Συνέντευξη στη Δώρα Χειράκη

Μια μπουάτ που θυμίζει παλιές εποχές λειτουργεί κάθε Παρασκευή, στις 23.30, στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου και απευθύνεται σε όσους αγαπούν το ελληνικό τραγούδι και θα ήθελαν μετά τις παραστάσεις να απολαύσουν παλιές και καινούργιες μελωδίες παρουσιασμένες με πρωτότυπο τρόπο.

Μια μουσική διαδρομή που τιμάει τους καλύτερους Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς, από τον Θεοδωράκη και τον Χατζιδάκι μέχρι τον Πλέσσα και τον Ξαρχάκο, τον Χατζηνάσιο και τον Σπανό, τους αδερφούς Κατσιμίχα, τον Τσιτσάνη, τον Χατζή, τον Κουγιουμτζή, τον Καλδάρα, τον Κηλαηδόνη και πολλούς άλλους.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Μαριάννα Τόλη, Αντιγόνη Ψυχράμη, Άννα Φιλιππάκη, Άντεια Ολυμπίου και Χρήστος Γεώργαλης. Στο πιάνο ο Αλέκος Μπαζάνης.

Η Μαριάννα Τόλη, που ηγείται του σχήματος, μας μιλάει για την ιδιαίτερη μουσική παράσταση που φέρει τον τίτλο «Μπουάτ μετά το θέατρο, μια πρωτοποριακή ιδέα» και για όσα την οδήγησαν στη σύλληψη της συγκεκριμένης ιδέας.

-Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία μιας μπουάτ στη σκηνή του θεάτρου Κατερίνας Βασιλάκου;

Η πρώτη μου επαγγελματική εμφάνιση όταν γύρισα από την Αμερική ήταν σε μία μπουάτ στην Πλάκα. Μετά από μένα τραγουδούσε εκεί ο υπέροχος Σαββόπουλος. Είναι αναμνήσεις τρυφερές, με το κοινό κατανυκτικά να παρακολουθεί τα τραγούδια τού τότε «νέου κύματος» μέσα από τη μουσική που μας ένωνε και μας εξύψωνε.  Με μεγάλη μου έκπληξη βλέπω πως και τώρα που είχα την ιδέα να αναβιώσουμε μια τέτοια ατμόσφαιρα σε έναν θεατρικό χώρο, ύστερα από τόσα χρόνια και χιλιάδες τραγούδια αργότερα ανακαλύπτω την ίδια κατάνυξη και προσοχή που είχε το κοινό τότε. Μοιάζει ο κόσμος διψασμένος για κάτι λεπτό, μια ποιότητα χαμένη που τη στηρίζουν οι απαλές νότες ενός πιάνου, του Αλέκου Μπαζάνη, μια απλή κιθάρα που παίζω εγώ και μαζί μου οι εξαιρετικές φωνές της Αντιγόνης Ψυχράμη, της Άννας Φιλιππάκη, της Άντειας Ολυμπείου και του Χρήστου Γεωργαλή. Η Πλάκα έγινε Κεραμεικός, η Μπουάτ έγινε το φουαγιέ του θεάτρου, η αγάπη μου για τα τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου μετουσιώνεται μαζί με τα τραγούδια των άλλων μεγάλων συνθετών και στιχουργών σε ένα πρόγραμμα-αφιέρωμα σε 70 χρόνια μουσικής με ό,τι πιο αγαπημένο και γνωστό έχει ακουστεί. Άραγε η Ιστορία επαναλαμβάνεται;

-Από τον τρόπο που μιλάτε για το τραγούδι και τη μουσική να υποθέσω ότι είναι η μεγάλη σας αγάπη;

Δεν είναι τόσο απλό. Είναι τα λόγια, οι στίχοι που με την αρμονία της μουσικής που τα συνοδεύει δίνει σε μας τους ηθοποιούς μια πρόσθετη συγκίνηση όταν τα ερμηνεύουμε σαν να ήταν θεατρικοί ρόλοι.  Αλλά η μουσική εξημερώνει όταν ερμηνεύεται με σεβασμό.  Ο κόσμος μας τιμά με την παρουσία του και εμείς αναρωτιόμαστε αν θα μπορέσουμε να τους ησυχάσουμε και να τους προσφέρουμε ποιότητα και διασκέδαση. Έκπληκτοι βλέπουμε πως ηρεμούν και τραγουδούν μαζί μας όλα τα τραγούδια, γιατί υπάρχει ανάγκη ξεκούρασης από τη δίνη της ζωής και το άγχος των ημερών και της επαγγελματικής ζωής του καθενός μας. Ηρεμία και γαλήνη, γέλιο και χαρά, αυτά κάνει η μουσική και το τραγούδι στη θεατρική μας μπουάτ.

– Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των τραγουδιών του προγράμματος που παρουσιάζετε;

Ό,τι αγάπησα, ό,τι αγάπησαν οι τραγουδιστές και ό,τι αγαπήσαμε σαν κοινό τα χρόνια που πέρασαν. Το να πούμε ότι τραγουδάμε μεγάλους συνθέτες και στιχουργούς είναι σχεδόν περιττό, αφού τα καλά τραγούδια έχουν περάσει πια στην αιωνιότητα και αντέχουν στον χρόνο.  Ό,τι άντεξε στο χρόνο ας πούμε πως μας ενέπνευσε να το παρουσιάσουμε.  Ό,τι δεν το ξέραμε το μάθαμε και το αγαπήσαμε και ό,τι ξέραμε από παλιά νιώθουμε τυχεροί που μας δίνεται η ευκαιρία να το τραγουδήσουμε.

-Το συγκεκριμένο ρεπερτόριο σε ποιο κοινό απευθύνεται;

Στον άνθρωπο που αγαπάει την καλή μουσική, σε εκείνους που θυμούνται τι θα πει μπουάτ και στους νέους που θέλουν να ακούσουν παλιές και καινούργιες μελωδίες παρουσιασμένες με έναν πρωτότυπο τρόπο.  Μάλιστα, δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να βλέπει σε προβολή το όνομα του κάθε συνθέτη και στιχουργού κι έναν από τους ερμηνευτές που το πρωτοτραγούδησαν.

 

INFO

Νέο Θέατρο ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών, Κεραμεικός

Τηλέφωνο ταμείου:     2110132002

Τηλέφωνο Θεάτρου:   2121042777

Τιμή εισόδου 12 Ευρώ

Διάρκεια προγράμματος: 2.30 ώρες με ένα διάλειμμα 15 λεπτών.

 

Μοιράσου το άρθρο: