Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Χαρτογραφήματα 2018», παρουσιάστηκε στο Δήμο Ζωγράφου και συγκεκριμένα στο Μουσείο Μαρίκας Κοτοπούλη, το βιβλίο «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» (εκδόσεις Νότιος Άνεμος), το Σάββατο 13 Οκτώβρη.

Tην εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Αναστασόπουλος εκ μέρους του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους για να ακολουθήσει η πρόεδρος του ΝΠΔΔ Βάσω Στρακαντούνα που τόνισε ότι αυτό το βιβλίο πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία.

Η Θάλεια Φράγκου απόγονος προσφυγικής οικογένειας και προεδρείο της συζήτησης, επισήμανε ότι από τα προσφυγικά σχολεία στη Μ. Ανατολή και την Αφρική, βγήκαν μαθητές που στη συνέχεια εξελίχτηκαν σε κορυφαίους επιστήμονες διεθνούς κύρους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην περιοχή του Ζωγράφου στην οποία έμειναν αρκετοί που στα χρόνια της κατοχής ανήκαν στους Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες.

Μάρω Σμυρνιωτοπούλου – Λιακοσταύρου

Η Μάρω Σμυρνιωτοπούλου – Λιακοσταύρου, διηγήθηκε τη δικιά της προσφυγική διαδρομή που ξεκίνησε από τη μέρα του μεγάλου βομβαρδισμού από τους Γερμανούς στη Σάμο, στην Τουρκία, στη Συρία και ακολούθως στη Νουζεϊράτ της Παλαιστίνης όπου και πήγε σχολείο, αλλά και τις ιδιαίτερες στιγμές της επιστροφής.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Νάσος Μπράτσος, παρουσίασε επιγραμματικά τους άξονες στους οποίους κινήθηκε η έρευνα και τα βασικά της περιεχόμενα, τονίζοντας ότι συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων και μαρτυριών.

Αριστομένης Συγγελάκης

Ο Αριστομένης Συγγελάκης συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδικήσεων των Γερμανικών Οφειλών, έκανε σφαιρική ενημέρωση για το θέμα αυτό και χαρακτήρισε το βιβλίο ζωντανό, πλούσιο και παραστατικό. Τόνισε ότι το προσφυγικό ήταν εκείνη την περίοδο άλλη μια πτυχή των δεινών που αντιμετώπισε η χώρα μας από τις κατοχικές δυνάμεις.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, οι ναζί είχαν στείλει στα γερμανικά κάτεργα 7,5 εκατομμύρια νέους από την Ευρώπη για να δουλεύουν και να συντηρούν την πολεμική μηχανή και να απελευθερώνουν θέσεις γερμανικού εργατικού δυναμικού που ακολούθως πήγαινε στο στρατό.

Σε αυτούς θα είχαν προστεθεί (πιθανότατα χωρίς γυρισμό) και 80.000 Έλληνες νεολαίοι αν δεν έμπαινε φραγή στην πολιτική επιστράτευση από τις κινητοποιήσεις των αντιστασιακών οργανώσεων.

Το ποσοστό που αναλογεί στο συγγραφέα από τις πωλήσεις που έγιναν στην εκδήλωση θα κατατεθεί την Τρίτη 16/10 για ενίσχυση στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ζωγράφου.

Μοιράσου το άρθρο: