Μπέικον-Τζιακομέττι στο Μπάζελ της Ελβετίας

Ο Αλμπέρτο Τζιακομέττι (1901-1966) και ο Φράνσις Μπέικον (1909-1992) ήταν φίλοι και αντίπαλοι, το έργο των οποίων διαμόρφωσε την τέχνη από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα έως και σήμερα. Αν και το καλλιτεχνικό τους έργο διαφέρει σημαντικά με την πρώτη ματιά, μια νέα έκθεση αποκαλύπτει τα κοινά τους σημεία και για πρώτη φορά ρίχνει φως στη μεταξύ τους σχέση.

Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Μπέικον-Τζιακομέττι» που άνοιξε πρόσφατα τις πύλες της στο Ίδρυμα Beyeler στο Μπάζελ της Ελβετίας και που θα διαρκέσει έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2018.

Περιλαμβάνει περίπου 100 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής που προέρχονται από διάσημα μουσεία της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλά από τα πρωτότυπα γλυπτά του Τζιακομέττι που φιλοξενούνται στην έκθεση, δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό.

Μπέικον-Τζιακομέττι στο Μπάζελ της Ελβετίας

Και οι δύο καλλιτλεχνες προβληματίζονται με τη δισδιάστατη και τρισδιάστατη αναπαράσταση του χώρου, κι ενσωματώνουν στο έργο τους οντότητες που μοιάζουν με κλουβιά, ως μέσο απομόνωσης των μορφών μέσα στο περιβάλλον τους. Και οι δύο δείχνουν μια εμμονή με το κατακερματισμένο και παραμορφωμένο σώμα αλλά και την προσωπογραφία ως μέσο απεικόνισης της ανθρώπινης ατομικότητας. Και οι δύο θεωρούνται «ρεαλιστές». Και παρόλο που η ανθρώπινη φιγούρα υπήρξε πάντα σημείο αναφοράς στο έργο τους και οι δύο έθεσαν υπό αμφισβήτηση την αντίθεση της μορφής και της αφαίρεσης, θέμα κεντρικό στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης.

Μπέικον-Τζιακομέττι στο Μπάζελ της Ελβετίας

Η έκθεση διοργανώνεται από το Ίδρυμα Beyeler σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τζιακομέττι στο Παρίσι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος