ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Λένε πως στη ζωή μερικά πράγματα γίνονται τυχαία. Στη δική μου περίπτωση η αφορμή μιας επίσκεψης ήταν αρκετή. Την παραμονή της Πρωτομαγιάς του 1999, το τηλεοπτικό κανάλι NBC είχε ένα δίωρο αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από την παρακολούθηση του προγράμματος κατάλαβα ότι έπρεπε να επισκεφτώ το Νταχάου. Το Νταχάου, το οποίο απείχε μόλις είκοσι χιλιόμετρα από το Μόναχο όπου και έμενα.

Περνώντας την κεντρική πύλη του στρατοπέδου, βρέθηκα σε έναν άλλο κόσμο. Έναν κόσμο που δεν ήξερα και που τότε ανακάλυψα. Οι εικόνες αυτές μου έφεραν συγκίνηση για τους απλούς ανθρώπους που κλείστηκαν εκεί μέσα, που πέρασαν τα πάνδεινα και που λίγοι κατάφεραν να επιβιώσουν. Η πινακίδα ARBEIT MACHT FREI προσδιόριζε τη συνέχεια της διαμονής τους στο στρατόπεδο εργασίας, όπως το έλεγαν. Πολλοί άνθρωποι μαρτύρησαν και πέρασαν δύσκολα στο Νταχάου. Ακόμη και σήμερα η λέξη Νταχάου υπονοεί τις αμέτρητες δυσκολίες και άσχημες καταστάσεις που βλέπει ή βιώνει κάποιος.

Αποτεφρωτήρια ή κρεματόρια (Αρχείο FWU).

Η έρευνά μου είναι ένας φόρος τιμής σε όλους εκείνους τους αφανείς Έλληνες που θυσιάστηκαν και έγραψαν με το αίμα τους τη λέξη «ελευθερία». Για να συλλέξω το υλικό του βιβλίου έκανα μεγάλη έρευνα η οποία διήρκεσε γύρω στα δεκαπέντε χρόνια. Επισκέφτηκα βιβλιοθήκες, αρχεία, το Μουσείο του Νταχάου και, το κυριότερο, γνώρισα επιζώντες. Η επαφή μου μαζί τους ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Τους άφησα να μου αφηγηθούν. Και ταξίδεψα σε εκείνη την εποχή. Τους πρόσεχα καθώς μιλούσαν. Δεν πίστευαν ότι είχαν γλιτώσει. Κάποιος μου είπε ότι ακόμη βλέπει εφιάλτες. Άλλος ότι είναι η πρώτη φορά που διηγείται αυτά τα γεγονότα. Χρόνια φοβόταν και τώρα νομίζει ότι δεν πρέπει να τα κρατήσει άλλο μέσα του. Πρέπει να τα μάθουν οι νεότεροι. Άλλωστε αυτό είναι και το σημαντικότερο. Να μην ξαναγίνουν ποτέ όλα αυτά που έγιναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Γιατί εξακολουθούν να προκαλούν θλίψη και ντροπή στην ανθρωπότητα.

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης


Το βιβλίο Νταχάου, Προφορικές και επιστολικές μαρτυρίες (2014) κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μένανδρος (σελ.: 240, τιμή: €26,00). Το βιβλίο συνοδεύει ψηφιακός δίσκος (DVD) με εικόνες από το ΝΤΑΧΑΟΥ σήμερα.

(Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο και ανήκουν στο Institut für Film und Bild in Wissenschaft und Unterricht gemeinnützige GmbH). Παραχωρήθηκαν για την παρουσίαση από τον συγγραφέα.

Στην κύρια φωτογραφία: Απελευθέρωση, 1945

Παράγκες, θάλαμοι κρατουμένων (Αρχείο FWU).

 

Ο ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΙΝΤΖΕΜΠΕΛΗΣ κατάγεται από τη Λέσβο και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπέρμιγχαμ και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο, όπου και δίδαξε για μια πενταετία στο Ευρωπαϊκό Σχολείο. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας και εργάζεται ως Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. στην Άρτα. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και ανταποκριτής ξένου Tύπου. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Διαβάζω και Index, ενώ αυτή την περίοδο συνεργάζεται με τα ηλεκτρονικά περιοδικά diastixo.grfractalart.gr και vakxikon.gr

Προσκλητήριο κρατουμένων στο Νταχάου (Αρχείο FWU).
Παραρτήματα του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νταχάου (Αρχείο FWU).

 

Μοιράσου το άρθρο: