Η Ναπολιτάνικη πίτσα βρίσκεται πλέον στη λίστα άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας της UNESCO. Η τέχνη του «pizzaiuolo» που περνά από γενιά σε γενιά στη Νάπολη, εγκρίθηκε από την επιτροπή παγκόσμιας κληρονομιάς του πολιτιστικού οργανισμού του ΟΗΕ. Το αίτημα που είχε καταθέσει η ιταλική κυβέρνηση περιλάμβανε και δύο εκατομμύρια υπογραφές που είχαν μαζευτεί για να το υποστηρίξουν.

«Νίκη!» έγραψε στο Twitter ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Μαουρίτσιο Μαρτίνα. «Πρόκειται για άλλο ένα βήμα προς την προστασία της Ιταλικού φαγητού και κρασιού… Η τέχνη της ναπολιτάνικης πίτσας εμπεριέχει την ιταλική τεχνογνωσία … ειδικά την παραδοσιακή γνώση που έχει μεταδοθεί από γενιά σε γενιά».

Πέρα από το θεαματικό χειρισμό της ζύμης από τον pizzaiuolo που «πετάει» τη ζύμη της πίτσας στον αέρα για να την «οξυγονοποιήσει», η πρακτική περιλαμβάνει τραγούδια και ιστορίες που έχουν μετατρέψει την παρασκευή της πίτσας σε ένα κοινωνικό τελετουργικό που παραμένει ζωντανό έως σήμερα.

Εκτός από τη Ναπολιτάνικη πίτσα, αναγνωρίστηκε καιτο Al-Qatt Al-Asin, μια παραδοσιακή τέχνη της Σαουδικής Αραβίας που προάγει την αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών οι οποίες δημιουργούν περίπλοκες τοιχογραφίες εσωτερικών χώρων. Το Μπαγκλαντές κέρδισε επίσης μια θέση στη λίστα με το Shital Pati, έναν πολύπλοκο τρόπο ύφανσης στρωμάτων και καλυμμάτων με λωρίδες πράσινου ζαχαροκάλαμου.

Τριάντα τέσσερις υποψήφιοι συμμετείχαν για την ένταξή τους λίστα της UNESCO, η οποία περιλαμβάνει περισσότερες από 350 παραδόσεις, μορφές τέχνης και πρακτικές. Όπως για παράδειγμα, το ρεμπέτικο, to ισπανικό φλαμένκο, τα ινδονησιακά υφάσματα μπατίκ, ένα τουρκικό φεστιβάλ πάλης και το Μογγολικό εθιμοτυπικό τελετουργικό με καμήλες μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ:

AFP.com

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: