ΤΑ «ΙΚΑΡΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – Φ.Ι.» & ο ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ. (κύκλος Πολιτισμού και Τέχνης) διοργανώνουν την Παρασκευή 17 Αυγούστου/ 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Προφ. Δανιήλ» στο Μάραθο Ικαρίας στις 9 το βράδυ, παρουσίαση του βιβλίου της Χαρούλας Κοτσάνη: Νείλος Φουτρίδης (1868 – 1933) “Ο Ικάριος κοσμοκαλόγερος” και η «μυστηριώδης» αλληλογραφία Νείλου & Αριστείδη Φουτρίδη.

Το βιβλίο παρουσιάζουν:
Θέμης Κατσαρός / Ιστορικός – Συγγραφέας
Νίκος Ροζίνος / Εκπαιδευτικός π. Δήμαρχος Ραχών
Γιώργος Πλακίδας / Καθηγητής Φιλόλογος
(Αποσπάσματα διαβάζει: η Βασιλεία Παπακώστα)

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές θα παρευρίσκονται και οι συγγενείς εξ Αμερικής της οικογένειας Φουτρίδη, ενώ θα ακολουθήσει «Ικαριώτικο» κέρασμα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Επιμελήτρια: Χαρούλα Κοτσάνη , Εκδόσεις: ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ / ΝΟΤΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, Έτος έκδοσης: 2018, Διαστάσεις: (16 x 24 εκ.)
ISBN: 978-960-9511-58-2, Αριθμός σελίδων: 194

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως: «Μία ερευνητική εργασία ολοκληρώνεται, μελετώντας το αρχείο «Λαχωβάρη» του ΕΛΙΑ.
Πρόκειται για την αυτοβιογραφία ενός Ικάριου Μοναχού, που έζησε στις αρχές του 20ου αιώνα, του Νείλου Φουτρίδη.
Πολυάσχολε σημερινέ αναγνώστη, θα ξαφνιαστείς με το συναίσθημα μιας εποχής μάλλον διαφορετικής.

Θελήσαμε να σου ψιθυρίσουμε τη ζωή ενός «κοσμοκαλόγερου», όπως εκείνος την κρατούσε στα χέρια του σαν ποιητής, δίνοντάς της μια οικουμενικότητα που κατάφερε να την καθυποτάξει με τη γραφή του και να μας την δωρίσει ίσως για έναν καλύτερο αιώνα… μέσα από το προσωπικό του ημερολόγιο, τις επιστολές και άλλα έγγραφα.

Ο Νείλος υπήρξε ο Μεγάλος αδελφός, ο φύλακας άγγελος και ο Μέντορας του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ Ε.ΦΟΥΤΡΙΔΗ, Καθηγητού των Harvard & Yale, εκείνου που έφερε στην νέο -Αμερικανική κοινωνία την ελληνική ποίηση… θαυμαστή του Κ. ΠΑΛΑΜΑ, εμβριθούς γνώστη της κλασσικής φιλολογίας και αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας.

από τη βιβλιοπαρουσίαση στην Αθήνα

Ο Νείλος, που τόσο συνδέεται με την βιογραφία του αδερφού του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ έρχεται σήμερα να μας ταράξει την καθημερινότητά μας με την πλούσια δράση του, την ανιδιοτελή προσφορά του, την στάση και την συμπεριφορά του στις αιώνιες αξίες της ανθρώπινης ζωής. Για τούτο αξίζει να τον γνωρίσουμε οι νεώτεροι!

Μετά την επιτυχία της πρώτης παρουσίασης του βιβλίου, που έγινε στην ΣΤΟΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, η 2η παρουσίαση γίνεται στις 17/08/’18 στο ΜΑΡΑΘΟ ΙΚΑΡΙΑΣ.
Ένα ταξίδι σεβασμού και θύμησης στα μέλη της σπουδαίας ετούτης οικογένειας,
που τιμούν και δοξάζουν με την άσβεστη μνήμη των, την Αιγαιοπελαγίτικη Νικαριά μας!».

Πρόσκληση για περίπατο από τον ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ.
Με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου, την επόμενη ημέρα Σάββατο 18/08/2018 στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ένας ιδιαίτερος απογευματινός περίπατος στην Μονή της Οσίας Θεοκτίστης στην Πηγή Ικαρίας.

Οι διοργανωτές αναφέρουν χαρακτηριστικά:
• Ελάτε να περπατήσουμε μαζί και να αφουγκραστούμε το θρόισμα της ιστορίας και του θρύλου εκεί που ο π. ΝΕΙΛΟΣ Φ. αφιέρωσε 10 χρόνια από την ζωή του!

• Θα περιηγηθούμε στον χώρο, ξεκινώντας από τα παλαιά κτίσματα: το «κάτω κελί» και την νεόχτιστη – ατελείωτη Εκκλησία, θα πάρουμε το μονοπάτι που οδηγεί προς την «ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΗ» και θα καταλήξουμε στην σημερινή Εκκλησία όπου θα απολαύσουμε το «ηλιοβασίλεμα» με καφέ ή με τους παραδοσιακούς λουκουμάδες.

• Ένα ταξίδι στους αλλοτινούς εκείνους καιρούς και ίσως η μνήμη ετούτη ξανά ζωντανεμένη από την παράδοση και τον πολιτισμό μας να αποτελέσει για όλους εμάς μια μοναδική εμπειρία!

Το ξεκίνημα θα γίνει στις 5.30 το απόγευμα από το ΘΕΑΤΡΟ της ΠΗΓΗΣ, γιατί θα πάρουμε το μονοπάτι δυτικά της Μονής στο δρόμο προς την «ΚΟΥΦΗ»…
…το οφείλουμε στην πολιτισμική παράδοση του τόπου μας…
ως κατάθεση μνήμης και σεβασμού..».

Μοιράσου το άρθρο: