“Μαύρο φυλαχτό”: γράφει ο Βαγγέλης Μπέκας

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Όταν κάποιος σκότωνε γυναίκα στο Σούλι, όφειλες για εκδίκηση να σκοτώσεις τέσσερις άντρες από τη φάρα του φονιά. Διαβάζοντας για τη σουλιώτικη βεντέτα σ’ ένα ιστορικό εγχειρίδιο, συγκλονίστηκα. Όμως δεν σταμάτησα εκεί. Είχα το κουσούρι της αστυνομικής πλοκής από τα πρώτα μου μυθιστορήματα (επηρεασμένος πολύ περισσότερο από τον Σοφοκλή και τον Σαίξπηρ από ό,τι απ’ τον αστυνόμο Μπέκα) κι αμέσως κατάλαβα ότι η ιδιαιτερότητα της σουλιώτικης βεντέτας θα μου έδινε πλούσια πλοκή. Θα έγραφα, λοιπόν, ένα ιστορικό μυθιστόρημα με αφηγηματικό κορμό θρίλερ μυστηρίου. Ιστορικό μυθιστόρημα για μια συγκλονιστική εποχή.

1797. Βενετοκρατούμενα Επτάνησα και Πάργα και Πρέβεζα, οι Γάλλοι επαναστάτες γκρεμίζουν τους Βενετούς και καταφθάνουν με νέες ιδέες και ιδανικά, ενώ λίγο πιο κει τα Γιάννενα των Οθωμανών και το ελεύθερο Σούλι. Στα σύνορα Ανατολής και Δύσης συνέβαινε μια κοσμογονία.

Μαθαίνοντας, μάλιστα, ότι ο τελευταίος Έλληνας που είδε ζωντανό τον Ρήγα Φεραίο ήταν ο Χριστόφορος Περαιβός, εκείνος που μετέπειτα έγραψε την περιβόητη «Ιστορία Σουλίου και Πάργας», συνειδητοποίησα ότι τα γεγονότα εκείνης της εποχής είχαν ξεχωριστή δυναμική. Ρήγας Φεραίος και Σουλιώτες ήταν πολύ πιο κοντά από ότι είχα φανταστεί. Σε εκείνους θα έστελνε τα επαναστατικά φυλλάδια όταν τον έπιασαν στην Τεργέστη. Μια ανάσα δρόμο το Σούλι από τη γαλλοκρατούμενη Πάργα.

Όχι, δεν ήταν απλώς ο Αλή πασάς που πολεμούσε κάποιους ληστές. Ζορπάδες ήταν οι Σουλιώτες, πρώτοι και καλύτεροι στον πόλεμο και το γλέντι. Κι ήταν τότε που ο Βοναπάρτης έβαλε φωτιά στα φουστάνια των γαλαζοαίματων της Ευρώπης. Η γη έτρεμε από άκρη σε άκρη κι οι άνθρωποι ξυπνούσαν.

“Μαύρο φυλαχτό”: γράφει ο Βαγγέλης ΜπέκαςΟι ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης εφαρμόζονται στην Κέρκυρα, κι εγώ θα έγραφα την ιστορία του Μάρκου. Που στέλνεται κατάσκοπος του Σουλίου στο νησί, να καταλάβει αν οι Γάλλοι έρχονται σαν εχθροί ή φίλοι. Θα έγραφα, λοιπόν, για εκείνον, τον αθώο άνθρωπο σε φοβερές εποχές, που η ευστροφία και η μουσική τον γλιτώνουν από τα δεινά, αλλά ως πότε. Που του παίρνει τα μυαλά ο έρωτας για μια όμορφη Κερκυραία και το χρέος τής δολοφονημένης αδερφής τον κατατρέχει. Και τότε ξεσπά ο τελευταίος πόλεμος με τον Αλή πασά.

Δέκα χρόνια από τη ζωή του Μάρκου, ντελικάτου εραστή και μουσικάντη. Κάλπικος Σουλιώτης σε ηρωικές εποχές. Τότε που ιδρύθηκε και το πρώτο ελληνικό κρατίδιο έπειτα από αιώνες, η περίφημη Επτάνησος Πολιτεία. Όπου ο Καποδίστριας πρωτοστατεί. Και οργανώνει το πρώτο μεγάλο αντάμωμα των οπλαρχηγών από όλη την Ελλάδα για να προστατέψουν τη Λευκάδα από τον Αλή πασά.

Κι όλα αυτά δεν τα περιέγραψα απλώς. Γράφοντας προσπάθησα να τα ζήσω. Σαν χείμαρρος που με παρασέρνει πίσω στο χρόνο. Στο ξεκίνημα της σύγχρονης Ελλάδας.

Πιάστε μαζί μου το νήμα της γραφής, ορίστε η αρχή του βιβλίου:

«Εδώ, στο βράχο που στέκομαι, στην άκρη του γκρεμού, την πάτησε κάτω ο άντρας της με το γόνατο στο λαιμό, σαν να ’ταν προβατίνα για σφάξιμο και γύρω όλο το χωριό να κοιτάει.
Κι αυτή, γυναίκα όμορφη, ψηλή και κορδωμένη −πρωτοξάδερφη την είχα απ’ την μεριά του πατέρα− σερνόταν τρομαγμένη πια στην κόψη του γκρεμού. Μάταια προσπαθούσε να του ξεφύγει. Ανήμπορη και βουβή κάτω στο χώμα, τον κοίταγε και εκλιπαρούσε με κλαμένα μάτια. Το βλέμμα της χαμένο στη σκόνη που σήκωναν τα τσαρούχια του άντρα της. Τσαρούχια δίχως φούντα. Οι φούντες είναι για τις γιορτές και τις εκκλησιές του κάμπου, δεν χωρούν σε σφαγές στα κατσάβραχα του Σουλίου.
«Δεν κρένεις τώρα, ωρή, κατάπιες τη γλώσσα σου;» αντήχησε στα βράχια η βραχνή φωνή του και την άρπαξε απ’ τα μαύρα της μαλλιά, που άστραφταν στον ήλιο. «Όταν έχωσες τον διάολο κάτω απ’ την ποδιά σου, έμεινες μουγκή; Κρίνε τώρα ό,τι έχεις μέσα σου, μίλα πριν σε πάρει το ποτάμι…»

Βαγγέλης Μπέκας

“Μαύρο φυλαχτό”: γράφει ο Βαγγέλης ΜπέκαςΤο ιστορικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μπέκα Μαύρο φυλαχτό κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός (σελ. 448, τιμή: 16,60 €).

Πίνακας εξωφύλλου: Επιχρωματισμένη χαλκογραφία που απεικονίζει την πόλη της Κέρκυρας, τα φρούρια, το Μανδράκι και τον ναό του Αγίου Φραγκίσκου, Olfert Dapper, 1688.

Παρουσίαση του βιβλίου από τον συγγραφέα μπορείτε να ακούσετε εδώ.

O ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΚΑΣ γεννήθηκε στην Πρέβεζα. Έχουν εκδοθεί ακόμα τρία μυθιστορήματά του: Το 13ο υπόγειο, Φετίχ και Οι αισιόδοξοι, ενώ ασχολείται και με το σενάριο. Το 2015 έλαβε το πρώτο βραβείο για σενάριο μεγάλου μήκους από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος (Η χύτρα). Διηγήματα και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Zει στην Αθήνα, όπου συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής γραφής.
Επικοινωνία με τον συγγραφέα: https://barouak.blogspot.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος