“Μίστικο”: γράφει ο Κωνσταντίνος Τρικουνάκης

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Η ιστορία του «Μίστικο» διαδραματίζεται στην εποχή της Αραβοκρατίας των Σαρακηνών στην Κρήτη (824-961). Η αφορμή για τη συγγραφή του ήταν ένα αστείο που ήθελα να κάνω με το σύγχρονο επίθετο «Σαρακηνού». Τα ευρήματα από την αρχική έρευνα για την εποχή, με εντυπωσίασαν τόσο, που θέλησα να τα μοιραστώ. Αντίθετα με ό,τι πιστεύουμε, η ιστορική αυτή περίοδος είναι πλούσια σε αλλαγές σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο και θα χαρακτηριστεί «μικρή Αναγέννηση». Ανατολή και Δύση θα κάνουν βήματα απομάκρυνσης από τον «βαρβαρισμό», γεγονός στο οποίο θα παίξουν καθοριστικό ρόλο πεφωτισμένοι ηγέτες.

Μένοντας πιστός στο ιστορικό πλαίσιο, είχα να κερδίσω μερικά στοιχήματα: να αναπτύξω τους μυθιστορηματικούς χαρακτήρες, να τους δέσω με την Ιστορία. Τα ιστορικά στοιχεία, πλούσια κι εντυπωσιακά δεν έπρεπε να κουράζουν. Οι ήρωες, άξιζε τον κόπο να προσεγγίσουν διαφορετικά ανθρώπινα θέματα, όπως η θρησκεία, ο πόλεμος ο αγώνας για καλύτερη ζωή, ο έρωτας και ο θάνατος.

Σίγουρα κάποιες δικές μου αντιλήψεις περνούν μέσα από τα λόγια και τις πράξεις των ηρώων, όμως σχεδόν πάντα υπάρχει ο αντίλογος, το λιθαράκι του προβληματισμού.

“Μίστικο”: γράφει ο Κωνσταντίνος Τρικουνάκης“Άρα έχω να κάνω με ένα βιβλίο που θα με ζαλίσει με τις ιστορικές αναφορές και θα με προβληματίσει με τις αμπελοφιλοσοφίες του συγγραφέα;” θα αναρωτιόταν κάποιος. Καθόλου! Η Ιστορία είναι το κάδρο, η πλοκή είναι η εικόνα. Αυτά τα δυο πρέπει να είναι σύνολο αδιαίρετο σε ένα τέτοιο πόνημα. Οι ήρωες εμπλέκονται σε γνωστά κι άγνωστα γεγονότα με μια αβίαστη φυσικότητα που κάνει δυσδιάκριτο το αληθινό από το κατασκευασμένο.

Μεγαλύτερη έγνοια μου ήταν να γράψω ένα κείμενο που δεν θα απευθυνόταν σε ειδικό κοινό. Ούτε βαρύ και κουραστικό για απαιτητικούς, ούτε ανάλαφρο για όσους θέλουν να χαλαρώσουν διαβάζοντας, αλλά να καλύψει ανάγκες του οποιουδήποτε. Πιστεύω ότι ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε. Οι πιο «ψαγμένοι» θα βρουν επιπλέον στοιχεία, είτε μισοκρυμμένα είτε σε έμμεσες αναφορές.

Η κινητήριος δύναμη είναι η ανθρώπινη πραγματικότητα, η ανάγκη για υλική και ηθική βελτίωση, η αγάπη και το μίσος, η πάλη με τα πάθη μας και τα καθημερινά προβλήματα. Οι διαφορές με άλλες εποχές είναι μόνο στην ποιότητα και όχι στο είδος των θεμάτων που μας απασχολούν. Δηλαδή για παράδειγμα, η ασθένεια διαχρονικά είναι ένας εχθρός που πρέπει να πολεμήσουμε. Απλά τώρα, με την πρόοδο των επιστήμων, τα καταφέρνουμε λίγο καλυτέρα, χωρίς όμως να εξαλείφουμε το πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά τον τίτλο, να πω, μόνο, πως όταν σκάλιζα όρους ιστιοπλοΐας, τον «συνάντησα» και τον «ερωτεύτηκα». Το Μίστικο είναι ένας αισιόδοξος συμβολισμός, ακούγεται σαν κάτι σπουδαίο μα είναι απλό. Είναι ακριβώς σαν τα όνειρά μας, συχνά τόσο ασήμαντα αντικειμενικά, μα τόσο πανίσχυροι παράγοντες για να κάνουμε το ταξίδι που λέγεται ζωή. Μέσα κι έξω από το βιβλίο, προτείνω ο καθένας να φτιάξει το δικό του Μίστικο και να ανοίξει τα πανιά του.

Κωνσταντίνος Τρικουνάκης

“Μίστικο”: γράφει ο Κωνσταντίνος ΤρικουνάκηςΟ Κωνσταντίνος Τρικουνάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά. Είναι πιστοποιημένος από το ΚΕΚ του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου στην Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών, ιδιότητα με την οποία έχει αρθρογραφήσει στον τοπικό Τύπο.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα Ψυχολογίας από το Duke University και Νευροοικονομίας από το Higher School of Economics μέσω της πλατφόρμας Coursera.
Από το 2016 αρθρογραφεί στον λογοτεχνικό ιστότοπο literature.gr.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, αλλά ταξιδεύει συχνά, ιδιαίτερα στην Κρήτη.

Το ιστορικό μυθιστόρημα Μίστικο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος (σελ.: 448, τιμή: 15,50 €).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος