Ακόμη ένα ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ που αναμένεται να συζητηθεί έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. Ο σκηνοθέτης καταπιάνεται με την άνοδο της ακροδεξιάς και τη νίκη του Τραμπ στις εκλογές το 2016 και τη συγκρίνει με την άνοδο στην εξουσία του Χίτλερ τη δεκαετία του 1930.

Το νέο Φάρεναϊτ του Μάικλ Μουρ, αλλάζει ημερομηνία και πρωταγωνιστή. Αντί για την ενδεκάτη Σεπτεμβρίου, στον τίτλο χρησιμοποιείται η ημερομηνία εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, η ενάτη Νοεμβρίου και ο ίδιος ο Τραμπ ως τιμώμενο πρόσωπο.

«Κατάφερε να νικήσει στις εκλογές, χάνοντάς τις. Πως το κάνεις αυτό; Πως χάνεις κατά 3 εκατομμύρια ψήφους αλλά καταλήγεις στο Λευκό Οίκο; Εάν δεν σεβαστείς αυτή την σατανική ιδιοφυΐα, το πώς εκείνος και ο Στίβεν Μπάνον και όλοι οι άλλοι το έκαναν, δεν πρόκειται να τον νικήσεις ποτέ ξανά και αυτή είναι μία ακόμη πιο τρομακτική προοπτική. Εάν επιτρέψουμε να διαλυθεί η δημοκρατία μας υπό την ηγεσία του, εάν τον αφήσουμε να γκρεμίσει τα δικαιώματα και το Σύνταγμά μας, όλα όσα πιστεύουμε και αγαπάμε, δεν θα υπάρχει η Αμερική στην οποία πιστεύαμε και ελπίζουμε να έχουμε και στο μέλλον», δηλώνει ο ανατρεπτικός σκηνοθέτης.

Ερευνώντας τους λόγους που ο Ντόναλντ Τραμπ νίκησε στις εκλογές ο Μάικλ Μουρ, παραλληλίζει την άνοδό του στην εξουσία ακόμη και με εκείνη του Χίτλερ τη δεκαετία του ’30. Επικρίνει τους Δημοκρατικούς αναφέροντας πως τον υποτίμησαν.

Στο ντοκιμαντέρ, ο Μάικλ Μουρ, αναφέρεται και στο σκάνδαλο με το νερό στο Φιλντ του Μίσιγκαν, αλλά και στην ένοπλη επίθεση στο σχολείο του Πάρκλαντ τον Φεβρουάριο. Στην πρεμιέρα το παρών έδωσε η πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Ομαρόζα Μάνιγκολντ Νιούμαν, που προκάλεσε σάλο με το βιβλίο της για την κυβέρνηση Τραμπ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Επιμέλεια: Ζ. Κονταξή

Μοιράσου το άρθρο: