Στην Πετρούπολη «έδεσαν» το βράδυ του Σαββάτου 8 Δεκεμβρίου 2018 οι «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», συνεχίζοντας το ταξίδι τους.

Στην περιοχή που δέχτηκε μεταπολεμικά μεγάλο αριθμό Ικαριωτών εσωτερικών μεταναστών, όπως ήταν αναμενόμενο το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση – βιβλιοπαρουσίαση ήταν κατά κύριο λόγο Ικαριώτες και η εκδήλωση θεματικά ήταν προσαρμοσμένη σε αυτό το δεδομένο.

Μίλησαν ο ιατρός, πρόεδρος της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών, Χριστόδουλος Ξενάκης, που υπήρξε πρόσφυγας πολέμου και ακολούθησε ο πρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας Αθήνας Λευτέρης Κουτούφαρης.

Ακολούθως ο συγγραφέας του βιβλίου Νάσος Μπράτσος, με παράλληλη χρήση βίντεο και ντοκουμέντων, παρουσίασε τις βασικές θεματικές ενότητες του βιβλίου. Μετά τους ομιλητές, έγινε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων, επικεντρωμένη στη σύνδεση του προσφυγικού τότε και σήμερα.

Το παρόν έδωσε και ο πρόεδρος του παραρτήματος Πετρούπολης της Πανικαριακής Αδελφότητας Γιώργος Πλύστακας, ενώ για λίγο λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων πέρασε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Πετρούπολης Πουλογιαννοπούλου Βασιλική, εκφράζοντας τη στήριξή της για τη θεματική που πραγματεύεται το βιβλίο.

Η εκδήλωση έγινε στο βιβλιοπωλείο Pickabook.

Στη διεθνή βιβλιογραφία

Πριν από λίγες ημέρες ο καθηγητής Jeffrey Levett, άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας, που είχε παρακολουθήσει μία από τις προηγούμενες εκδηλώσεις – βιβλιοπαρουσίασης, στο Δήμο Ζωγράφου, πέρασε το βιβλίο σε άρθρο του στο Wall Street International Magazine, στη βιβλιογραφία – πηγές του άρθρου του και να κάνει και ειδική αναφορά μέσα σε αυτό για τους Έλληνες πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Μοιράσου το άρθρο: