Μετά την ταυτόχρονη έκδοση και κυκλοφορία του βιβλίου στην Ελλάδα και στην Τουρκία, οι «Δικοί μας Ξένοι» φιλοξενούνται στον συνεταιριστικό χώρο πολιτισμού «7 Στροφές», στην πλατεία Ευγένειας (Νικομηδείας 27-29), εκεί που σμίγει το Κερατσίνι με τη Δραπετσώνα και εκεί που εγκαταστάθηκαν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες τη διετία 1922-1923.

Ένα βιβλίο επίκαιρο όσο ποτέ που επικεντρώνεται στην εχθρική συμπεριφορά των γηγενών απέναντι στους πρόσφυγες και η οποία παρατηρήθηκε με την ίδια ένταση και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.
Η εκδήλωση-συζήτηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, και είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για το δίπτυχο «πρόσφυγες-ρατσισμός» θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Σίσσυ Αρβανιτίδου και Νάσος Μπράτσος, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η παραγωγός του Α’ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και εκφωνήτρια της ΕΡΤ Νικολέττα Λιακοσταύρου.

Οι «Δικοί μας Ξένοι» είναι μια δίγλωσση έκδοση (ελληνικά και τουρκικά) με σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του συγγραφέα και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.

12552695_1730710047150243_1905388463917188384_nΟ δημοσιογράφος και συγγραφέας Θωμάς Σίδερης κατέγραψε τις μαρτυρίες Χριστιανών και Μουσουλμάνων προσφύγων πρώτης και δεύτερης γενιάς, επισκέφτηκε πανεπιστήμια, ιδρύματα και φορείς στην Ελλάδα, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία και συνομίλησε με ιστορικούς, κοινωνιολόγους, πολιτικούς επιστήμονες και κοινωνικούς ανθρωπολόγους που έθεσαν νέες παραμέτρους στη δημόσια συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης, που άλλαξε για πάντα τις ζωές δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ενενήντα τρία χρόνια μετά, η ιστορική έρευνα ξεκινά από εκεί που σταματά η επίσημη ιστορία των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των διεθνών συνθηκών. Οι πρώτες εβδομάδες της εγκατάστασης, η ταπεινωτική καθημερινότητα, ο ρατσισμός των ντόπιων, τα φτηνά προσφυγικά εργατικά χέρια, η καραντίνα και το λοιμοκαθαρτήριο της εθνικής συνείδησης. Από την άλλη, οι πόλεις της σιωπής, το πισσόχαρτο που στάζει, οι κοινές προσφυγικές αυλές, τα εξωτικά αρώματα που αναδύονται από τα μαγειριά και οι «παστρικιές» Σμυρνιές που περιδιαβαίνουν τις γειτονιές.

Ήδη το βιβλίο στην Τουρκία έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία και έχει συγκεντρώσει πολλές θετικές κριτικές.

Μοιράσου το άρθρο: