“Το ιερό δοχείο”: γράφει η Χλόη Κουτσουμπέλη

ΜΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Ένας άντρας με εξουσία. Μία νεαρή κοπέλα που τον θαυμάζει. Η εγκατάλειψη της γυναίκας του, που λόγω ηλικίας δεν μπορεί πια να τεκνοποιήσει. Ένας Θεός με μακριά μαλλιά και γένια, που μέσα του κυκλοφορούν όλα τα ζώα και τα πουλιά και τα ερπετά του κόσμου. Ένας άντρας με την εξουσία που του δίνει ένας αρσενικός Θεός.

Ένας άντρας, ο Νώε, που διοικεί μία τριώροφη Κιβωτό, με 50.000 ζώα και 1.000.000 είδη εντόμων. Μέσα στην Κιβωτό οι τρεις γιοί με τις γυναίκες τους, ο Νώε και η νεαρή κοπέλα, η Σιγκάλ, που θα αποτελέσει το Ιερό Δοχείο: η κοπέλα που διάλεξε ο Νώε για να κυοφορήσει το παιδί του στον Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο που θα γεννηθεί, όταν ο παλιός καταποντιστεί. Αφού άφησε την Εμζάρα, τη γυναίκα του, έξω από την Κιβωτό, εγκαταλειμμένη πάνω σε ένα δέντρο.

Μία συγγραφέας, εγώ, μία γυναίκα, μπαίνω μέσα στην Κιβωτό, είμαι το κρυμμένο μάτι πίσω από τις βερνικωμένες με πίσσα σανίδες, αναπνέω την μπόχα των ζώων, νιώθω τις ναρκωμένες τους αναπνοές, ακούω τις κραυγές της νεαρής Σιγκάλ, κάθε βράδυ καθώς ενδίδει στις ορέξεις ενός Νώε που την κακοποιεί προσπαθώντας μάταια να διεγερθεί.

Παρατηρώ την βαθμιαία συνειδητοποίηση, την επώδυνη γνώση που αρχίζει να γίνεται βίωμα στις γυναίκες της Κιβωτού. Ο Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος θα ανήκει πάλι στους άντρες, το συμβούλιο της Κιβωτού αποτελείται μόνο από τα αρσενικά μέλη της οικογένειας, η Σιγκάλ βιάζεται και κακοποιείται με το πρόσχημα ότι επιλέχθηκε για να εκτελέσει έναν Ιερό Σκοπό.

Η γυναίκα που είμαι εγώ, η συγγραφέας γυναίκα ταυτίζεται με όλες τις γυναίκες του βιβλίου. Γίνομαι η Σιγκάλ, πονώ, τρέμω, θυμώνω, με πονάει η μέση, είμαι μία ανοιχτή πληγή, νιώθω μόνη και ταπεινωμένη, είμαι η Εμζάρα,το άλλο θύμα του Νώε, πάνω σε ένα δέντρο βλέπω την Κιβωτό να φεύγει χωρίς εμένα, βρέχει, βρέχει ασταμάτητα, τα δάχτυλά μου προσπαθούν να αδράξουν τον φλοιό του δέντρου, όμως γλιστρώ και πέφτω στην άβυσσο της προδοσίας, είμαι οι άντρες, οι γιοί που αναγκάζονται κι αυτοί να υποταχτούν στην εξουσία ενός μέθυσου αυταρχικού πατέρα, που καλύπτει τη λαγνεία του με το περίβλημα μίας ιδεολογίας.

Τι αλλάζει από τα χρόνια του Νώε ως τώρα; Πώς αλλάζει το πρόσωπο της εξουσίας, η ανάγκη της να καλύπτει τα ανομήματά της κάτω από μία επίπλαστη ιερότητα; Ποια είναι η Σιγκάλ και ποια η Εμζάρα; Ποια είναι η συγγραφέας, εγώ, που σας μιλάει; Ποια είναι αυτή η πατριαρχική παράδοση που δικαιώνει τον άντρα αφέντη και τις παράλογες αποφάσεις του, πόσο εξακολουθούν να είναι οι γυναίκες ιδιοκτησία, Ιερά Δοχεία προορισμένα για την ιδιωτική χρήση των ανδρών;

Δεν έχω απαντήσεις, εγώ απλώς ήμουν εκεί, μέσα στην Κιβωτό, μέσα στην καρδιά της πληγής, μέσα στα γράμματα της μιας γυναίκας προς την άλλη, γιατί, εγώ, η συγγραφέας, απλώς καταχωρώ, καταγράφω, ονοματίζω, το βιβλίο το γράφει πάντα ο αναγνώστης.

Χλόη Κουτσουμπέλη

“Το ιερό δοχείο”: γράφει η Χλόη ΚουτσουμπέληΤο Ιερό Δοχείο της Χλόης Κουτσουμπέλη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Θίνες (σελ.: 36, τιμή: 6,36 €).

Εικονογράφηση: Μιχαήλα Καπασκέλη

Συνέντευξη της συγγραφέα στο Πρώτο Πρόγραμμα μπορείτε να ακούσετε εδώ.

Η Χλόη Κουτσουμπέλη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1962 και σπούδασε Νομική στο Α.Π.Θ. Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές, η τελευταία από τις οποίες έχει τίτλο ΚΛΙΝΙΚΑ ΑΠΩΝ (Γαβριηλίδης 2014) και είναι υπό έκδοση η όγδοη με τίτλο ΟΙ ΟΜΟΤΡΑΠΕΖΟΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΓΗΣ, δύο θεατρικά εκ των οποίων το ένα, με τίτλο ΟΡΦΕΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΡ (Εκδόσεις Πάροδος 2005), έχει ανεβεί στο θέατρο «Αγορά» στην Πάτρα, ένα μυθιστόρημα με τίτλο ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ (Εκδόσεις Παρατηρητής 2002) και δύο βιβλία για παιδιά. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν οι τέσσερις πρώτες ποιητικές της συλλογές καθώς και δύο ηλεκτρονικά βιβλία με ποιήματα και φωτογραφίες του Παναγιώτη Παπαθεοδωρόπουλου. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, της Εταιρείας Συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών.

Προσωπική ιστοσελίδα: http://chloekoutsoumpeli.blogspot.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος