Με την ευκαιρία της 500ης επετείου από τη γέννηση του Γιάκοπο Ρομπούστι, γνωστός με το όνομα Tιντορέττο, το Μουσείο του Λουξεμβούργου γιορτάζει τον πιο συναρπαστικό ζωγράφο της Βενετικής Σχολής, εστιάζοντας στα πρώτα 15 χρόνια της καριέρας του.

Αυτή η περίοδος της ζωής του Tιντορέττο αν και λιγότερο γνωστή, έχει σταθεί αφορμή για πολλές συζητήσεις καθώς είναι αποφασιστική και κρίσιμη για τον καλλιτέχνη. Η έκθεση παρουσιάζει τις απαρχές ενός φιλόδοξου νεαρού άνδρα, ανοιχτό σε πολλές ιδέες και καλλιτεχνικές μορφές από όλη την Ιταλία που αποφάσισε να ανανεώσει το χρώμα στην κοσμοπολίτικη Βενετία του 16ου αιώνα. Τα έργα του αντανακλούν τη διαφορετικότητά του, τον πλούσιο πολιτισμό του και τη θέλησή του να προκαλέσει το μάτι και το πνεύμα με την τόλμη του.

Εκτός από θρησκευτικά και μυθολογικά θέματα, ο Τιντορέττο ολοκλήρωσε αρκετές προσωπογραφίες επιφανών Βενετών, αν και ο ίδιος ουδέποτε έγινε καθολικά δεκτός από τις αριστοκρατικές οικογένειες της Βενετίας, όπως αποτυπώνεται στις παραγγελίες έργων που δέχτηκε. Ο γρήγορος ρυθμός με τον οποίο ολοκλήρωνε τα έργα του, προκάλεσε διχασμό μεταξύ των σύγχρονων κριτικών, καθώς για πολλούς συνιστούσε δείγμα προχειρότητας, ενώ τον κατηγόρησαν ότι παρέκκλινε των αποδεκτών ορίων της καλλιτεχνικής παράδοσης της εποχής.

Η έκθεση αναδεικνύει την υπερβολική φαντασία και τον εκλεκτισμό ενός νεαρού καλλιτέχνη που αναζητούσε την ταυτότητά του. Πρόκειται για έναν απολογισμό μιας αμφιλεγόμενης περιόδου της ζωής του, με σκοπό την ανάδειξη  της προσωπικότητας και της καριέρας του καλλιτέχνη. Καταγράφει την κοινωνική άνοδο ενός ανθρώπου, γιό βαφέα, ο οποίος, χάρη στο ταλέντο του, καταφέρνει να ανέλθει στην κοινωνία χωρίς να ξεχάσει όμως την προέλευσή του, καθώς Tιντορέττο σημαίνει «ο μικρός βαφέας.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 1η Ιουλίου 2018.

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: