Ο Παντελής Βούλγαρης καλλιτεχνικός διευθυντής στο Φεστιβάλ Ανδρου

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Παντελής Βούλγαρης αφήνει για λίγο την κινηματογραφική του κάμερα για να προσφέρει την γνώση και τις εμπειρίες του στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, ως καλλιτεχνικός διευθυντής του. Η νέα διοργάνωση του Δήμου Άνδρου, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, ξεκινά φέτος το καλοκαίρι, από την 1 Αυγούστου και για όλο τον μήνα.


Ο Παντελής Βούλγαρης έχοντας αναπτύξει στενούς δεσμούς με το νησί θεώρησε υποχρέωσή του να βοηθήσει στο όνειρο του Ανδρέωτη Αλκιβιάδη Τάττου, που παρά τις δύσκολες εποχές της οικονομικής αλλά και πολιτιστικής κρίσης πρόσφερε στον τόπο του ένα μοναδικό θέατρο. Το φεστιβάλ και οι διοργανωτές του έχουν ένα φιλόδοξο σχέδιο, ο χώρος αυτός να είναι ένας ανοιχτός τόπος συνεργασίας και φιλοξενίας των πιοσημαντικών καλλιτεχνικών προτάσεων, όχι μόνο στη μουσική και στο θέατρο αλλά και για τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία.
Βρήκα τον Παντελή Βούλγαρη στην Άνδρο να κάνει στις τελευταίες προετοιμασίες και να βάζει τις σκηνοθετικές του πινελιές στην διοργάνωση.

-Η “Μικρά Αγγλία” έγινε η αφορμή να γνωρίσετε και να αγαπήσετε περισσότερο την Άνδρο και να αφοσιωθείτε αυτή την περίοδο στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ;

Πριν από την “Μικρά Αγγλία” υπάρχουν 20 χρόνια που ζω στην Άνδρο. Η αφορμή είναι το υπέροχο νησί αλλά πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι του. Δηλαδή όπως στις ταινίες μου που χρησιμοποιώ το τοπίο, στις αισθητικές και δραματουργικές επιλογές, δεν υπάρχει χωρίς την παρουσία του ανθρώπου, έτσι και η επιλογή μου να ζω στην Άνδρο δεν θα υπήρχε αν δεν είχα τους στενούς δεσμούς με τους ανθρώπους του νησιού. Στην “Μικρά Αγγλία” αυτοί οι άνθρωποι στάθηκαν κοντά μου και με την συμμετοχή τους σε όλες τις σκηνές, βοήθησαν την παραγωγή. Όλο το νησί αισθανόμουν ότι ήταν δικό μου. Tώρα που χρειάζονται βοήθεια δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα λείπω από αυτή την προσπάθειά τους.

-Πως ένας τόπος, στον οποίο δεν έχεις τις ρίζες σου, μπορεί να γίνει πατρίδα σου; Τι είναι αυτό που σας έδεσε με την Άνδρο; Τι σημαίνει η Άνδρος για σας;

Η ανθρώπινη επαφή στα δύσκολα και στα χαρούμενα. Το ίδιο σημαντικό όπως όταν γύριζα την ταινία είναι για μένα το να βρίσκομαι εδώ μαζί τους σ’αυτή την Πολιτιστική προσπάθεια του νησιού αλλά και στην η προσφορά ενός ανθρώπου, του Ανδρέωτη Αλκιβιάδη Τάττου, που χρηματοδότησε το υπέροχο θέατρο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ. Δεν έχω ασχοληθεί στο παρελθόν με κάτι αντίστοιχο αλλά δεν θα μπορούσα να μην είμαι παρών σ’αυτή την φιλόδοξη προσπάθεια με την συμμετοχή μου. Όταν λοιπόν μου το πρότειναν από τον Δήμο και ο ίδιος ο Ανδρέωτης Αλκιβιάδης Τάττος, είπα αμέσως το ναι.

-Νέα δημιουργική δράση για το Παντελή Βούλγαρη; Να θεωρήσουμε ότι κάνετε μια στροφή από τον κινηματογράφο;
Σε καμία περίπτωση. Ο κινηματογράφος, στα 50 χρόνια που έκλεισα φέτος και ασχολούμαι μ’αυτόν, είναι η ανάσα μου, είναι ότι μπορώ να εκφράσω με την ελπίδα πάντα ότι αυτό που κάνω μπορεί να συγκινήσει και τον κόσμο.

-Τι είναι αυτό που προγραμματίζεται για το φετινό καλοκαίρι στο Φεστιβάλ της Άνδρου;
Για φέτος ο διεθνής χαρακτήρας του Φεστιβάλ ήταν δύσκολος γιατί δεν έχουν τελειώσει οι εργασίες του θεάτρου. Για να φιλοξενήσεις και να καλέσεις συγκροτήματα από το εξωτερικό χρειάζεται μια άλλου είδους προετοιμασία που φέτος δεν υπήρχε η υποδομή. Θα φιλοξενήσει όμως σημαντικές βραδιές μουσικές και θεατρικές οι οποίες επιλέγησαν, από τις καλύτερες δουλειές που παρουσιάζονται αυτό το καλοκαίρι.

-Ο κινηματογράφος πιστεύεται ότι έχει πτωτική τάση στην Ελλάδα;
Υπάρχει μια πολύ σημαντική νέα γενιά σκηνοθετών με επιτυχίες στο εξωτερικό που μοιάζει με την δική μου γενιά όταν ξεκινούσαμε να κάνουμε σινεμά. Ανάμεσα τους είναι και τα δυο παιδιά μου, ο Κωνσταντίνος και ο Αλέξανδρος, που μέσα από τις δύσκολες χρονιές που ζούμε, κάνουν τη δική τους προσπάθεια να εκφραστούν. Και για μένα είναι συγκινητικό γιατί, όσο μπορώ να παρακολουθώ κινηματογράφο, βλέπω ότι υπάρχουν ιδέες ,αισθητικές, φαντασία, το πρόβλημα είναι η πρόσβαση των ελληνικών ταινιών στο κοινό. Όμως υπάρχει η φρεσκάδα του νέου που με τον καιρό θα έρθει σε επαφή με το κοινό του.

-Η τέχνη συγκινεί τον κόσμο στον ίδιο βαθμό σήμερα όπως σε παλιότερες εποχές;
Αυτά που κυριαρχούν σήμερα είναι η σύγχρονη τεχνολογία. Με το κομπιούτερ μπορείς να έχει μεγάλη πληροφόρηση, άμεση και όλα γίνονται πιο εύκολα. Στην εποχή μου όταν χάναμε μια ταινία του Φελίνι ήταν κάτι οριστικό. Τώρα ανα πάσα στιγμή μπορείς να έχει πρόσβαση σε Ιντερνετικούς τόπους και να δεις όποια ταινία θέλεις. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν ξέρω να χειρίζομαι προσωπικά το κομπιούτερ. Η μάθηση είναι τελείως διαφορετική σήμερα και διαφορετική στις ημέρες τις δικές μου. Εμείς είχαμε την περιπέτεια του ποιος είναι ο Καβάφης. Το ίδιο σημαντική είναι η δύναμη της επικοινωνία που σου παρέχουν οι καινούργιες προκλήσεις της τεχνολογίας.

-Ο κινηματογράφος παλιά ενδιέφερε περισσότερο το κοινό;
Στις μέρες μου δεν υπήρχε η τηλεόραση, η περιπέτειας της κινούμενης ιστορίας ήταν η σκοτεινή αίθουσα.

-Που υπερτερεί και που μειονεκτεί η νέα γενιά στην δημιουργία ταινιών;
Η καινούργια γενιά έχει την ευτυχία να μπορεί πιο γρήγορα να φτάσει στο ποθούμενο αποτέλεσμα. Η τεχνολογία είναι κοντά στα χέρια του κάθε νέου. Η δική μου γενιά κόπιαζε να βρει κάμερα, φιλμ κλπ. Σήμερα ένα νέο παιδί μπορεί να γυρίσει μόνο του μια ιστορία και να δουν πολύ γρήγορα οι φίλοι του, οι γνωστή του, η παρέα του τι έχει στο μυαλό του

-Ποιο είναι το επόμενο κινηματογραφικό σας σχέδιο;
Είναι πολύ πρόσφατη ακόμα η “Μικρά Αγγλία” και ακόμα δεν έχω καταφέρει να απαγκιστρωθώ από τις υποχρεώσεις της. Την ταξίδεψα όλο τοχειμώνα και είχα την χαρά να ζήσω πολλές συγκινητικές στιγμές από εκδηλώσεις αγάπης του κόσμου. Υπάρχουν πράγματα που σκέφτομαι να ξεκινήσω όμως αυτό που προέχει είναι να ξεκουραστώ ένα διάστημα και μετά να ξεκαθαρίσω ποια θα είναι η επόμενη κινηματογραφική επιλογή μου.


Την συνέντευξη παραχώρησε ο Παντελής Βούλγαρης στη Βασιλεία Ζερβού

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος