Ο Darren Oldridge γράφει στις “Βιβλιοπαρουσιάσεις”

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ,

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Οι «Παράξενες Ιστορίες» είναι ένα έργο το οποίο δημιουργήθηκε από τη λατρεία μου για τις πεποιθήσεις της «κοινής λογικής» που διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Ως Ιστορικός εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι πολλές από τις πεποιθήσεις αυτές έχουν μια πρόσφατη σχετικά προέλευση και θα φαίνονταν ιδιαίτερα περίεργες στους ανθρώπους παλαιότερων εποχών.

Για παράδειγμα, η ιδέα της ανεξιθρησκείας θα φαινόταν ανήθικη και επικίνδυνη σε πολλούς μορφωμένους ανθρώπους της Μεσαιωνικής Ευρώπης. Ομοίως, πολλές ιδέες, οι οποίες ήταν ευρέως διαδεδομένες κατά τον δέκατο έκτο και δέκατο έβδομο αιώνα τώρα δείχνουν περίεργες αν και ήταν απολύτως αποδεκτές στους άντρες και στις γυναίκες εκείνης της περιόδου: περιλαμβάνουν μάγια και μαγεία, ύπαρξη αγγέλων, έναν Θεό έντονα παρεμβατικό και την ικανότητα των πτωμάτων να σηκωθούν και να τριγυρίζουν.

Ο Darren Oldridge γράφει στις “Βιβλιοπαρουσιάσεις”
Μεσαιωνικός εξορκισμός. Ένας παπάς εκδιώκει τον Διάβολο, σχέδιο από μεσαιωνικό χειρόγραφο της Σαρτρ. © Cristel Gerstenberg/CORBIS

Στο βιβλίο γίνεται μια προσπάθεια να εξηγήσω τις βαθύτερες υποθέσεις οι οποίες καταστούσαν αξιόπιστες αυτές τις δοξασίες. Αυτές προϋπέθεταν την αποδοχή έγκυρων κειμένων όπως είναι η Βίβλος και τη σχεδόν καθολική πίστη σε έναν «αθέατο κόσμο» πνευμάτων. Αυτές οι βαθύτερες πεποιθήσεις επέτρεψαν στους μορφωμένους ανθρώπους να αποδεχτούν υπερφυσικές παρεμβάσεις στα θέματα των ανθρώπων. Σε έναν τέτοιο κόσμο ήταν πιθανό μάγισσες να πετούν και δαίμονες να κυριεύουν ανθρώπινα σώματα – ακόμα και κομμάτια φρούτων. Αυτό δε σημαίνει ότι οι άνθρωποι αποδέχονται άκριτα αναφορές τέτοιου είδους. Δείχνει όμως ότι τέτοιου είδους φαινόμενα απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και δε θα πρέπει να απορρίπτονται αβασάνιστα.

Η προσεκτική σκέψη γι’ αυτές τις «παράξενες δοξασίες» είναι ποικιλοτρόπως χρήσιμη. Αρχικά μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε το γεγονός ότι οι άνθρωποι στο παρελθόν δεν ήταν πιο ανόητοι ή περισσότερο «προληπτικοί» από όσο είμαστε εμείς. Απλώς ζούσαν σε έναν κόσμο με διαφορετικό υπόβαθρο και πεποιθήσεις. Αυτό ίσως μας ενθαρρύνει να προβληματιστούμε σχετικά με τις ιδέες που στις μέρες μας θεωρούμε δεδομένες και να αμφισβητήσουμε πράγματα που μοιάζουν αυτονόητα. Όπως παρατήρησε ένας από τους κριτικούς του βιβλίου μου «αυτό αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για να μελετήσουμε όχι μόνο τις περίεργες ιστορίες του παρελθόντος αλλά και οποιαδήποτε ιστορία».

Darren Oldridge

Ο Darren Oldridge γράφει στις “Βιβλιοπαρουσιάσεις”


Τo 1458 ένα γουρούνι καταδικάστηκε σε απαγχονισμό για φόνο στη Βουργουνδία. Τo 1602 ο Γάλλος δικαστής Aνρί Μπογκέ περιέγραψε ένα μήλο που είχε καταληφθεί από δαίμονες. Λίγα χρόνια αργότερα οι Ιταλοί Ιησουίτες προσπάθησαν να υπολογίσουν τις φυσικές διαστάσεις της Κόλασης.

Το βιβλίο του Darren Oldridge Παράξενες ιστορίες του Μεσαίωνα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια (σελ.: 344, τιμή: 15,00 €) σε μετάφραση της Δανάης Γαβριηλίδου και επιμέλεια της Αγγελικής Στουπάκη.

Μακέτα εξωφύλλου: Νικήτας Κλιντ

Ο Darren Oldridge διδάσκει Ιστορία στο University College Worcester. Είναι ειδικός στη Θρησκευτική Ιστορία της πρώιμης νεωτερικής εποχής, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διεπιστημονική μελέτη της μαγείας και του κακού και τη μεταχείρισή τους στη θεολογία, την ποίηση και τον κινηματογράφο. Έργα του είναι: Religion and Society in Early Stuart England (1998), The Devil: In Tudor and Stuart England (2002, 2011), Strange Histories (2004), The Witchcraft Reader (επιμ., 2008), The Devil: Α Very Short Introduction (2012).

Ο Darren Oldridge γράφει στις “Βιβλιοπαρουσιάσεις”
Ο Σατανάς και τα δεινά. Μια απεικόνιση του Διαβόλου που εμφανίζεται μπροστά σε έναν εμπύρετο άνθρωπο, ξυλογραφία, περ. 1843. © Bettmann/CORBIS

«Η σαγηνευτική μελέτη του Ντάρεν Όλντριντζ για τις μάγισσες, τους αγγέλους, τους λυκανθρώπους, τους αιρετικούς, τις διώξεις και τη δικαιοσύνη είναι εξαίρετη επειδή είναι τόσο σύγχρονη, προκλητική και διορατική. Η έρευνά του δείχνει ότι οι παραδοχές μας γύρω από τη μισαλλοδοξία και τις παράλoγες ιδέες του παρελθόντος πρέπει να επανεξεταστούν κριτικά αν είναι να αντιμετωπίσουμε τη δική μας “παράξενη” συμπεριφορά στο παρόν.»

JACK ZIPES, Πανεπιστήμιο της Μινεζότα

«Μια γοητευτική και ευαίσθητη εξερεύνηση των πεποιθήσεων που μοιράζονταν οι μορφωμένοι όσο και οι αναλφάβητοι Eυpωπαίoι πριν από την έλευση του νεωτερικού κόσμου . . . Ο Όλντριτζ επανακτά και βγάζει νόημα από έναν ψυχοδιανοητικό κόσμο που έχει εξαφανιστεί εδώ και πολύ καιρό.»

BRIAN Ρ. LEVACK, Πανεπιστήμιο του Τέξας, Ώστιν

«Το βιβλίο αυτό κινείται στη μεγάλη κλίμακα . . . παρουσιάζει μια οξεία και ανησυχητική αίσθηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένες στάσεις που ο νεωτερικός κόσμoς απορρίπτει ως ανoρθoλoγικές και προληπτικές επιβιώνουν στη νεωτερικότητα με διαφορετικές αμφιέσεις. Πρόκειται για ένα έργο που θέλει να εξηγήσει το παρελθόν και να διαταράξει το παρόν – ένας συναρπαστικός και πολύτιμος συνδυασμός.»

RONALD ΗUTTΟΝ, Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ

(Σημείωση: Η στήλη ευχαριστεί την Τέσυ Μπάιλα για τη βοήθειά της στη μετάφραση του κειμένου που μας έστειλε ο Ντάρεν Όλντριντζ.)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος