Η ιστορία του Κέντρου Πομπιντού σε ένα ειδικό αφιέρωμα για τα 40 χρόνια του

Το 1971, η κριτική επιτροπή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που ξεκίνησε για τη δημιουργία του Κέντρου σύγχρονης Τέχνης Πομπιντού επιλέγει το πρότζεκτ του Renzo Piano και του Richard Rogers το οποίο υλοποείται κι εγκαινιάζεται έξι χρόνια μετά, στις 30 Ιανουαρίου 1977. Με την ευκαιρία της 40ης επετείου του, το φηισμένο κέντρο σύγχρονης τέχνης, παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο Renzo Piano και Richard Rogers που αφηγείται την περιπέτεια της κατασκευής του και τη μακρά ιστορία του.

Η ιστορία του Κέντρου Πομπιντού σε ένα ειδικό αφιέρωμα για τα 40 χρόνια του

Μετά τη νίκη τους στο διαγωνισμό, οι δύο αρχιτέκτονες ξεκίνησαν μια έντονη περίοδο μελέτης ενώ η ίδια η κατασκευή του κτιρίου διήρκησε έξι χρόνια. Η έκθεση καταγράφει και τεκμηριώνει ολόκληρη τη διαδικασία, από την οποία αναδιπλώνεται η ιστορία ενός συμβόλου της αρχιτεκτονικής του εικοστού αιώνα.

Παρόλα αυτά, το κτίριο δέχθηκε αρνητικές κριτικές από πολλές πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των αρχιτεκτόνων. Οι εφημερίδες το αποκάλεσαν «πολιτιστικό σούπερ μάρκετ», «διυλιστήριο» και «τέρας» καθώς ήταν ενάντια στη λογική και την αισθητική της εποχής.

«Ουτοπικοί χωρίς να το γνωρίζουν», σύμφωνα με τα λόγια του Renzo Piano, οι δύο αρχιτέκτονες δημιούργησαν ένα “επαναστατικό έργο”, διαφορετικό από το σημερινό κτίριο, αλλά στο οποίο υπάρχουν ήδη όλες οι μεγάλες ιδέες. Σχεδιασμένο ως «πόλη» που καλύπτεται από μια «κάμπια» που χρησιμεύει ως κεντρικός δρόμος, το Κέντρο Πομπιντού είναι παράξενο και δεν θυμίζει ένα τυπικό μουσείο, έχει μια ελευθερία όπου «όλα είναι ακραία και τίποτα δεν είναι σταθερό» σύμφωνα με τον Piano.

40 χρόνια μετά, το Πομπιντού αποτελεί μεγάλο πόλο έλξης για τους επισκέπτες του Παρισιού και βρίσκεται στη 18η θέση της λίστας με τα πιο δημοφιλή μουσεία στον κόσμο. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή του, το Πομπιντού το επισκέφθηκαν 3,37 εκατομμύρια άνθρωποι μέσα στο 2017.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Φεβρουαρίου 2018.

Πηγες: Ideat, CentrePompidou

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος