εκδώσει βιβλία τους στις Εκδόσεις Παράξενες Μέρες.

Θέμα του φετινού φεστιβάλ: Μια μέρα σαν κι αυτή 

Όπως και στα προηγούμενα Φεστιβάλ της Άμμου, οι καλεσμένοι διαβάζουν στην άμμο ποιήματα και διηγήματα τα οποία έχει συμφωνηθεί να εκδοθούν σε βιβλίο. Προορίζονται για μια συλλεκτική έκδοση που θα είναι ταυτόχρονα και λογοτεχνικό ημερολόγιο και που θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο του 2018 στην Αθήνα. Από το 1ο Φεστιβάλ δημιουργήθηκε μια συλλογή με τίτλο «Αμμογραφήματα» που περιέχει όλα τα κείμενα αλλά και τις εντυπώσεις μετά την επιστροφή από το Φεστιβάλ. Από το 3o Φεστιβάλ, που έγινε στα Κουφονήσια, τα κείμενα εκδόθηκαν στη συλλογή «Μικρές επαναστάσεις» που ήταν και το θέμα του Φεστιβάλ και κυκλοφόρησε το Φθινόπωρο του 2017. Για το 4ο Φεστιβάλ, 30 ποιητές και συγγραφείς από όλη την Ελλάδα έχουν ήδη επιλεγεί με διαγωνισμό κειμένου για να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ της Άμμου είναι μία διοργάνωση που έχει ελάχιστη οργάνωση καθώς βασίζεται στον αυθορμητισμό όσων συμμετέχουν. Πρωταγωνιστεί ο αυτοσχεδιασμός στον τρόπο που διαβάζονται τα κείμενα, στη μουσική και στο παραδοσιακό πάρτι στην άμμο. Κοινό σημείο όσων συμμετέχουν είναι η αγάπη για τη γραφή, αλλά αυτή είναι μόνο μια αφορμή για να δημιουργηθεί μια μεγάλη παρέα που γιορτάζει στην άμμο ενός νησιού τις τελευταίες μέρες κάθε καλοκαιριού.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Σε μερικές υπάρχει ελεύθερη συνεισφορά με σκοπό να υπάρχει μια μικρή αποζημίωση για τους καλλιτέχνες που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα χωρίς να προσδοκούν κανένα «κέρδος».

Μουσικοί, ζωγράφοι, φωτογράφοι, ηθοποιοί και σκηνοθέτες, αστρονόμοι κ.ά. προσφέρουν το ταλέντο και τις γνώσεις τους για τη χαρά της συμμετοχής σε αυτή την αυθόρμητη γιορτή.

Αυτή τη χρονιά εμφανίζονται στην άμμο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, οι Εράν, το μουσικό σχήμα που γεννήθηκε το 2013 και που το 2015 κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ονείρου Ζωγραφιά».

Το μουσικό σχήμα έχει πάρει μέρος σε πολλές συναυλίες και μουσικές συναντήσεις στην Κρήτη και σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, αλλά και εκτός συνόρων.

 


info

Πού: Οι αναγνώσεις πραγματοποιούνται στην άμμο της Αχιβαδόλιμνης της Μήλου

Πότε: Παρασκευή 31 Αυγούστου και το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018, από τις 19:00 ώς τις 20:00

Μοιράσου το άρθρο: